SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3405246
DanasDanas129
JučeJuče2787
Ove sedmiceOve sedmice8556
Ovaj mjesecOvaj mjesec26199
UKUPNO:UKUPNO:3405246

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 46 gostiju i nema prijavljenih članova

Anadolu Ajansi, 08.01.2024.

Sindikat zatražio pomoć Ambasade Turkiye za zaštitu predmeta Turski jezik i nastavnika turskog jezika u Kantonu Sarajevo

Iz Sindikata su upozorili da predmetu Turski jezik prijeti nestajanje, a profesorima turskog jezika gubitak posla

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja uputio je molbu Ambasadi Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini za pomoć u zaštiti predmeta Turski jezik i nastavnika turskog jezika u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu.

U saopćenju, koje je potpisao predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro, izražene su poruke saučešće ambasadoru Turkiye u BiH Sadiku Baburu Girginu povodom smrti njegove supruge Asli Girgin.

Kada je riječ o zaštiti predmeta Turski jezik i nastavnika turskog jezika na području Kantona Sarajevo, podsjećaju da je 3. januara ove godine Sindikatu ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović dostavila prijedlog Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje, čije razmatranje i usvajanje bi trebalo biti na Vladi Kantona Sarajevo u februaru.

"Navedenim prijedlogom je planirano da broj učenika koji biraju Turski jezik kao drugi strani jezik u odjeljenjima umjesto osam bude 16. Nakon što Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog ministrice Hota-Muminović usvoji ovakve nove standarde, Turski jezik će nestajati, a profesori turskog jezika će ostati bez posla", upozoravaju iz Sindikata te dodaju:

"Svima nam je poznato da je u prethodnih 10-ak godina naša bratska zemlja Republika Turska u promociju turskog jezika i njegovo izučavanje na prostoru Kantona Sarajevo uložila višemilionska sredstva, unaprijedila prijateljske veze između naše dvije zemlje i konstantno pomagala u stručnom usavršavanju desetina profesora turskog jezika. Sve navedeno direktno narušava naša ministrica Naida Hota-Muminović, koja je predložila da minimalan broj učenika koji biraju drugi strani jezik (Turski jezik) bude duplo veći (16) dok je na primjer predložila da neki drugi nastavni predmeti mogu imati manje od osam učenika, a neki čak i samo jednog učenika, što je očigledna diskriminacija jednog u odnosu na ostale nastavne predmete."

Pored navedenog, Sindikat je uočio niz drugih loših stavki kao i da je cjelokupni koncept obračuna radne sedmice nastavnika u potpunosti promijenjen na štetu svih nastavnika, a posebno razrednika, koji su očekivali veća, a ne manja prava. Među njima su i nastavnici turskog jezika.

Dodaju da je Sindikat već pokrenuo aktivnosti oko organizacije štrajkova i protesta.

"Molimo Vas da iskoristite svoje nadležnosti i da zajedno s nama iz Sindikata, ne samo zaštitimo stečena prava nastavnika turskog jezika i status predmeta Turski jezik, već da ih unaprijedimo. Očekujemo Vaše djelovanje prema premijeru Kantona Sarajevo, gospodinu Nihadu Uku. Ukoliko je potrebno mi Vam stojimo na raspolaganju za eventualni sastanak i druge zajedničke aktivnosti koje su u interesu Ambasade i Sindikata", zaključeno je u saopćenju.

IZVOR:

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/sindikat-zatra%C5%BEio-pomo%C4%87-ambasade-turkiye-za-za%C5%A1titu-predmeta-turski-jezik-i-nastavnika-turskog-jezika-u-kantonu-sarajevo/3102991

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de