SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3210702
DanasDanas116
JučeJuče1677
Ove sedmiceOve sedmice6561
Ovaj mjesecOvaj mjesec13287
UKUPNO:UKUPNO:3210702

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 86 gostiju i nema prijavljenih članova

Diskriminacija mladih - zapošljavanje asistenata

Broj: 808/24

Sarajevo, 29.3.2024.

VLADA KANTONA SARAJEVO

n/r Uk Nihadu, premijeru

PREDMET: Diskriminacija mladih - zapošljavanje asistenata  

Poštovani, 

Vlada Kantona Sarajevo je bez socijalnog dijaloga sa Sindikatom i ugrožavajući prava radnika, "iza zatvorenih vrata" telefonskim putem 05.03.2024. godine, jednostrano prekršila dogovor od 12.02.2024. godine jer je donijela Odluku o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24), kojima su u velikoj mjeri umanjena prava radnika.

Pored problema koji su prouzrokovani “nakaradnim“ Standardima (umanjenje stečenih prava, ukidanje radnih mjesta), svakodnevno se javljaju novi problemi koji se ogledaju u nejednakosti prilikom zapošljavanja asistenata. Naime, poslove asistenta u odjeljenju mogu obavljati lica sa završenim nastavničkim fakultetom: VII stepen stručne spreme ili završen I ciklus bolonjskog sistema studiranja 240 ECTS ili II ciklus bolonjskog sistema studiranja dok psiholog treba da ima završen VII stepen stručne spreme ili završen II ciklus bolonjskog sistema studiranja (300 ECTS bodova).  Isti posao se obavlja, a uslovi za zasnivanje radnog odnosa nisu isti. Dakle, ovim Standardima učinjena je diskriminacija kada je u pitanju zapošljavanje asistenata. Da apsurd bude još gori, Stručni savjetnik za inkluziju u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, treba da ima završen VII stepen stručne spreme ili prvi ciklus koji se vrednuje sa 240 bodova ili drugi ili treći ciklus bolonjskog visokoobrazovnog načina studiranja. Dakle, savjetnik za inkluziju koji treba da bude podrška asistentima ima manje „obrazovanja” u odnosu na početnike asistente.

Imajući u vidu naprijed navedeno, cijeneći činjenicu da je Vlada Kantona Sarajevo donijela u potpunosti neprovodive Pedagoške standarde, ovim putem tražimo od Vas informaciju da li će se, kako i na koji način iskorijeniti diskriminacija prilikom zapošljavanja asistenata?

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.                                                 

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de