SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3448932
DanasDanas340
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice6544
Ovaj mjesecOvaj mjesec25422
UKUPNO:UKUPNO:3448932

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 78 gostiju i nema prijavljenih članova

Primjedbe i prijedlozi na Pravilnik o izboru, nadležnostima i načinu rada školskih odbora osnovnih škola Kantona Sarajevo

Broj: 645/24

Sarajevo, 7.3.2024. godine

MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO

n/r ministrice, Naide Hota-Muminović

PREDMET: Primjedbe i prijedlozi na Pravilnik o izboru, nadležnostima i načinu rada  školskih odbora osnovnih škola Kantona Sarajevo, dostavlja se.

Poštovana,

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo zaprimio je dopis, broj: 11-05/02-02-4106/24 od 12.02.2024. godine kojim nas obavještavate da je u planu izrada pravilnika koji se odnosi na izbor, imenovanje i rad školskih odbora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Navedenim dopisom tražili ste da se u što kraćem roku dostave primjedbe, prijedlozi i sugestije na važeći Pravilnik, a sve u cilju kako bi se utvrdio novi tekst pravilnika. 

Dostavljamo Vam naše primjedbe, prijedloge i sugestije na važeći Pravilnik o izboru, nadležnostima i načinu rada školskih odbora osnovnih škola Kantona Sarajevo, kako slijedi:

1. Član 15. stav 1) mijenja se i glasi: „Za obavljanje dužnosti člana školskog odbora plaćat će se i to: predsjednik školskog odbora će za svaki mjesec dobiti naknadu u iznosu od 15% od prosječne plate u Federaciji BiH isplaćene u posljednja tri mjeseca,  a članovi školskog odbora će za svaki mjesec dobiti naknadu u iznosu od 10% od prosječne plate u Federaciji BiH isplaćene u posljednja tri mjeseca.“

Obrazloženje: Članovi školskog odbora redovno održavaju sjednice i koriste svoje slobodno vrijeme, pri tome imajući u vidu da troškove dolaska i odlaska na sjednice školskog odbora snose sami. Članovi školskog odbora su posvećeni građani koji se brinu za zakonitost rada odgojno-obrazovnih ustanova te im se zbog toga treba isplaćivati naknada za rad kako smo naprijed naveli.  

2. U članu 17. stav 2) Pravilnika riječi: “koji je u obavezi osigurati potpis sekretara škole u gornjem desnom uglu akta (materijal koji se razmatra), a kojim se potvrđuje da je predloženi dnevni red u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima“ treba brisati.

Obrazloženje:

Sekretar Škole jeste lice koje ima završen Pravni fakultet, ali isto lice nije kvalifikovano da poznaje i tumači sav materijal koji se razmatra na dnevnom redu sjednica Školskog odbora. Naime, kada se na sjednicama razmatra finansijski plan, godišnji obračun ili plan javnih nabavki, GPR, izvještaje o uspjehu učenika i mnoga druga pitanja, besmisleno je od sekretara zahtijevati da svojim potpisom garantira da su isti sačinjeni u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Sekretar Škole uopće se sudjeluje u izradi finansijskog plana, godišnjeg obračuna, a samo djelimično daje informacije iz svog djelokruga šta bi trebalo da se predvidi u planu javnih nabavki (npr: periodična obuka radnika iz oblasti zaštite od požara i sl).

Direktor Škole, članovi Školskog odbora su također lica za stečenom VSS spremom. Njihove dužnosti, obaveze i nadležnosti su jasno propisane Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju („Sl. novine Kantona Sarajevo“ broj: 23/17, 33/17, 30/19, 34/20 i 33/21), važećim Pravilnikom o radu školskih odbora, dakle zakonskim i podzakonskim propisima koji su javno objavljeni u službenim novinama te su kao takvi svima poznati i ne postoji mogućnost pozivanja na „nepoznavanje propisa“.

Obaveza direktora Škole, predsjednika i članova školskog odbora, pa i svakog uposlenika je da svako u svom djelokrugu postupa u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima.

3. U članu 17. stav 3) Pravilnika treba brisati.

 

4. U članu 19. iza stava 2) treba definisati ko vodi zapisnik u slučaju spriječenosti sekretara Škole da prisustvuje sjednici školskog odbora, te predlažemo da se doda novi stav 3) koji treba glasiti: „U slučaju spriječenosti sekretara škole da prisustvuje sjednici i vodi zapisnik, zapisnik sa sjednice školskog odbora vodi član školskog odbora, koga izaberu članovi školskog odbora“. Dosadašnji stav 3) postaje stav 4), a stav 4) postaje stav 5).

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

                                                                                                             Saudin Sivro 

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de