SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3221380
DanasDanas396
JučeJuče1632
Ove sedmiceOve sedmice6278
Ovaj mjesecOvaj mjesec23965
UKUPNO:UKUPNO:3221380

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 42 gostiju i nema prijavljenih članova

Primjedbe i sugestije na tekst Prijedloga pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos

Broj: 933/21

Sarajevo, 1.6.2021.

MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO

n/r Muminović-Hota Naidi, ministrici

PREDMET: Primjedbe i sugestije na tekst Prijedloga pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, dostavlja se. 

Poštovana, 

Dana 24.05.2021. godine Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zaprimio je službeno putem protokola tekst Prijedloga pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Pravilnik), sa zahtjevom da u što kraćem roku dostavimo svoje mišljenje o navedenom Pravilniku.

Analizirajući dostavljeni tekst Pravilnika, ovaj Sindikat ima potrebu iznijeti načelno mišljenje, ali i konkretne primjedbe koje bi trebale unaprijediti postupak provođenja same konkursne procedure i podizanja transparentnosti čitavog procesa na još veći nivo.

Ukoliko ne uvažite naše prijedloge i sugestije, OVAJ SINDIKAT JE PROTIV DONOŠENJA ISTOG JER OMOGUĆAVA MITO, KORUPCIJU I NEPOTIZAM u većoj mjeri nego važeći Pravilnik, a pogotovo u još većoj mjeri od prijedloga Pravilnika koji smo vam dostavili u januaru ove godine.

Načelne primjedbe

Cilj ovog Pravilnika trebao bi biti, između ostalog, prijem u radni odnos najkvalitetnijeg nastavnog kadra, međutim, ovim Pravilnikom stručne kompetencije nastavnika najmanje dolaze do izražaja, jer kada se primijene sve prednosti koje nudi Pravilnik „stručni i kvalitetni kadar“ će i dalje biti na birou i/ili će se konstantno prijavljivati na konkurse i dobijati odbijenice. Iako je ovaj Sindikat ranije u više navrata tražio donošenje novog Pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, nažalost, prošlo je jako mnogo vremena dok je Ministarstvo prepoznalo opravdanost našeg zahtjeva. Za to vrijeme doneseni su određeni propisi koji su praktično zahtijevali izmjene, odnosno usklađivanje ovog Pravilnika kako bi se isti mogli primijeniti u punom kapacitetu. Jedan od tih propisa je svakako Uredba o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama u Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo i općinama u Kantonu Sarajevu, koja je objavljena u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“ broj: 37/20 i koja je stvorila brojne nedoumice prilikom trenutnog provođenja konkursne procedure. Konačno, smatramo da se novim Pravilnikom trebaju riješiti sva pitanja i nedoumice koja su se u praksi, prilikom provođenja konkursnih procedura, pojavljivale, što u predloženom tekstu Pravilnika nije slučaj. Tu prije svega mislimo da je neophodno ukloniti nedostatke i riješiti pitanja bodovanja radnog staža na pravedan način, vremena provedenog na evidenciji službe za zapošljavanje, smanjiti uticaj ljudskog faktora na broj bodova s intervjua, jer se u praksi dešavalo da upravo intervju bude i presudan kod rangiranja kandidata, ocjene o radu, napredovanja i dopunskih prava boraca na način da se svim građanima Bosne i Hercegovine omogući jednak pristup pri  bodovanju u konkursnim procedurama.

U konačnici mišljenja smo da predloženi Pravilnik ne predstavlja iskorak naprijed kada je u pitanju zapošljavanje u djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja, a posebno u djelatnosti predškolskog odgoja u kojoj postoje dugogodišnje nepravilnosti, posebno u segmentu neraspisivanja javnih konkursa i prijema radnika na tri mjeseca, bez konkursa uz stalne prekide ugovora o radu nakon isteka ugovora, što predstavlja grubo kršenje prava radnika u toj djelatnosti. Ovaj prijedlog Pravilnika nudi neka rješenja koja nas vraćaju nekoliko koraka unazad kada su u pitanju pojedina rješenja, pa samim tim ovaj Sindikat predloženi tekst Pravilnika ne može podržati i insistira na uvažavanju konkretnih primjedbi kako slijedi: 

Konkretne primjedbe

1. U članu 1. Pravilnika iza tačke g) dodaje se nova tačka h) koja glasi: 

h)    „kaznene odredbe, a sve to u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakonom o srednjem obrazovanju, Kolektivnim ugovorom za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Kolektivnim ugovorom za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Pedagoškim standardima za predškolski odgoj i obrazovanje i normativima prostora, opreme i didaktičkih sredstava predškolskog odgoja i obrazovanja, Pedagoškim standardima i općim normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu i Pedagoškim standardima i normativima za srednje obrazovanje i u vezi s Uredbom o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači Kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima Kanton, grad ili općina učestvuju s više od 50% ukupnog kapitala („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 9/19 i21/19)“. 

