SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3405985
DanasDanas868
JučeJuče2787
Ove sedmiceOve sedmice9295
Ovaj mjesecOvaj mjesec26938
UKUPNO:UKUPNO:3405985

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 109 gostiju i nema prijavljenih članova

Ministarstvo nije donijelo poseban propis, ne žurite s dokvalifikacijom

Broj: 1798/24  

Sarajevo, 13.9.2024.

SAMOSTALNI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA FBIH KANTONALNI ODBOR SSOOIO KANTONA SARAJEVO

SINDIKALNE PODRUŽNICE

n/r sindikalnih povjerenika

n/r članovima i članovima organa

PREDMET: Ministarstvo nije donijelo poseban propis, ne žurite s dokvalifikacijom, dostavlja se.

Poštovana/i, 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu zaprimio nekoliko upita koji se odnose na doškolovanja radnika zaposlenih u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da je član 137. stav 1) Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 27/24) propisao da radnici zatečeni na radu u školi u radno-pravnom statusu na neodređeno vrijeme, koji ne posjeduju profil i stručnu spremu utvrđenu propisom iz člana 97. ovog Zakona ili pedagoškim standardima i normativima predviđenu za ta radna mjesta, a danom stupanja na snagu ovog Zakona imaju više od 20 godina radnog staža u školi, ostaju na svojim poslovima i radnim zadacima bez obaveze doškolovanja.   Stavom 5) člana 135. istog Zakona propisano je da do donošenja propisa iz člana 97. ovog zakona kojim se utvrđuje profil i stručna sprema nastavnika, nastavu u Kantonu mogu izvoditi lica:

a) sa završenim najmanje VII stepenom stručne spreme, sa zvanjem profesora, ili završenim drugim fakultetom i položenim pedagoško-psihološkom i metodičko-didaktičkom grupom predmeta ili

b) sa završenim II, odnosno III ciklusom bolonjskog visokoobrazovnog procesa na nastavničkom fakultetu ili drugom fakultetu i položenom pedagoško-psihološkom i metodičko-didaktičkom grupom predmeta ili

c) sa završenim VII, VI i V stepenom (majstori) s pet godina iskustva u struci i položenom pedagoško-psihološkom i metodičko-didaktičkom grupom predmeta za praktičnu i nastavu u okviru laboratorijskog rada.  

Profil i stručnu spremu nastavnika utvrđuje Ministarstvo posebnim aktom na prijedlog Instituta, uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo. Do donošenja propisa primjenjuju se važeći profil i stručna sprema definisani nastavnim planom i programom za nastavne predmete, odnosno definisani važećim standardima i normativima.

Imajući u vidu naprijed navedeno, a cijeneći činjenicu da Ministarstvo još nije utvrdilo posebnim aktom profil i stručnu spremu, sugerišemo i savjetujemo radnicima da sačekaju s odlukama i samim načinom doškolovanja, dok se jasnije ne izdefinira. Da bi se sistemski riješio problem, odnosno da bi se radnici doškolovali mora se napraviti određeni plan, svakako uključujući i plan finansiranja od strane poslodavca, jer je isti u dužnosti i obavezi da troškove doškolovanja radnika finansira u punom kapacitetu. 

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. www.ssooioks.com,

3. a/a.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de