SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3218052
DanasDanas7
JučeJuče1543
Ove sedmiceOve sedmice2950
Ovaj mjesecOvaj mjesec20637
UKUPNO:UKUPNO:3218052

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 30 gostiju i nema prijavljenih članova

Srednjoškolski profesori u KS najavljuju štrajk

 

 

 

 

 

 

 

Stari kolektivni ugovor za srtednje obrazovanje je istekao, a pregovori o novom nisu ni počeli kako treba

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja uputio je danas upozorenje Vladi KS, kao i resornom ministarstvu kako je istekao ranije sklopljeni kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja, te kako bi srednjoškolsko profesori zbog toga mogli stupiti u štrajk.

- Prošlo je 40 dana kako je istekao Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a započeti pregovori nisu ni formalno počeli. Dosadašnji kontakti između čelnih ljudi Sindikata i Ministarstva odvijali su se telefonskim putem. Na taj način je zakazan jedan sastanak koji je trajao dva sata, a prekinut je zbog Ministrovih obaveza, koje je imao prema Vladi Kantona Sarajevo.

Sindikat je najozbiljnije krenuo u pripremu i realizaciju pregovora za novi Kolektivni ugovor. Kolektivni ugovor za Sindikat predstavlja najosnovniji dokument za ostvarivanje prava radnika zaposlenih u srednjem obrazovanju. Sindikat neće dopustiti da se neozbiljan pristup kolektivnom pregovaranju razvuče unedogled.

Sindikat Vas upozorava da Vlada Kantona Sarajevo treba najdalje do srijede, 11.  novembra 2020. godine, u 11,00 sati, dostaviti Odluku o prihvatanju Prijedloga Kolektivnog ugovora koji je dostavio Sindikat. U slučaju da do navedenog datuma ne dobijemo Odluku Vlade Kantona Sarajevo da se Odluka prihvata, Sindikat će pokrenuti sindikalnu mjeru Štrajk upozorenja u svim srednjim školama Kantona Sarajevo u trajanju od dva sata svaki dan dok se ne potpiše Kolektivni ugovor.

U srijedu, 11. novembra 2020. godine, u 11, 00 sati, Sindikat će organizovati press-konferenciju, gdje ćemo upoznati javnost o našim odlukama. Podsjećamo Vas da ste, u skladu sa članom 1. alineja 8. Protokola o vodenju pregovora, dužni bili dati prioritet kolektivnom pregovaranju u odnosu na sve ostale aktivnosti. Nažalost, još uvijek to niste uradili, navodi se u pismu kojeg potpisuje predsjednik ovog sindikalnog odbora Faruk Bešlić.


IZVOR:

 

 

 

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de