2. U članu 5. stav 5. brisati jer je suvišan, zbunjujući, nepotreban, a i sadržan u zahtjevu škole za potrebama. Nejasno je jer je sadržan u članu pod naslovom Objavljivanje javnog konkursa.

3. - U članu 8. tačka b) Pravilnika, broj „25“ zamijeniti brojem „30“. Postavlja se pitanje zašto Ministarstvo smatra da radno iskustvo treba dodatno ograničiti po broju bodova u odnosu na maksimalnih 30 u važećem Pravilniku? 

- Nadalje, u istom članu - članu 8. Pravilnika, u tački c) broj „6“ zamijeniti brojem „12“ ili bar „10“ jer u odnosu na predloženih ogromnih 10 bodova za provjeru radnih i stručnih sposobnosti, predloženo rješenje predstavlja veliki udar na sve prosvjetne radnike koji su do 2013. godine ispaštali, a da ne govorimo o šansi za mlade prosvjetne radnike koji čekaju svoju šansu javljajući se na biro i skupljajući odbijenice na konkursima.

- Također, u članu 8. tačka f) Pravilnika, broj „10“ zamijeniti brojem „14“. Ovaj stav je u koliziji sa članom 13. Vašeg prijedloga i neprovodiv je u praksi.

- Konačno, u članu 8. tačka g) Pravilnika se briše.

Obrazloženje: Smatramo da bi fokus ovog Pravilnika trebao biti da radnici koji nisu zaposleni a imaju određeno radno iskustvo, zatim značajan period proveden na evidenciji za zapošljavanje, adekvatne reference u pogledu priznanja s Univerziteta u Sarajevu trebaju što prije zasnovati radni odnos i riješiti svoje egzistencijalno pitanje. Također smatramo da se ljudski faktor u smislu dodjele bodova kandidata kod provjere radnih i stručnih sposobnosti treba suzbiti jer je praksa pokazala da su upravo provjere radnih i stručnih sposobnosti bile koraci ka favoriziranju pojedinih kandidata u konkursnim procedurama. 

4.      - U članu 10. stav 1.  tačka a) Pravilnika broj „0,20“ zamijeniti brojem „0,30“.

U članu 10. stav 1.  tačka d) Pravilnika broj „0,05“ zamijeniti brojem „0,20“.

- U članu 10. stav 2.  tačka a) Pravilnika broj „0,20“ zamijeniti brojem „0,30“.

- U članu 10. stav 2.  tačka d) Pravilnika broj „0,05“ zamijeniti brojem „0,20“. Ovaj Vaš prijedlog je za nas u Sindikatu „zločin“ prema učenicima, a posebno prema učenicima u razrednoj nastavi. Umjesto da svi zajedno osiguramo da se učenicima nižih razreda, a bogme i onima u predmetnoj nastavi, osigura kontinuitet i da se učitelji i nastavnici ne mijenjaju, Vi, kao ministrica, koja javno govori da će taj problem riješiti, radi upravo suprotno.

- U članu 10. stav 4.  Pravilnika broj „0,15“ zamijeniti brojem „0,20“.

Obrazloženje: Imperativ ovog Pravilnika bi trebao biti zadržavanje postojećeg kadra koji ima ugovor o radu na određeno vrijeme. Kako bi se bar djelimično moglo osigurati zadržavanje postojećeg kadra u jednoj ustanovi, smatramo da je ovo jedna od mjera gdje bi se s većim brojem, odnosno dodatnim bodovima vrednovao radni staž u ustanovi u kojoj se boduje. 

5. U članu 10. stav 6.  Pravilnika mijenja se i glasi:

„Maksimalni broj bodova koji kandidat može dobiti po osnovu kriterija bodovanja iz stava (1) ovog člana je 27,6 bodova, a po osnovu kriterija bodovanja iz stava (2) ovog člana je 2,4 boda“.

