SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3402661
DanasDanas331
JučeJuče2273
Ove sedmiceOve sedmice5971
Ovaj mjesecOvaj mjesec23614
UKUPNO:UKUPNO:3402661

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 114 gostiju i nema prijavljenih članova

Jesu li naši poslodavci Danajci?

Ako govorimo o minimalnoj bruto zaradi radnika, ona treba biti 3000 KM!

Kada slušamo poslodavce da nam pričaju o minimalnoj plati od 2000 KM, kao da nam čitaju bajke pred spavanje!

Ko je 2017. godine otkazao Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH:

a) Udruženje poslodavaca FBiH

b) Vlada FBiH

c) Savez samostalnih sindikata BiH

Zavisi odakle mjerite:

“Minimalna plata” = iznos u novcu koji poslodavac mora isplatiti radniku (ne uključuje naknade koje nemaju karakter plate, poreze, doprinose i sl.) ukoliko je iznos “plate” radnika manji od iznosa “minimalne plate”. Za “minimalnu platu” se još koriste termini “zagarantovana”, “socijalna” i sl.

“Plata” = dio iznosa u novcu koji radnik zaradi i koji mu poslodavac mora isplatiti a ne uključuje naknade koje nemaju karakter plate (prijevoz, topli obrok, regres, jednokratne novčane pomoći i sl.), poreze, doprinose i sl.

“Primanja” = dio iznosa u novcu koji radnik zaradi i koji mu poslodavac mora isplatiti. Primanja sadržavaju “platu” i naknade koje nemaju karakter plate ali ne uključuju poreze i doprinose iz i na “platu” koje poslodavac ima obavezu uplatiti u ime radnika.

“Bruto plata” = dio iznosa u novcu koji radnik zaradi a obuhvata “platu”, poreze (porez na dohodak radnika) i doprinose iz i na “platu” koje poslodavac “državi” (fond PIO/MIO, fond ZZO i dr.) mora uplatiti u ime radnika.

“Bruto zarada” = cjelokupan iznos u novcu koji radnik zaradi a obuhvata “platu”, poreze (porez na dohodak radnika) i doprinose iz i na “platu” koje poslodavac “državi” (fond PIO/MIO, fond ZZO i dr.) mora uplatiti u ime radnika kao i naknade koje nemaju karakter plate.

“Porez na platu” ili “porez na dohodak” = iznos od 10% od iznosa “plate” koji poslodavac mora uplatiti “državi” (u FBiH je to direktni prihod kantona).

“Doprinosi na platu” = iznosi u novcu koje poslodavac (procentualno) obračunava na osnovu “bruto plate” radnika i uplaćuje “državi” u njegovo ime za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje i za osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

https://n1info.ba/vijesti/ekonomija/okrugli-stol-udruzenja-poslodavaca-fbih-minimalna-plata-treba-biti-2-000-km/

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de