SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3220527
DanasDanas1175
JučeJuče1307
Ove sedmiceOve sedmice5425
Ovaj mjesecOvaj mjesec23112
UKUPNO:UKUPNO:3220527

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 48 gostiju i nema prijavljenih članova

Uputa za postupanje - prekovremeni rad

Broj: 791/23

Sarajevo, 29.3.2023.godine

SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU KANTONA  SARAJEVO

n/r direktorima

SSOOiOFBiH –  KANTONALNI ODBOR SSOOIO KANTONA SARAJEVO

n/r sindikalnim povjerenicima

PREDMET: Uputa za postupanje - prekovremeni rad, dostavlja se.

Poštovane/i, 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo zaprimio je u prethodnom periodu nekoliko upita vezanih za prekovremene sate i način isplate istih, a koji su uslijedili zato što ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije dala saglasnost za isplatu prekovremenih sati. Ovo iz razloga jer Ministarstvo neće dati saglasnost na prekovremene sate ukoliko radnik nema puni fond sati sedmično odnosno punu nastavnu normu.

Cijeneći navedeno, savjetujemo Vam da prilikom izrade plana rada radnika imate u vidu da radnik mora imati puni fond sati da bi se odobrilo plaćanje prekovremenih sati. Posebno naglašavamo da se prilikom izdavanja rješenja o 40-satnoj radnoj sedmici imaju u vidu radnici koji obavljaju poslove EMIS odgovorne osobe i radnici koji rade na poslovima rukovaoca nastavnom tehnikom.

Podsjećamo Vas da je članom 45. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 24/22 i 40/22), propisano u kojim slučajevima se uvodi prekovremeni rad za radnika. Također, istim članom stavom (9) propisano je da, ako prekovremeni rad radnika traje duže od tri sedmice neprekidno ili više od 10 sedmica u toku kalendarske godine, o prekovremenom radu poslodavac obavještava nadležnu inspekciju rada.

Koristimo priliku da vam ukažemo na to da je direktor obavezan, nakon prethodno pribavljene pisane saglasnosti ministra, radniku koji realizira prekovremeni rad izdati rješenje kojim se utvđuje vrijeme trajanja prekovremenog rada, te način isplate uvećanja plate za prekovremeni rad.

Imajući u vidu naprijed navedeno, od Vas tražimo da, prije nego izdate rješenje kojim se utvrđuju prekovremeni sati, tražite saglasnost od Ministarstva. Ovo iz razloga jer ne možemo dozvoliti da radnici rade prekovremeno i ne budu plaćeni za svoj rad. U suprotnom ovaj Sindikat će sugerisati radnicima da odbiju posao za koji nisu plaćeni.   

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

                                                                                                             Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de