SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3207118
DanasDanas496
JučeJuče1686
Ove sedmiceOve sedmice2977
Ovaj mjesecOvaj mjesec9703
UKUPNO:UKUPNO:3207118

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 65 gostiju i nema prijavljenih članova

Bolje spriječiti, nego liječiti

Broj: 2154/20

Sarajevo, 31.12.2020.

SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

n/r sindikalnih povjerenika 

PREDMET: Informacija – prijava imovine i prihoda članova školskih odbora, direktora i pomoćnika direktora u osnovnim školama i članova upravnog odbora JU „Djeca Sarajeva“ 

Poštovani/poštovana, 

Nakon nekoliko upita članova Sindikata, članova školskih odbora u osnovnim školama iz reda radnika, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Ured) smo obratili molbom da nam dostave informaciju da li se Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 18/19 – u daljem tekstu: Zakon) odnosi na članove školskih odbora osnovnih škola, kao javnih ustanova i članove upravnog odbora JU „Djeca Sarajeva“, odnosno da li su navedeni obavezni da, pri imenovanju i u toku mandata, prijavljuju zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda kao i poklone koje dobiju, u skladu sa navedenim zakonom (veza naš akt broj: 2128/20 od 23.12.2020. godine). U pomenutom dopisu smo naglasili da, u skladu sa zakonom, rad u školskim odborima osnovnih škola, kao javnih ustanova i u upravnom odboru JU „Djeca Sarajeva“ nije plaćen te da smo u prethodnom periodu imali veliki broj upita po ovom pitanju od strane naših članova, koji učestvuju u radu navedenih organa.

Na naš dopis Ured nam je 31.12.2020. godine dostavio odgovor (veza akt Ureda broj: 20-04-50749-1/20 od 29.12.2020. godine) u kojem nas informira da je Ured isključivo nadležan za provođenje Zakona što podrazumijeva nadležnosti i ovlaštenja Ureda .za prikupljanje, provjeru i obradu podataka o imovini nosioca javnih funkcija, uspostavljanje i vođenje Registra podataka o imovini, kao i pokretanje prekršajnog i iniciranje krivičnog postupka zbog povreda odredbi Zakona. U pomenutom dopisu Ured nas informira da su članom 4. tačka b) Zakona definirani nosioci izvršnih funkcija na koje se Zakon odnosi te nas Ured za pravno relevantno mišljenje upućuje da se obratimo donosiocu, odnosno predlagaču Zakona jer Ured, kako se navodi u dopisu, samo provodi Zakon, odnosno Ured ne daje informacije i mišljenja o odredbama Zakona. 

Zakon je u članu 4. stav (1) tačka b) definirano, između ostalih, da se nosiocima izvršnih funkcija se smatraju direktori i zamjenici direktora javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo, članovi upravnih odbora javnih ustanova u Kantonu Sarajevo za čiji je izbor ili imenovanje data saglasnost od strane Vlade Kantona Sarajevo. 

Zakon u članu 21. definira novčane kazne u iznosu od 1.000 do 20.000 KM zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini. 

U narednih nekoliko dana ćemo se obratiti predlagaču, odnosno donosiocu Zakona kako bi dobili pravno relevantno mišljenje, ali smatramo da do dobijanja istog o sadržaju ovog dopisa trebate informirati sve članove Sindikata, koji su članovi školskih odbora u osnovnim školama i članove upravnog odbora JU „Djeca Sarajeva“, kako bi isti postupili u skladu sa Zakonom i izubjegli eventualne novčane kazne.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro 

Dostavljeno: 

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalog odbora,

3. www.ssooioks.com,

4. a/a.

U prilogu dostavljeno:

- Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 18/19)

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de