SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3209431
DanasDanas522
JučeJuče2287
Ove sedmiceOve sedmice5290
Ovaj mjesecOvaj mjesec12016
UKUPNO:UKUPNO:3209431

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 130 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijava za korupciju i nezakonito postupanje - Ministrica direktore, školske odbore i Sindikat navodi na kršenje zakona

Broj: 784/24

Sarajevo, 26.3.2024. godine

ŽURNAL

Radićeva 2

71000 Sarajevo

PREDMET: Prijava za korupciju i nezakonito postupanje - Ministrica direktore, školske odbore i Sindikat navodi na kršenje zakona

Poštovana/i,

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo zaprimio je dopis Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, broj: 11-30-15013-1/24 22.03.2024. godine kojim nas poziva da postignemo visok stepen konsenzusa kako bi se osigurao uspješan početak naredne školske godine.

Pored navedenog informisani smo da je direktorima osnovnih škola dostavljena Instrukcija za postupanje (prilog).

Pomenutom Instrukcijom ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo napominje da su direktori obaviješteni o donošenju Odluke o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24) te da su obavezni primijeniti isti u postupku primjene Pravilnika s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 09/22).

Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog i insistiranje ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović, 5. marta 2024. godine, na telefonskoj sjednici, donijela Odluku o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24) sa primjenom od 1.9.2024. godine, uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu Sindikata da određene stavke iz tada važećih Standarda trebaju ostati nepromijenjene, a istovremeno ne uvažavajući prijedloge i sugestije Sindikata na predloženi tekst Standarda.

Donošenjem navedenih Standarda nastupile su objektivne okolnosti zbog kojih škole neće moći ispoštovati rokove definisane Pravilnikom s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 09/22).

Naime, Komisija za zbrinjavanje radnika ustanove za čijim je radom potpuno ili djelimično prestala potreba u ustanovi, u saradnji s direktorom, u periodu od 10.03.2024. do 20.03.2024. godine trebala je završiti sve obaveze propisane Pravilnikom s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo(“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 09/22). Članom 12. Pravilnika propisana je obaveza školskim odborima da na osnovu konačne rang–liste i zbirne liste s nepunom nastavnom normom/radnim vremenom koji su u radno-pravnom status na neodređeno vrijeme do 25.3. tekuće godine donesu konačnu odluku o utvrđivanju  konačne rang–liste radnika i zbirne liste s nepunom nastavnom normom/radnim vremenom koji su u radno-pravnom status na neodređeno vrijeme. Također, želimo napomenuti da  Pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nisu usklađeni s Odlukom o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24).

Dakle, prilikom iskazivanja tehnološkog viška radili bi suprotno odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Imajući u vidu naprijed navedeno, a cijeneći da ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo javno poziva ovaj Sindikat na kršenje odredbi pozitivnih propisa i daje uputstva direktorima i školskim odborima da nezakonito postupaju, ovim putem želimo da prijavimo nezakonito postupanje i pozivamo vas da hitno i bez odlaganja poduzmete sve odgovarajuće radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti. Također, tražimo da nas u što kraćem roku pisanim putem izvijestite o poduzetim aktivnostima.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Prilog:

- Informacija, broj: 11-30-15013-1/24 od 22.03.2024. godine,

- Instrukcija za postupanje, broj: 11-30-14465/24 od 19.03.2024. godine i

- Član 10. i 12. Pravilnika.

Dostaviti:

1.   Naslovu,

2.   Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.   Sindikalnim povjerenicima,

4.   www.ssooioks.com,

5.   a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de