SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3226500
DanasDanas492
JučeJuče2243
Ove sedmiceOve sedmice414
Ovaj mjesecOvaj mjesec29085
UKUPNO:UKUPNO:3226500

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 40 gostiju i nema prijavljenih članova

Upozorenje - nemojte postupati nezakonito

Broj: 772/24

Sarajevo, 25.3.2024. godine

SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU KANTONA  SARAJEVO

n/r Predsjedniku i članovima Školskih odbora

PREDMET: Upozorenje - nemojte postupati nezakonito

Poštovane/poštovani,

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog i insistiranje ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović, 5. marta 2024. godine, na telefonskoj sjednici, donijela  Odluku o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24), uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu Sindikata da određene stavke iz tada važećih Standarda trebaju ostati nepromijenjene, a istovremeno ne uvažavajući prijedloge i sugestije Sindikata na predloženi tekst Standarda.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je dopisom broj: 11-34-683-62/23 od 7.3.2024. godine, u kojem je naglašeno da se sve aktivnosti koje će se realizovati u školskoj 2024/2025. godini trebaju planirati na osnovu Odluku o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu. Prema uputama Ministarstva, a na osnovu Odluke o Pedagoškim standardima trebaju se za školsku 2024/2025. godinu planirati sve aktivnosti uključujući i zbrinjavanje radnika u skladu s Pravilnikom s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.  

Ukoliko bi se radilo po uputama ministrice činile bi se nezakonite radnje. Ovo iz razloga jer Pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nisu usklađeni s Odlukom o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24). Dakle, prilikom iskazivanja tehnološkog viška radili bi suprotno odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Imajući u vidu naprijed navedeno, koristimo priliku da vas upoznamo i upozorimo da će ovaj Sindikat, u cilju zaštite radno-pravnih odnosa, u narednom periodu organizovati proteste, štrajkove itd. Ne smijemo dozvoliti da u obrazovanju zavlada nezakonitost i da nam naše kolege ostaju bez posla.

Nemojte raditi nezakonito!

Srdačan pozdrav,                                                                              

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1.  Naslovu,

2.  Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.  Sindikalnim povjerenicima,

4.  www.ssooioks.com,   

5.  a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de