SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3222832
DanasDanas527
JučeJuče1321
Ove sedmiceOve sedmice7730
Ovaj mjesecOvaj mjesec25417
UKUPNO:UKUPNO:3222832

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 47 gostiju i nema prijavljenih članova

Sugestije, prijedlozi i mišljenja na tekst Nacrta Uredbe o postupku prijema u radni odnos u Javnom sektoru na području Kantona Sarajevo

 

 

 

 

Broj: 671/21

Sarajevo, 30.3.2021.

MINISTARSTVO ZA RAD, SOCIJALNU POLITIKU, RASELJENA LICA I IZBJEGLICEKANTONA SARAJEVO

n/r Ivane Prvulović, ministrice

PREDMET: Sugestije, prijedlozi i mišljenja na tekst Nacrta Uredbe o postupku prijema u radni odnos u Javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, dostavlja se. 

Poštovana,

Na osnovu Vašeg akta broj: 13-04/2-02-11888/21 od 23.03.2021. godine, dostavljamo Vam sugestije, prijedloge i mišljenja na tekst Nacrta uredbe, a kako slijedi:

 

  1. nacrt Uredbe se, kao i važeća Uredba, ne odnosi na javne ustanove predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo jer je lex specialis propisima u navedenim ustanovama (zakonima, odnosno Pravilnikom sa kriterijima za prijem u radni odnos) uređeno ovo pitanje na što eksplicitno upućuje član 1. Nacrta Uredbe. Shodno tome, Sindikat je nekoliko puta od resornog Ministarstva tražio da se donese novi Pravilnik o prijemu u radni odnos i predlagao tekst Pravilnika, koji je usklađen sa odredbama obje važeće Vladine Uredbe;

 

  1. cilj Uredbe je smanjiti mogućnost nepotističkog zapošljavanja zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50% ukupnog kapitala (u daljem tekstu: poslodavac), ali smatramo da ona neće onemogućiti „štele“ pri zapošljavanju u javnom sektoru kod poslodavca, jer ovom kao i važećom Uredbom propisano je da komisija organizuje pismeni i usmeni dio ispita. Ta pozicija omogućava članovima komisije da daju testove onim kandidatima kojima žele. Također, komisija prilikom pripreme testova koncipira ih tako da daje pitanja esejskog tipa. Takva pitanja ne mogu se objektivno ocijeniti, odnosno uvijek postoji mogućnost da ocjenjivač subjektivno nekom od kandidata da više ili manje bodova. Također, komisiji je dato da intervjuiše kandidate, a taj se intervju sastoji od pitanja iz struke i općih pitanja. Broj bodova koji nosi usmeni dio ispita je preveliki, s obzirom da opet zavisi od subjektivne ocjene članova komisije. Zaključujemo da komisija na nekoliko stepenica tokom procesa prijema radnika kod poslodavca može utjecati na to ko će biti primljen. Tako se samo stvara lažna slika transparentnosti procesa, a u suštini komisija omogućava poslovdavcu da primi u radni odnos koga on želi, a ne najboljeg kandidata.

 

  1. U smislu člana 8. Uredbe trebate da:

 

a)      obavežete sve poslodavce da angažuju stalnu komisiju (čak i ne mora biti stalna), koja će pripremiti sva moguća pitanja relevantna za testiranje pri prijemu radnika. Vaše Ministarstvo može odrediti npr.: da neki od poslodavaca pripremi 1000 relevantnih pitanja, a neki drugi 800, neki treći 500 i sl. (ovisno o složenosti poslova). Ta pitanja da se podijele u više testova po 20 pitanja i da pitanja, odnosno setovi pitanja budu uvijek dostupni na internet stranici poslodavca kojih se tiče konkurs. Te testove treba numerisati. Također, pitanja moraju biti po sistemu a, b, c i sl., a nikako esejskog tipa. Potom da se pri provođenju ispita, na dan ispita organizuje biranje testa, tako što se računarski, slučajnim odabirom, izabere samo broj testa. Nakon što računar izabere broj testa, a pokretanje računarskog programa za biranje testa radi supervizor iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, printa se test i dijeli kandidatima. Time će se anulirati mogućnost utjecaja članova komisije da se nekim ili nekom od kandidata za posao podijele testovi prije testa - potpuno je anulirana mogućnost članova komisije da ocjenjujući kandidata na esejskim pitanjima daju nekome subjektivnu prednost odnosno više ili manje - svi kandidati su sa jednakim šansama jer su svi imali pristup svim testovima prije testiranja;

 

b)      utjecaj pismenog testa povećate, a smanjite utjecaj usmenog testa i intervjua i da to bude u omjerima 95:5% u korist pismenog testa. Kada budemo imali kandidate koji su na objektivnom testu svojim znanjem osvojili 100 bodova, bit će nam svejedno da li će komisija nekome pogodovati sa svojih „subjektivnih“ 5 bodova, jer svaki od tih kandidata bit će dobar kandidat/radnik. Pri tome se komisiji ne oduzima potpuno pravo da u odnosu na posebne kriterije koje zahtijeva konkretno radno mjesto ocijeni pojedine kandidate.

 

  1. U smislu stava (2) član 12. Uredbe nam je jasno da je složenost poslova niska i da nema smisla praviti pitanja i organizovati pismeni ispit, ali onda je zapošljavanje potpuno u rukama komisije, što ne garantuje da će se postići cilj - zapošljavanje bez korupcije i nepotizma. Zbog navedenog treba da se kao kriterij za ovo zapošljavanje, uz intervju, uvrsti i socijalni status, primanje po članu porodice, s kućnom listom i sl. te da se broj bodova podijeli na intervju i na socijalni status.

 

  1. U smislu stava (3) član 12. Uredbe, u dijelu oko praktičnog ispita, trebate da propišete da svi praktični dijelovi ispita budu navedeni i opisani kako se izvode na Internet stranici poslodavca koji raspisuje konkurs, a da sam izbor praktičnog zadatka bude određen elektronski, a ne da njegov izbor određuje član komisije ili komisija. Ukoliko to ne bi bio slučaj, uvijek ostaje mogućnost da članovi komisije upoznaju određene kandidate sa zadacima i/ili da im odrede onaj koji im pogoduje više ili manje.

 

  1. U smislu st. (1) i (2) član 21. Uredbe trebate da povećate iznos kazni jer su zaprijećene kazne od 1000 do 3000 KM izuzetno niske. Javna tajna je da se 1000 KM daje na kafu za zaposlenje, mimo poklona za tako završenu stvar. Smatramo da kazne trebaju biti desetorostruko veće.

 

  1. U stavu (1) član 22. Uredbe riječi: „može se smijeniti“ mijenjati riječima: „smijenit će se“, jer nije realno očekivati da će odgovorna osoba biti kažnjena.

 

Srdačan pozdrav,

 

 

 

 

                                                                                                                         PREDSJEDNIK

 

                                                                                                                           Saudin Sivro

    

 

Dostaviti:

  1. Naslovu,
  2. Dopredsjednici i članovima

Kantonalnog odbora,

  1. Sindikalnim povjerenicima,
  2. Dr. Erduanu Kafedžiću, šefu

Ureda za borbu protiv korupcije,

  1. www.ssooioks.com,
  2. a/a.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de