SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3222586
DanasDanas281
JučeJuče1321
Ove sedmiceOve sedmice7484
Ovaj mjesecOvaj mjesec25171
UKUPNO:UKUPNO:3222586

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 39 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za provođenje sistematskog pregleda u skladu s Kolektivnim ugovorom

Broj: 845/21

Sarajevo, 17.5.2021. godine

MINISTARSTVO ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO

n/r Muminović-Hota Naidi, ministrici

PREDMET: Zahtjev za provođenje sistematskog pregleda u skladu s Kolektivnim ugovorom, dostavlja se.

Poštovana,

Kao što Vam je poznato, članom 83. stav (1) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17, 33/17 i 30/19) propisano je da je svaki radnik obavezan, prije početka školske godine, u organizaciji škole obaviti sistematski ljekarski pregled u javnoj zdravstvenoj ustanovi i uvjerenje o sistematskom pregledu dostaviti školi.

 Podsjećamo Vas da je članom 33. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/20, 49/20) propisano da je u skladu sa zakonom utvrđena obaveza Ministarstva da donese propis koji reguliše sadržaj obaveznog sistematskog pregleda i koji mora da sadrži i sljedeće:

a. za žene obavezan sistematski pregled podrazumijeva: ultrazvuk abdomena, ginekološki pregled, Papa test i pregled dojki i

b. za muškarce obavezan sistematski pregled podrazumijeva: ultrazvuk abdomena, pregled prostate, u skladu s ljekarskim standardima, odnosno prema propisu nadležnih zdravstvenih organa.

Imajući u vidu gore navedeno, tražimo da, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzmete odgovarajuće aktivnosti kako bi se sistematski pregled proveo kako je propisano naprijed navedenim Kolektivnim ugovorom. Ovo iz razloga što je u prethodnim godinama kod prosvjetnih radnika zabilježen veliki broj malignih oboljenja, a koja su se u većini slučajeva mogla spriječiti da su naše kolege imale adekvatne sistematske preglede kojim bi se djelomično ili u cijelosti moglo dijagnosticirati oboljenje i preventivno djelovati radi zaštite zdravlja radnika.  

Napominjemo da smo se po ovom pitanju već obratili Vašem prethodniku, veza naš dopis broj: 835/20 od 18.5.2020. godine (prilog). 

Srdačan pozdrav,                                    

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro 

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de