SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3203591
DanasDanas1551
JučeJuče945
Ove sedmiceOve sedmice9606
Ovaj mjesecOvaj mjesec6176
UKUPNO:UKUPNO:3203591

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 51 gostiju i nema prijavljenih članova

Postupajte u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom

Broj: 1111/24

Sarajevo, 25.4.2024. godine

SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU KANTONA  SARAJEVO

n/r direktorima

PREDMET: Postupajte u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom

Poštovane/poštovani,

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo skoro svakodnevno zaprima upite vezane za smanjenje plate radnicima koji su bili učesnici u štrajku upozorenja na dane 17.04.2024., 18.4.2024. i 19.04.2024. godine. U pojedinim osnovnim školama Kantona Sarajevo radnicima koji su učestvovali u provođenju štrajka data je informacija da će im se za period proveden u štrajku umanjiti plata shodno satima provedenim u štrajku upozorenja.

Cijeneći zaprimljene informacije imamo za potrebu istaći nekoliko bitnih činjenica:

Član 9. Zakona o štrajku (“Službene novine F BiH “, broj: 14/00) propisao je da se zaposleniku koji je sudjelovao u štrajku plaća može smanjiti srazmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, u skladu sa kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.

Članom 154. stav 1. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 24/22, 40/22 i 7/24) propisano je da se radniku koji je učestvovao u štrajku, organizovanom u skladu sa Zakonom o štrajku i ovim Kolektivnim ugovorom, nakon nadoknade nastavnih sati ili radnih dana provedenih u štrajku, pripada pravo na naknadu njegove plate i ostalih naknada, shodno nadoknađenim radnim satima. Stavom 3. istog člana Kolektivnog ugovora propisano je da se niko ne smije prisiliti da učestvuje u štrajku mimo njegove volje, niti se smije staviti u nepovoljan položaj zbog učešća u štrajku.

Imajući u vidu naprijed navedeno, te cijeneći činjenicu da Kolektivnim ugovorom niti u jednom članu nije propisano da će se plata radnika umanjiti ako učestvuje u štrajku, a propisano je da se ne smije staviti u nepovoljan položaj u odnosu na druge radnike, savjetujemo vam da radnicima koji su učestvovali u štrajku upozorenja ne umanjujete plate. Ovo iz razloga jer nemate apsolutno nikakvog osnova za takav postupak. Pozivamo Vas da radite samo isključivo po zakonu i pozitivnim propisima, u suprotnom ćete proizvesti brojne žalbe, upravne sporove, a i dodatne troškove.

Srdačan pozdrav,  

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,   

5. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de