6. U članu 10. Pravilnika. iza stava 8. dodaje se novi stav 9. koji glasi „Prilikom računanja ukupnog radnog staža za puni mjesec dana rada uzima se 30 dana, kao i u slučaju da je potvrda poslodavca koju je kandidat priložio nepotpuna, odnosno nedostaje neki od podataka kao što su period rada, puno/nepuno vrijeme sa tačno navedenim satima dnevne prijave u Poreznoj upravi, kao i podatak o poslovima i radnim zadacima koje je obavljao, ista neće biti uzeta u razmatranje

7.      - U članu 14. stav 1. tačka a) Pravilnika, broj „4“ zamijeniti brojem „6“.

- U članu 14. stav 1. tačka b) Pravilnika, broj „6“ zamijeniti brojem „10“.

- U članu 14. stav 1. tačka c) Pravilnika, broj „10“ zamijeniti brojem „14“.

Obrazloženje: Kako se radi o vrlo prestižnim priznanjima, a kako bi se to konačno počelo cijeniti u ovom društvu mišljenja smo da se kandidatima sa ovim priznanjima treba posvetiti posebna pažnja kroz priznavanje većeg broja bodova od onog koji je predložen.

8.      Član 15. Pravilnika se briše.

9.    U članu 19. Pravilnika dodaje novi stav 5. koji glasi: “Administrativno-tehničke poslove za Komisiju obavlja sekretar ili radnik kojeg ovlasti direktor

10.    U članu 21. stav 3. Pravilnika mijenja se i glasi:

„Komisija je obavezna da najkasnije u roku od 10 (deset) dana od dana zatvaranja konkursa provede proceduru po javnom konkursu za prijem radnika u ustanovi i svu dokumentaciju koja sadržava sve materijale proistekle u njenom radu, direktoru dostaviti na daljnje postupanje“.

Obrazloženje: U praksi se vrlo često dešavalo da komisija na vrijeme ne provede konkursnu proceduru što za posljedicu ima otežano odvijanje nastavnog proces, naročito na početku školske godine. U tom segmentu, a kako bi se osiguralo da se na vrijeme provede konkursna procedura, predlažemo da komisija provede proceduru u roku od 10 dana od dana zatvaranja konkursa a to se može postići posebno i ukoliko komisija ne bude provodila provjeru radnih i stručnih sposobnosti. U konačnici, Vaš prijedlog u potpunosti derogira ovlasti direktora, kao poslodavca, jer se direktor ništa ne pita, ne vidi kandidate niti može utjecati na njihov primjer, a odgovara za rad svih radnika škole. Ukoliko želite da se je de jure direktor ništa ne pita, a de facto bavi pritiscima na rad komisija i iz sjene bude prisiljen da upravlja konkursnom procedurom, onda ste na pravom putu. Ako je tako, putevi Ministarstva i Sindikata nisu isti i imat ćemo stalnu konfrontaciju i sukobe.

11.  Član 22. Pravilnika mijenja se i glasi:

(1) „Najranije 2 (dva) dana po isteku roka za podnošenje prijava na javni konkurs, Komisija otvara i pregleda sve pristigle prijave i dostavljenu dokumentaciju, utvrđuje njihovu ispravnost, potpunost i blagovremenost, te sastavlja spisak kandidata među kojima se provodi izborniproces.

(2) Spisak kandidata iz stava (1) ovog člana potpisuju svi članovi Komisije.

(3) U skladu s bodovima utvrđenim u čl. 9., 10., 11., 12. i 13. ovog pravilnika, Komisija vrši bodovanje kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa i utvrđuje bodovnu rang-listu na Obrascu za bodovanje koji je sastavni dio ovog pravilnika i koji objavljuje na oglasnoj ploči ustanove.

(4) Nakon zbrajanja bodova na Obrascu za bodovanje i dodavanja dodatnih bodova iz člana 14. ovog pravilnika, Komisija sačinjava na obrascu Konačna bodovna rang-lista koji je sastavni dio ovog pravilnika i istu zajedno sa svim materijalima koji su proistekli u radu Komisije, direktoru dostaviti na daljnje postupanje.

(5) U rubriku Napomena u Obrascu za bodovanje i u konačnoj bodovnoj rang-listi se evidentiraju podaci o kandidatima koji nisu dostavili urednu i validnu dokumentaciju ili ukoliko su odustali od konkursne procedure.

(6) Komisija je obavezna konačnu bodovnu rang-listu objaviti na oglasnoj ploči ustanove koja mora biti dostupna svim kandidatima koji su se prijavili na javni konkurs“.

