SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3405855
DanasDanas738
JučeJuče2787
Ove sedmiceOve sedmice9165
Ovaj mjesecOvaj mjesec26808
UKUPNO:UKUPNO:3405855

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 35 gostiju i nema prijavljenih članova

Prvi sastanak pregovaračkih timova 22.9.2023.

Višemjesečni pregovori Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo oko povećanja plata radnika zaposlenih u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja za 2023. godinu, koji su započeti krajem augusta 2022. godine, na nivou pregovaračkih timova Vlade i Sindikata sporazumno su proglašeni neuspješnim u februaru 2023. godine.

Predsjednik pregovaračkog tima Sindikata je tada najavio vjerovatnoću da će Sindikat ponovo pokrenuti pregovore u 2023. godini jer plate prosvjetnih radnika ni tada kao ni sada nisu bile dostojanstvene za profesiju prosvjetnog radnika. Sindikat je tada pristao na mirno rješenje i sporazumno proglašenje pregovora neuspješnih jer se kao dio Koordinacije sindikata izborio za linearno povećanje plata svim radnicima za 100 KM u periodu 01.01.-31.12.2023. godine.

To je u tom trenutku bilo najpravednije i najrealnije rješenje, ne samo za radnike u vrtićima i osnovnim školama, već za sve radnike u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo jer se pregovaralo u okolnostima velike inflacije i primjene zakonskih propisa na osnovu kojih je Kantonu Sarajevo smanjen prihod za preko 100 miliona KM.

Naš Sindikat se u to vrijeme nametao kao lider sindikalne borbe u Kantonu Sarajevo i vrlo smo ponosni na sve naše aktivnosti i rezultate tih aktivnosti. 23.02.2023. godine Sindikat i Vlada su potpisali sporazum koji se u potpunosti realizirao za period I-VIII 2023. godine a na osnovu kojeg je već svim radnicima isplaćeno 800 KM.

Odmah nakon potpisivanja Sporazuma o dodatku na platu u iznosu od 100 KM, Sindikat je počeo da se priprema za pregovore za veće plate radnika u vrtićima i osnovnim školama.

05. juna 2023. godine Sindikat je kao ugovorna strana Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 24/22 i 40/22) drugoj ugovornoj strani, Vladi Kantona Sarajevo, u skladu sa odredbama zakona i Kolektivnog ugovora podnio pisanu inicijativu za izmjene člana 51. Kolektivnog ugovora.

04. augusta 2023. godine Vlada je prihvatila inicijativu Sindikata. Održana je sjednica Kantonalnog odbora Sindikata na kojoj je, u skladu sa Statutom Sindikata, imenovan pregovarački tim Sindikata i utvrđena platforma za pregovore, odnosno definisano je da zahtjev Sindikata u pregovorima bude izmjena člana 51. Kolektivnog ugovora na način da se u svim platnim razredima za sve radnike koeficijenti za obračun plate povećaju za 15%. 07. augusta 2023. godine Sindikat je Vladi dostavio prijedlog Protokola o vođenju pregovora za zaključivanje Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora i Odluka o imenovanju pregovaračkog tima Sindikata i zatraženo je da Vlada imenuje svoj pregovarački tim.

25. augusta 2023. godine Vlada je imenovala pregovarački tim. Nakon usaglašavanja prijedloga Protokola, 07. augusta Vlada je donijela zaključak da prihvata isti i ovlastila predsjednicu pregovaračkog tima da isti potpiše.

15. septembra 2023. godine Sindikat je zaprimio poziv/prijedlog na prvi sastanak pregovaračkih timova Vlade i Sindikata koji je dostavila dostavila predsjednica pregovaračkog tima Vlade.

Nakon usaglašavanja termina odlučeno je da se prvi sastanak pregovaračkih timova Vlade i Sindikata održi u zgradi Vlade u petak, 22. septembra 2023. godine.

Iskreno se nadamo da će tokom pregovora na drugoj strani prevladati razum i dobra volja te da će pregovarački tim Vlade razmišljati i o interesima djece u vrtićima i učenicima osnovnih škola jer eventualni neuspješni pregovori mogu odmah dovesti do iznenađujućih sindikalnih aktivnosti.

O ishodu pregovora članstvo i članovi organa Sindikata će biti blagovremeno obaviješteni a za eventualne dodatne informacije članovi Sindikata se mogu obratiti sindikalnim povjerenicima u ustanovi u kojoj rade.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de