SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3386617
DanasDanas51
JučeJuče825
Ove sedmiceOve sedmice6913
Ovaj mjesecOvaj mjesec7570
UKUPNO:UKUPNO:3386617

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 151 gostiju i nema prijavljenih članova

Standardi, struja, Zakon: Plate treba povećati od 10 do 30 posto

U martu 2024. godine, tačnije na telefonskoj sjednici 05. marta Vlada Kantona Sarajevo je donijela nove Pedagoške standarde i normative za osnovnu školu a četiri mjeseca poslije, tačnije 09. jula 2024. godine Skupština Kantona Sarajevo je usvojila novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo.

Između navedena dva bitna “događaja”, donesena je odluka kojom je najavljeno povećanje električne energije od 01. augusta 2024. godine za 10 posto što stvara dodatni stres i brigu za radnike jer poskupljenje električne energije uvijek sa sobom donosi lančana poskupljenja svih ostalih troškova života.

Dakle, evidentno je da će životni standard radnika uskoro biti dodatno skuplji a obim poslova u svim segmetima rada u školskoj 2024/2025. godini veći. Navedeno ukazuje na potrebu i opravdanost da se plate radnicima u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo trebaju povećati od 10 do 30 posto.

Vlada Kantona Sarajevo je u mjesecu junu donijela Odluku da se otvore pregovori za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo a Sindikat je spreman za iste. U pripremi za donošenje su još dva bitna zakonska propisa u segmentu predškolskog odgoja (zakon i pedagoški standardi i normativi).

Ovih dana se očekuje da Vlada i Sindikat potpišu Sporazum o mirnom rješavanju kolektivnog spora, koji je “nastao” zbog kršenja Kolektivnog ugovora od strane Vlade Kantona Sarajevo a u vezi sa primjenom novih Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu.

Ono što će na početku školske 2024/2025. godine “donijeti” rješenja o 40-časovnoj radnoj sedmici iznenadit će mnoge radnike u osnovnim školama, a nažalost većina radnika će biti vidno iznenađena i razočarana.

Pozitivna strana priče za radnike u proteklom periodu ove godine su dvije stvari: Kolektivni ugovor koji je potpisan u februaru i Sporazum koji će vjerovatno biti potpisan sljedeće sedmice. Prvi propis je donio mnogo korisnih stvari svim radnicima u vrtićima i osnovnim školama a drugi jer će posebno zaštititi radnike koji rade na određeno vrijeme.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de