SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3405693
DanasDanas576
JučeJuče2787
Ove sedmiceOve sedmice9003
Ovaj mjesecOvaj mjesec26646
UKUPNO:UKUPNO:3405693

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 68 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju

Broj: 2006/23

Sarajevo, 8.11.2023.

MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO

n/r Muminović-Hota Naidi, ministrici

PREDMET: Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, dostavlja se.

Poštovana, 

Dana 6.11.2023. godine Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo zaprimio je dopis Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo. U svom obraćanju posebno su istakli da su kao profesionalci čvrsto opredijeljeni da svojim angažmanom prije svega pomognu učenicima sa teškoćama u razvoju ali i budu ravnopravni sudionici odgojno-obrazovnog sistema. 

S tim u vezi, dostavljamo Vam zaprimljene prijedloge za izmjenu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 23/17, 33/17, 30/19, 34/20, 33/21),  kako slijedi:

U članu 70. stoji:

(Individualno prilagođeni program)

(1) Individualno prilagođeni program za učenike s teškoćama u redovnim školama izrađuje stručni tim škole i centra u skladu s utvrđenom vrstom teškoće na prijedlog nastavnik razredne nastave ili predmetnog nastavnika iz redovne škole, a koji usvaja nastavničko vijeće škole.

(2) Stručni tim škole prati realizaciju individualno prilagođenog programa s kojim treba dabude upoznato nastavničko vijeće roditelj učenika.

(3) Nastavničko vijeće u redovnoj školi na prijedlog direktora na vremenski period od dvije godine formira stručni tim koji čine:

nastavnik razredne nastave i predmetne nastave, psiholog, pedagog ili pedagog-psiholog i defektolog odgovarajućeg profila/edukator-rehabilitator iz centra, te drugi stručnjaci po potrebi.

(4) Učenicima sa teškoćama koji su završili razred po individualno prilagođenom planu i programu škola izdaje odgovarajuće dokumente u skladu sa pravilnikom iz člana 69. stav (4) ovog zakona, te Pravilnikom o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika sa teškoćama osnovnih i srednjih škola Kantona, koji donosi ministar.      

Predlaže se da se član 70. stav (3) mijenja i glasi:

(3) Nastavničko vijeće u redovnoj školi na prijedlog direktora na vremenski period od dvije godine formira stručni tim koji čine: nastavnik razredne nastave i predmetne nastave, pedagog ili pedagog-psiholog i članovi Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju, te drugi stručnjaci po potrebi.

Obrazloženje: 

Potrebno je uvrstiti članove Mobilnog stručnog tima u obavezne članove Stručnog tima ustanove u cilju verificiranja kreiranih IEP/IPP1/IPP2/IPP3 (izmjena člana 70. stav (3) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, "Službene novine Kantona Sarajevo", broj 23/17, izmjena tačke 8.8. u Pedagoškim standardima i općim normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 30/18, 9/22, i 20/22 i člana 12. Pravilnika o inkluzivnom obrazovanju, “Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 32/19).

S obzirom da je u školskoj 2019/2020. godini formiran Mobilni stručni tim za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo u čijem sastavu je i defektolog/edukator-rehabilitator te da u praksi najčešće, odgojno-obrazovne ustanove nemaju podršku stručnjaka pomenutog profila iz centara potrebno je izmijeniti gore navedeni član Zakona. 

Dalje, članovi Mobilnog stručnog tima (psiholog, edukator-rehabilitator, logoped) opserviraju, procjenjuju i prate razvoj učenika s teškoćama, učestvuju u kreiranju, realizaciji i evaluaciji prilagođenih programa, pružaju kontinuiranu stručnu podršku učenicima predlaže se da svi članovi budu obavezni članovi pomenutog tima. Naime, psiholog iz stručne službe škole najčešće u praksi nije uključen u direktan rad sa učenicima sa teškoćama te samim tim nije u mogućnosti predlagati adekvatne metode, tehnike i oblike rada neophodne za aktivno učenje, učešće i postignuće učenika s teškoćama u odgojno-obrazovnom procesu. S obzirom da pomenuti profili ne mogu u istoj mjeri odgovoriti radnim zadacima Stručnog tima ustanove kao članovi Mobilnog stručnog tima predlaže se da isti budu imenovani u gore pomenuti tim prema ukazanoj potrebi. 

Srdačan pozdrav        

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. Mobilnom stručnom timu za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju u KS,

5. www.ssooioks.com,

6. a/a.

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de