SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3405439
DanasDanas322
JučeJuče2787
Ove sedmiceOve sedmice8749
Ovaj mjesecOvaj mjesec26392
UKUPNO:UKUPNO:3405439

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za izmjenu i dopunu Pedagoških standarda

Broj: 2318/23

Sarajevo, 12.12.2023.

MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO

n/r ministrice, Naide Hota-Muminović

PREDMET: Zahtjev za izmjenu i dopunu Pedagoških standarda, dostavlja se.

Poštovana,

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo u prethodnom periodu zaprimio je upite vezane za rješavanje problema pri zapošljavanju kadra na radno mjesto domar/ložač/dnevni čuvar u područnim školama. Naime, prema informacijama kojima raspolažemo, prijem radnika na pomenuto radno mjesto nije moguće izvršiti iz razloga jer kandidati koji se jave na konkurse ne ispunjavaju uslove tražene Pedagoškim standardima i općim normativima zaosnovni odgoj i obrazovanje i normativima radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj:30/18,9/22,i20/22).  

Podsjećamo da je Pedagoškim standardima i općim normativima zaosnovni odgoj i obrazovanje i normativima radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu u poglavlju 11, tačka 11.2. propisano da je u područnoj školi za radno mjesto domar/ložač/dnevni čuvar potreban jedan izvršilac odnosno jedan radnik. Za domara je propisan profil i nivo stručne spreme: III ili IV stepen: stolar, bravar, moler; za ložača - III i IV stepen (specijalista za odgovarajuću vrstu kotlovnice) i dnevni čuvar - III ili IV stepen stručne spreme s položenim ispitom iz protivpožarne zaštite. Poštujući Pedagoške standarde radnik koji bi radio na radnom mjestu domar/ložač/dnevni čuvar trebao bi da ima odgovarajući stepen stručne spreme, položen ispit iz protivpožarne zaštite i da je specijalista za odgovarajuću vrstu kotlovnice, što je po navodima nemoguće, iz razloga što nema radnika koji imaju sve nabrojano.

Imajući u vidu naprijed navedeno, a cijeneći potrebe područnih škola, ovim putem obraćamo se zahtjevom za izmjenu i dopunu Pedagoških standarda u dijelu koji se odnosi na radno mjesto domar/ložač/dnevni čuvar.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Fejzić Adnanu, direktoru JU OŠ “9. Maj” Pazarić,

4. Mujan Emini, direktorici JU OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Sarajevo,

5.  www.ssooioks.com,  

6. a/a. 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de