SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3226500
DanasDanas492
JučeJuče2243
Ove sedmiceOve sedmice414
Ovaj mjesecOvaj mjesec29085
UKUPNO:UKUPNO:3226500

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 40 gostiju i nema prijavljenih članova

Nemojte postupati nezakonito - Pravilnik i Pedagoški standardi

Broj: 728/24

Sarajevo, 19.3.2024. godine

SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU KANTONA  SARAJEVO

n/r direktorima

PREDMET: Nemojte postupati nezakonito - Pravilnik i Pedagoški standardi

Poštovane/poštovani, 

Dana 12.2.2024. godine Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo je od Vlade Kantone Sarajevo dobio obećanje i čvrsto opredjeljenje da će se voditi socijalni dijalog sa Sindikatom i da će se poboljšati prava radnika u obrazovanju. Vlada Kantona Sarajevo je pogazila svoje obećanje i na prijedlog i insistiranje ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović, 5. marta 2024. godine, na telefonskoj sjednici, donijela je Odluku o Pedagoškim standardima za osnovni odgoj i obrazovanje i normativima školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu školu, uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu Sindikata da određene stavke iz tada važećih Standarda trebaju ostati nepromijenjene, a istovremeno ne uvažavajući prijedloge i sugestije Sindikata na predloženi tekst Standarda.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je dopisom broj: 11-34-683-62/23 od 7.3.2024. godine svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo dostavilo Odluke o Pedagoškim standardima za osnovni odgoj i obrazovanje i normativima školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu školu. U pomenutom dopisu naglašeno je da se sve aktivnosti koje će se realizovati u školskoj 2024/2025. godini trebaju planirati na osnovu Odluke o Pedagoškim standardima. Prema uputama Ministarstva, a na osnovu Odluke o Pedagoškim standardima trebaju se za školsku 2024/2025. godinu planirati sve aktivnosti uključujući i zbrinjavanje radnika u skladu s Pravilnikom s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim radom je potpuno ili djelimično prestala potreba u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.  

Opreza radi, želimo da naglasimo da ukoliko bi se radilo po uputama ministrice činili bi nezakonite radnje. Ovo iz razloga jer Pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nisu usklađeni s Novim Pedagoškim standardima. Dakle, prilikom iskazivanja tehnološkog viška radili bi suprotno odredbama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Pozivamo Vas da ne radite nezakonite radnje, jer takve radnje mogu proizvesti brojne žalbe, upravne sporove i dodatne troškove.

Podsjećamo vas da je ovaj Sindikat u prethodnom periodu skoro svakodnevno ukazivao na manjkavosti novih Standarda i koja i kakva će umanjenja isti donijeti. Resorno ministarstvo je zaprimilo mnoge primjedbe na Pedagoške standarde, možda su neke i uvažene, ali sa sigurnošću možemo reći da one najbitnije nisu i zbog toga trebamo biti jaki i ne dozvoliti da nam na ovakav beskrupulozan način umanjuju stečena prava.

Imajući u vidu naprijed navedeno, a cijeneći da ovaj Sindikat ne priznaje i bojkotuje nove Pedagoške standarde za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu školu, te će zbog istih u narednom periodu biti organizovani protesti, štrajkovi i svi drugi oblici sindikalne borbe, savjetovali smo sindikalnim povjerenicima da ne potpisuju niti ovjeravaju pečatom podružnice ništa što će biti urađeno na osnovu novih Pedagoških standarda i normativa za osnovno obrazovanje. Ne smijemo dozvoliti da u obrazovanju zavlada nezakonitost i da nam naše kolege ostaju bez posla.

Budimo odgovorni!

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,   

5. a/a. 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de