SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3209994
DanasDanas1085
JučeJuče2287
Ove sedmiceOve sedmice5853
Ovaj mjesecOvaj mjesec12579
UKUPNO:UKUPNO:3209994

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 80 gostiju i nema prijavljenih članova

"Ministarstvo bi moralo uvažavati stavove učitelja"

JUOŠ”Velešićki heroji”

Aktiv razredne nastave

 

-Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

-SSOOIOFBiH Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

 

Poštovani ministre, predstavnici sindikata i svi oni koji na bilo koji način odlučujete o načinu izvođenja nastave u novonastaloj situaciji svjetske pandemije Covid 19, molimo da pročitate naše zapažanje i primjedbe na „kombinovani model“ izvođenja nastave u nadi da ćete nam odgovoriti na nedoumice i probleme sa kojima se svakim novim danom susrećemo sve više.

 

               Naime, mi smatramo da je “kombinovani model” i popratna Metodologija i Instrukcija koju su škole zaprimile krajem augusta bio opravdan i izvodiv u prvih 15 dana kada jeInstrukcija o realizaciji ovog modela podrazumijevala isključivo ponavljanje sadržaja iz prethodnog razreda.

               Svako naredno produžavanje ovog modela izvođenja nastave je gomilalo probleme koji se ogledaju u sljedećem:

-Po kombinovanom modelu nastave gotovo je neizvodivo obrađivati nove sadržaje i pratiti NPiPsa jednom grupom u učionici dok je druga grupa učenika na „pasivnom online“ modelu. Grupe učenika koje nam dolaze u učionicu sve više imaju potrebu za dodatnim pojašnjenjem gradiva koje su usvajale u “pasivnom modelu” što je i razumljivo jer gradivo postaje sve zahtjevnije pa nam ostaje jako malo vremena za planiranu realizaciju nastavnih jedinica. Dakle, i pored jasnih uputa i objašnjenja, izrade raznih digitalnih materijala i pojašnjenja primjećujemo da učenici u “pasivnom modelu” imaju puno propusta u usvajanju gradiva, a pogotovo novih sadržaja.Dodajmo tome i donekle nepovoljan položaj grupe učenika koja je od septembra stalno u drugoj smjeni a znamo kako se to odražava na njihovu pažnju, koncentraciju i produktivnost pogotovo u uzrastu učenika u razrednoj nastavi. Jeste da Instrukcija daje mogućnost rotiranja smjena-grupa, ali to opet ne može odrediti sama škola jer u razrednoj nastavi imamo i 5 nastavnika predmetne nastave koji obično rade u dvije i više škola radi nadopune norme pa smatramo da je i to trebalo da se rješava na nivou Kantona, a ne unutar organizacije jedne, dvije ili nekoliko škola. 

-Posebnu bi pažnju posvetili tzv. „pasivnom online“ praćenju nastave. Od nas se, po Instrukciji koju smo dobili, očekuje „samo“ slanje materijala drugoj polovini razreda bez  „obaveze“ komuniciranja s njima. E pa dragi naši odgovorni, to „samo“ slanje materijalapodrazumijeva potpuno digitalizovanje sadržaja časa, a to je izuzetno zahtjevan posao i ma koliko truda uložili da učenicima objasnimo nove lekcije ovaj vid praćenja nastave je neučinkovit, što smo i prethodno pomenuli. Izuzetno je teško učenicima ovog uzrasta a pogotovo prvi i drugi razred, pratiti upute koje im učitelj šalje a koje su ,ipak, većinom pisane. Učenicima je potrebno jako puno vremena da pročitaju i razumiju upute i mnogo više im je potrebna pomoć roditelja koji se s pravom ljute i negoduju,  a za to su učitelji najmanje krivi. Koristimo priliku da odbacimo svako nipodaštavanje i omalovažavanje nametnutog „pasivnog“ online pripremanja nastave upućeno nama koji crpimo ogromnu energiju i umijeće da svaki sadržaj časa pripremimo i proslijedimo učenicima kod kuće. Također, želimo Vas obavijestiti da po ovom vidu praćenja nastave uveliko kršimo Instrukciju jer svakodnevno kroz razne oblike komuniciranja (live nastava, chat preko platforme, slanje video i audio zapisa…) mi komuniciramo i sa učenicima koji su na „pasivnom“ online i to ne zato jer smo buntovni već zato što smo mi prvo ljudi pa onda učitelji koji izuzetno odgovorno vode svoja odjeljenja i generacije za čiji odgoj i obrazovanje su velikim dijelom odgovorni.

