SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3208056
DanasDanas1434
JučeJuče1686
Ove sedmiceOve sedmice3915
Ovaj mjesecOvaj mjesec10641
UKUPNO:UKUPNO:3208056

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 119 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za izdavanje saglasnosti i instrukcije direktorima osnovnih škola za plaćanje rada u komisijama

Broj: 2005/20

Sarajevo, 30.11.2020. godine

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

n/r Mr. Krivić Anisu, ministru    

PREDMET: Zahtjev za izdavanje saglasnosti i instrukcije direktorima osnovnih škola za plaćanje rada u komisijama, traži se.

Poštovani,

Obraćamo Vam se zahtjevom za izdavanje saglasnosti i instrukcije koja bi se odnosila na plaćanje radnika za rad u komisijama u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo. Naime, odredbom člana 86. stav (1) Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/20) propisano je da članovi komisija koje se formiraju na osnovu odluke/rješenja školskog odbora, odnosno direktora, imaju pravo na maksimalnu mjesečnu naknadu za rad u komisijama do visine jedne i pol osnovice iz člana 5. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo. Vjerovatno Vam je poznato da su članovi komisija do sada nastojali svoj posao obaviti u toku 40-časovne radne sedmice, pa im shodno stavu (4) navedenog člana 86. nije pripadala naknada za rad u komisijama. Međutim, zbog povećanog broja prijava na konkurse, gdje u pojedinim školama bude zaprimljeno i do 800 prijava na konkurs samo po jednom radnom mjestu, članovi komisija su prisiljeni odvojiti svoje vrijeme koje ne spada u 40-časovnu radnu sedmicu kako bi razmotrili sve zaprimljene prijave, to jeste provesti svu potrebnu proceduru predviđenu Pravilnikom sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

S obzirom na činjenicu da je ovako obiman i naporan posao vrlo teško obaviti u kratkom vremenskom periodu kako ne bi trpio nastavni proces, ovim putem tražimo da prethodno izdate odgovarajuću saglasnost za plaćanje naknade za rad u komisijama u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a potom izdate i instrukciju svim direktorima osnovnih škola na području Kantona Sarajevo kako bi isti donijeli odgovarajuća rješenja/odluke kojim bi svi članovi komisija ostvarili pravo na pomenutu naknadu.   

Istovremeno napominjemo da, ukoliko ne izdate gore pomenutu saglasnost, odnosno instrukciju, stav ovog Sindikata će biti da se svi predstavnici Sindikata, ali i članovi ovog Sindikata koji budu članovi komisija, povuku, jer ne možemo dozvoliti da  njihov angažman izvan 40-časovne radne sedmice ne bude adekvatno vrednovan.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de