SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3225595
DanasDanas1830
JučeJuče1460
Ove sedmiceOve sedmice10493
Ovaj mjesecOvaj mjesec28180
UKUPNO:UKUPNO:3225595

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 30 gostiju i nema prijavljenih članova

Obavještenje članstvu – tehnološki višak i konkursi za školsku 2021/2022. godinu (3)

U skladu sa članom 8. Pravilnika, osnovne škole su na propisanim obrascima, blagovremeno do 25.06.2021. godine dostavile podatke/obrasce i popratnu dokumentaciju što je omogućilo Komisiji za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo da prije roka propisanog Pravilnikom uradi zbirne liste. Nakon tog datuma određene osnovne škole su dostavile korekciju dokumentacije. Cjelokupna dokumentacija za srednje škole nije dostavljena do 30.06.2021. godine tako da Komisija zbog nedostajućih podataka nije mogla do 10.06.2021. godine utvrditi prijedlog lista za srednje škole.

 

Komisija za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo je 15.07.2021. godine obradila sve podatke za školsku 2021/2022. godinu i utvrdila zbirne liste.

Podaci za osnovne škole su sljedeći:

1. Tehnološki višak je 18 radnika 

2. Kadrovske potrebe su iskazane za 1142 pozicije ili 761 izvršioca

3. Nepuna norma je 22 radnika 

4. Rješenjem ministrice će biti zbrinuto 37 radnika, a interno u skladu sa članom 5. Pravilnika 4 radnika

5. Konkursi će biti raspisani za 1016 pozicija ili 720 izvršilaca 

Rješenja o zbrinjavanju radnika i saglasnosti školama za raspisivanje javnih konkursa će biti distribuirane tokom sljedeće sedmice, a o mjestu i terminu preuzimanja istih škole će biti naknadno obaviještene.

U školskoj 2021/2022. godini će se i dalje primjenjivati instrukcija broj: 11/02-34-22846/19 od 03.06.2019. godine a škole će za plaćanje prekovremenog rada biti obavezne pribaviti prethodnu saglasnost ministra, a u skladu sa navedenom instrukcijom i kolektivnim ugovorima.

Saglasnost Vlade i potpisivanje novog Pravilnika o prijemu radnika se očekuje naredne sedmice, a prije objavljivanja Pravilnika u Službenim novinama Kantona Sarajevo i njegovog stupanja na snagu što se očekuje najkasnije do kraja mjeseca, očekuje se da će Ministarstvo Pravilnik dostaviti školama kako bi škole u skladu sa istim pripremile objavu javnih konkursa i javne konkurse objavile do kraja mjeseca čime će se stvoriti pretpostavke da u većini škola izbor kandidata po konkursnim procedurama bude izvršen prije okončanja istih.

Dok budu trajale konkursne procedure određeni broj radnika na nekim od radnih pozicija za koje će biti raspisani konkursi, a u skladu sa zakonom, steći će pravo na zaključenje ugovora o radu na neodređeno vrijeme zbog kontinuiteta u radu kod istog poslodavca i na istim pozicijama, tako da će te škole obavezne trebati pribaviti prethodnu pisanu saglasnost ministra za poništenja konkursa za navedene pozicije a za pribavljanje saglasnosti škole će se najvjerovatnije obraćati direktno Komisiji za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo koja će iste pripremati i dostavljati ministrici na potpis.

Vlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i njegovo usvajanje sada zavisi od održavanja sjednice Skupštine KS, koja se očekuje tokom sljedećeg mjeseca.

Nažalost, u školskoj 2021/2022. godini konkursi neće biti raspisivani na neodređeno vrijeme niti su odobrena nova radna mjesta na koja škole imaju pravo po pedagoškim standardima osim u slučajevima dvije osnovne škole koje obrazuju učenike s teškoćama, kao što je to bio slučaj ove i prethodne školske godine.

Konkurs u JU "Treća osnovna škola" Ilidža će biti objavljen za sve radne pozicije osim za predmet Turski jezik i Društvo/Kultura/Religija.

 

Definitivno je da će radno-pravni i ekonomsko-socijalni status određenog broja radnika koji rade na određeno vrijeme biti ugrožen, ne samo zbog činjenice da će objava konkursa za školsku 2021/2022. godinu biti krajem jula a u većini škola čak početkom augusta već i zbog činjenice da Pravilnik o prijemu radnika omogućava koruptivno djelovanje pojedinaca sa prevelikih 8 bodova tokom provjere radnih i stručnih provjera kandidata.

Definitivno je poznato i da će posljedice kašnjenja konkursa, kao i loš Pravilnik o prijemu radnika, na svojoj koži osjetiti i učenici osnovnih škola jer će škole biti prisiljene da prijem radnika od 01.09.2021. godine do okončanja konkursnih procedura vrše u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom, bez konkursa i do 90 dana što će dovesti do promjene učitelja i nastavnika kod određenog broja učenika i škola, posebno u školama u kojima komisije za prijem radnika, odnosno direktori škola ne budu vodili računa o pravima radnika i pravima učenika.

Odgovornost će definitivno morati preuzeti Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 

O cjelokupnoj situaciji po ovim pitanjima članstvo će i dalje biti obavještavano putem službene internet stranice Sindikata i putem sindikalnih povjerenika, koji su jedini ovlašteni da članovima Sindikata daju neophodne informacije.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de