12.  Član 23. mijenja se i glasi:

„(Intervju) 

(1) Intervju s kandidatima provodi direktor.

(2) Direktor je obavezan da intervju obavi u roku od 3 (tri) radna dana od dana dostavljanja materijala od strane Komisije.

(3) Direktor je obavezan da u pisanom obliku, putem pošte i putem mejla, kandidate obavijesti o mjestu i vremenu intervjua, te da će kandidati koji bez opravdanja ne pristupe istom, izgubiti pravo daljnjeg učešća u konkursnojproceduri.

(4) Ukoliko kandidat bude spriječen da pristupi intervju u zakazanom vremenu i mjestu zbog izolacije, odnosno samoizolacije po naredbi nadležne institucije, direktor će intervju obaviti elektronskim putem (video poziv).

(5) Direktor je obavezan na intervju pozvati sve prijavljene i bodovane kandidate s konačne bodovne rang-liste, ukoliko je broj tih kandidata manji od 6 (šest).

(6) Ukoliko je broj prijavljenih i bodovanih kandidata na konačnoj bodovnoj rang-listi veći od 5 (pet), direktor je obavezan na intervju pozvati prvih 5 (pet) kandidata i sve ostale kandidate koji imaju isti broj bodova kao petorangirani kandidat s konačne bodovne rang-liste.

(7) Intervju se odnosi na oblast predškolskog, osnovnog ili srednjeg obrazovanja, u zavisnosti u kojoj ustanovi kandidat konkuriše, a sve sa ciljem provjere znanja, procjene profesionalnih karakteristika, iskazanih sposobnosti i afiniteta, kao i osobnih stručnih kompetencija kandidata.

(8) Pitanja za intervju sastavlja direktor.

(9) Odabrana pitanja za intervju moraju biti potpisana od strane direktora, te ista pitanja moraju biti postavljena svim kandidatima koji se odazovu na intervju za konkretno radno mjesto za koje kandidat konkuriše“.

Obrazloženje: Činjenica je da do sada direktor nije imao mogućnost da uopšte upozna bar tri najbolje rangirana kandidata niti je imao mogućnost da obavi bilo kakav razgovor. Taj posao je radila komisija koja je dostavljajući konačnu tabelu najbolje rangiranih kandidata direktoru ostavljala mogućnost samo da izabere u najvećoj mjeri prvorangiranog. Međutim smatramo da se takav pristup treba promijeniti i da direktor treba obaviti intervju s pet najbolje rangiranih kandidata.

13.  Član 24. Pravilnika se briše. 

14.  Član 25. Mijenja se i glasi: 

(1) “Nakon obavljenog intervjua direktor istog dana, a najkasnije sljedećeg radnog dana poslije obavljenog intervjua, vrši izbor između 3 (tri) najbolje rangirana kandidata s konačne rang-liste i istovremeno donosi Odluku o prijemu u radni odnos kandidata, koja obavezno sadrži pouku o pravnom lijeku, koju je u roku od 2 (dva) dana od dana donošenja obavezan objaviti na oglasnoj ploči ustanove, koja mora biti dostupna svim kandidatima koji su se prijavili na javni konkurs.

(2) Istog dana, a najkasnije sljedećeg radnog dana poslije donošenja Odluke iz stava (1) ovog člana ista se dostavlja primljenom kandidatu, a uz Odluku iz stava (1) ovog člana svim kandidatima koji nisu izabrani dostavlja se obavještenje o mjestu i vremenu preuzimanja dokumentacije koju je kandidat dostavio uz prijavu na konkurs, a onim kandidatima koji nisu dostavili urednu i validnu dokumentaciju obavještenje o tome.

(3) Kandidat koji je primljen u radni odnos ima obavezu da u roku od 2 (dva) radna dana od dana prijema Odluke direktoru u pisanom obliku dostavi izjavu da li prihvata ili ne prihvata zaposlenje.

(4) Ukoliko u roku iz stava (3) ovog člana kandidat ne dostavi izjavu o prihvatanju posla, direktor će staviti van snage Odluku iz stava (1) ovog člana i donijeti Odluku o prijemu u radni odnos kandidata birajući između preostala dva kandidata od 3 (tri) najbolje rangirana kandidata s konačne rang-liste.

(5) Kandidat koji je primljen u radni odnos na osnovu Odluke iz stava (4) ovog člana ima obavezu da u roku od 2 (dva) radna dana od dana prijema Odluke direktoru u pisanom obliku dostavi izjavu da li prihvata ili ne prihvata zaposlenje.