-Sljedeći vrlo važan segment je način ocjenjivanja učenika po "kombinovanom modelu”. Do danas mi nismo dobili akt, instrukciju, pravilnik, smjernicu o načinu ocjenjivanja učenika po ovom modelu!!! Naprosto je nemoguće ispoštovati važeći Pravilnik o ocjenjivanju po „kombinovanom modelu“ pogotovo kada su pisane provjere znanja u pitanju, a na osnovu usvojenog Rasporeda o pisanim provjerama znanja. Problemi se počinju javljati i kod usmenih provjera znanja jer, praktično, grupu učenika koja dolazi na nastavu u učionicu intenzivno ocjenjujemo kako bi zadovoljili važeći Pravilnik o ocjenjivanju gdje dolazi do primjetnog “ciljanog” izostajanja učenika radi izbjegavanja usmenog odgovaranja. 

A sada ćemo se osvrnuti na treći model realizacije nastave predviđen u “kombinovanom modelu” a to je “Potpuni online”model.

-15 minuta po času konsultacija sa učenicima u potpunom online okruženju, kako predviđa Instrukcija, je nedovoljno da se realizuje bilo što, a kamoli sadržaj časa koji je, podsjećamo, trajao 45 minuta, sada 30 minuta a onda sve to trebamo uklopiti u 15 minuta. Naprosto, nemoguće je takvo nešto realizovati i očekivati rezultate. I za ovaj model, kao i za prethodna dva potrebna je posebna priprema učitelja koja također iziskuje vrijeme i umijeće!

-Učenici na “potpunomonline” modelu imaju potpunu mogućnost malverzacije pri odgovaranju ( a koje u znatnom broju slučaja i koriste), što učenike na nastavi stavlja u “nezavidan” položaj.

Također, ističemo  i izvjesnu ,,slobodu” roditelja da često neopravdano svoju djecu prebacuju iz jednog modela u drugi dajući im mogućnost izbora koji zna biti i neutemeljen. Pritom se uglavnom gubi kontinuitet kao i sistematičnost u radu kod djece, jer često ,,online” nastavu smatraju ,,oduškom” u radu. Dolazimo u situacije da nerijetko molimo učenike da nešto urade, stalno ih podsjećamo na obaveze, te probijamo rokove za rad.

U vezi toga predlažemo da se sistemski reguliše koja djeca mogu pohađati ,,online” nastavu, a koja mogu biti u školskim klupama.

U vezi sa svim gore navedenim problemima sa kojima se susrećemo pitamo se odakle potiče opravdanost produžavanja “kombinovanog modela” nastave koji nigdje nije, ili nama nije poznato da jeste, ozakonjen niti potpomognut popratnim aktima koji bi ga barem učinili izvodivim (Reducirani NPiP, Pravilnik o ocjenjivanju prilagođen ovom modelu, Kalendar pisanih provjera, Pravilnik o izostancima prilagođen modelu- tačnije  na koji način pratiti i evidentirati izostanke učenika u sva tri modela nastave).

Opravdanost koja se iz Dopisa u Dopis ponavlja je “Uvažavajući naredbe, mjere i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su usmjerene na prevenciju širenja infekcije COVID 19”, a mi Vas pitamo s kakvim podacima nadležno Ministarstvo raspolaže a koje je vezano za učestalost zaraze virusom kod djece ovog uzrasta ,nastavnog osoblja koje s njima radi, uposlenika službi u školama, tehničkog osoblja i rukovodstva škola?

Da li je ovakva opravdanost zaista opravdana?

Ako su pokazatelji takvi da djeca ovog uzrasta ne obolijevaju, a samim tim nisu ni prenosioci i nemamo oboljelih učitelja i nastavnika koji su u kontaktu s njima onda nam učenike vratite u učionice kako bismo i mi učitelji realizovali jedan model nastave a ne aktuelna tri, a ako su pokazatelji drugačiji zaštitite onda i zdravlje ove djece i njihovih učitelja. Smatramo da su i učitelji i učenicistekli dovoljno kompetencija da možda i uspješnije od važećeg “Kombinovanog modela” realizuju nastavne sadržaje. 

I na kraju jako nas zbunjuje  činjenica da od početka školske godine niko od nadležnih nije kontaktirao učitelje, organizovao sastanak sa njima, pitao ih za probleme i nedoumice, poslao bilo kakvu uputu za realizaciju ovog modela kada je u pitanju novo gradivo i način ocjenjivanja koji je poprilično zahtjevan, i na kraju niko nas nije pitao za zdravlje i ono fizičko, a i psihičko. Nije ugodna činjenica dolaziti u školu i biti u kontaktu s grupom učenika i ostalih uposlenika po Uputama ministarstva koje se naslanjaju na Naredbe, mjere i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva,realizujući nastavu u jednom dijelu/spratu škole dok je drugi potpuno prazan.

S poštovanjem,

Članovi Aktiva razredne nastave.

 

Sarajevo, 23.11.2020.godine.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de