SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3207473
DanasDanas851
JučeJuče1686
Ove sedmiceOve sedmice3332
Ovaj mjesecOvaj mjesec10058
UKUPNO:UKUPNO:3207473

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 142 gostiju i nema prijavljenih članova

Zasnivanje radnog odnosa bez javnog konkursa u drugoj ustanovi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto

Broj: 2107/20

Sarajevo, 15.12.2020. godine

SSOOiO FBiH – KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

n/r sindikalnim povjerenicima

PREDMET: Zasnivanje radnog odnosa bez javnog konkursa u drugoj ustanovi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto    

Poštovani/poštovana, 

Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/20) (u daljem tekstu: Kolektivni ugovor) je stupio na snagu 1.9.2020. godine. S ciljem pravilne i jednoobrazne primjene Kolektivnog ugovora dostavljamo Vam instrukciju o postupanju po pitanju zasnivanja radnog odnosa bez javnog konkursa u drugoj ustanovi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto, koje se realizira u skladu sa članom 89. stav (1) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17, 33/17 i 30/19), odnosno u skladu sa članom 115. Kolektivnog ugovora. 

Članom 115. stav (1) tačka e) i stav (2) Kolektivnog ugovora propisano je da je direktor ustanove u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto, prije zaključenja ugovora o radu bez javnog konkursa s radnikom iz druge ustanove, obavezan prethodno:

1. Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Ministarstvo dostaviti podatke o upražnjenom radnom mjestu s izraženom namjerom da se upražnjeno radno mjesto popuni bez javnog konkursa, odnosno u skladu sa članom 115. stav (1) tačka e) Kolektivnog ugovora,

2. pribaviti mišljenje sindikalnog povjerenika u ustanovi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto i

3. putem Komisije za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo pribaviti pisanu saglasnost ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na osnovu koje se s radnikom iz druge ustanove zaključuje ugovor.

Članom 115. stav (2) Kolektivnog ugovora propisana je obaveza Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da na svojoj zvaničnoj internet stranici objavljuje i redovno ažurira podatke o upražnjenim radnim mjestima iz tačke e) stava (1) navedenog člana Kolektivnog ugovora.

Bez obzira što Ministarstvo, u skladu s Kolektivnim ugovorom, još uvijek nije počelo s objavljivanjem i ažuriranjem podataka, nema zakonske prepreke za zasnivanje radnog odnosa bez javnog konkursa u drugoj ustanovi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto. 

Kada Vam se obrati član Sindikata, koji je u radnom odnosu na neodređeno vrijeme s punom nastavnom normom/punim radnim vremenom (40 sati) i izrazi namjeru da želi zamijeniti mjesto rada/ustanovu, odnosno zasnovati radni odnos bez javnog konkursa u drugoj ustanovi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto za koje ispunjava opće uslove, u tom slučaju upoznat ćete ga s procedurom, odnosno da je potrebno da:

1. usmeno obavijesti direktora ustanove i sindikalnog povjerenika u ustanovi u kojoj radi o svojim namjerama,

2. postigne usmeni dogovor s direktorom ustanove u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto nakon čega će se direktoru ustanove u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto obratiti pisanom molbom (obrazložit će razloge zbog kojih želi zamijeniti mjesto rada/ustanovu i zatražiti da se direktor te ustanove obrati ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, odnosno Komisiji za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo, radi pribavljanja pisane saglasnosti.

Sindikalni povjerenik u ustanovi u kojoj je direktor izrazio namjeru da se upražnjeno radno mjesto popuni bez javnog konkursa, odnosno u skladu sa članom 115. stav (1) tačka e) Kolektivnog ugovora, obavezan je da podatke o tome dostavi u pisanom obliku Kantonalnom odboru Sindikata.

Nakon što Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ustanovi/ustanovama dostavi pisanu saglasnost, član Sindikata će, u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom, potpisati sporazumni raskid ugovora o radu s direktorom ustanove u kojoj radi i odmah zaključiti ugovor o radu s direktorom ustanove u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto na neodređeno radno vrijeme na punu nastavnu normu/puno radno vrijeme (40 sati) pri čemu je neophodno voditi računa da se ne napravi prekid radnog odnosa između dva ugovora.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1.      Naslovu,

2.      Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.      Direktorici JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo,

4.      Svim direktorima/direktoricama osnovnih škola,

5.      www.ssooioks.com,  

6.      a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de