(6) Ukoliko u roku iz stava (5) ovog člana kandidat ne dostavi izjavu o prihvatanju posla, direktor će staviti van snage Odluku iz stava (4) ovog člana i donijeti Odluku o prijemu radni odnos kandidata birajući preostalog kandidata od 3 (tri) najbolje rangirana kandidata s konačne rang-liste.

(7) Kandidat koji je primljen u radni odnos na osnovu Odluke iz stava (6) ovog člana ima obavezu da u roku od 2 (dva) radna dana od dana prijema Odluke direktoru u pisanom obliku dostavi izjavu da li prihvata ili ne prihvata zaposlenje.

(8) Ukoliko u roku iz stava (7) ovog člana kandidat ne dostavi izjavu o prihvatanju posla, direktor će staviti van snage Odluku iz stava (6) ovog člana i donijeti Odluku o prijemu radni odnos kandidata četvrtorangiranog kandidata s konačne rang-liste.

(9) Kandidat koji je primljen u radni odnos na osnovu Odluke iz stava (8) ovog člana ima obavezu da u roku od 2 (dva) radna dana od dana prijema Odluke direktoru u pisanom obliku dostavi izjavu da li prihvata ili ne prihvata zaposlenje.

(10) Ukoliko u roku iz stava (9) ovog člana kandidat ne dostavi izjavu o prihvatanju posla, direktor će staviti van snage Odluku iz stava (8) ovog člana i donijeti Odluku o prijemu radni odnos kandidata petorangiranog kandidata s konačne rang-liste i tako redom do konačnog izbora.”

15.  Iza člana 29. Pravilnika dodaje se novi član 30. koji glasi: 

“(Kaznene odredbe) 

(1) Novčanom kaznom od 1.000,00 do 3.000,00 KM kaznit će se odgovorno lice u ustanovi:

a)  koji primi u radni odnos radnika na upražnjeno radno mjesto bez prethodno raspisanog javnog konkursa, osim u slučajevima propisanim u članu 7. ovog pravilnika;

b)  koji ne objavi javni konkurs na način propisan u članu 5. ovog pravilnika;

c)  koji imenuje Komisiju suprotno odredbama člana 17. ovog pravilnika;

d) koji odluku o prijemu u radni odnos donese suprotno članu 22. ovog pravilnika;

e) koji ne obavijesti zainteresirane kandidate da imaju pravo prigovora Školskom/Upravnom odboru u skladu sa članom 24. ovog pravilnika.                                                                           

(2) Novčanom kaznom od 3.000,00 do 5.000,00 KM kaznit će se poslodavac – ustanova za prekršaje iz stava (1) ovog člana.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 500,00 KM kaznit će se član Komisije – fizičko lice koje odmah po saznanju ne zatraži izuzeće od rada u Komisiji iz razloga utvrđenih u članu 18. ovogpravilnika.”

Obrazloženje:  Kako su se u praksi dešavali namjerni propusti prilikom provođenja konkursne procedure, pa čak i propusti bez provođenja konkursne procedure, smatramo da su u ovom Pravilniku nužne kaznene odredbe koje bi u ovom smislu povećale disciplinu u samom radu i odnosu prema ovom poslu.

Naglašavamo da je u skladu sa predloženim primjedbama neophodno izvršiti adekvatnu numerizaciju članova.

Postoji još na desetine manjih primjedbi koje nismo ovdje uvrstili jer ne želimo da fokus Vaše pažnje bude na manje bitnim odredbama.

Na kraju, Sindikat je svjestan da sva rješenja, primjedbe, prijedlozi i sugestije koja predlaže Ministarstvu nikada nisu bila, niti su niti će biti prihvaćeni od strane Ministarstva, ali ukoliko želite korektnu saradnju i uspjeh u svom radu i radu Ministarstva, onda očekujemo da nam u pisanoj formi obrazložite zašto konkretne prijedloge niste uvažili i u konačnici morate biti svjesni da ćete se već za dva mjeseca lično uvjeriti da ste donijeli lošiji propis od Vaših prethodnika.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro 

Dostaviti:

1.      Naslovu,

2.      Dopredsjednici i članovima KO,

3.      Sindikalnim povjerenicima,

4.      Faruku Bešliću, predsjedniku SSVOONK BiH – KO KS,

5.      Franji Reneru, predsjedniku KO SSS BiH Sarajevo,

6.      Printanim i elektronskim medijima,

7.      Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS,

8.      www.ssooioks.com,

9.      a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de