SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3193961
DanasDanas142
JučeJuče1934
Ove sedmiceOve sedmice13008
Ovaj mjesecOvaj mjesec49376
UKUPNO:UKUPNO:3193961

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 30 gostiju i nema prijavljenih članova

Zaštita prava predstavnika Sindikata (2)

Broj: 1876/20

Sarajevo, 31.10.2020. godine

SAMOSTALNI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA FBiH  KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

SP JU OŠ ˝ZAIM KOLAR˝ DEJČIĆI-TRNOVO

n/r Bandić Ramizu, sindikalnom povjereniku

PREDMET: Zaštita prava predstavnika Sindikata, dostavlja se. 

Poštovana/i, 

Dana 31.10.2020. godine, u dnevnom listu „Oslobođenje“ objavljen je Javni konkurs za prijem radnika na upražnjena radna mjesta u školskoj 2020/2021. godini u JU OŠ ˝Zaim Kolar˝ Dejčići. Predmetnim Javnim konkursom predviđeno je da se nakon vrednovanja dokumentacije primijeni Uredba o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama u Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo i općinama u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 37/20), kako bi se dala prednost boračkim kategorijama pri zapošljavanju. Vrlo dobro vam je poznata činjenica da su članom 10. Pravilnika za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj 35/17) kao lex specialis propisu (posebni propis) prepoznata dopunska prava boraca-branitelja BiH, pa se u tom smislu ne može primijeniti gore navedena Uredba sve dok se ne izmijeni pomenuti Pravilnik. U tom smislu, a kako bi se omogućio zakonit rad komisija i škola, ovaj Sindikat je poduzeo i poduzima niz aktivnosti koje se ogledaju u održavanju sastanaka s predstavnicima predlagača navedene Uredbe, predstavnicima inspekcija, te konačno ministrom za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, međutim, do konkretnog rješenja u smislu izmjene Pravilnika za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo još uvijek nismo došli.

Razumijevajući bojaznost direktora škola i školskih odbora po pitanju poštivanja zakonskih propisa, u ovom slučaju Pravilnika i Uredbe te eventualnog kažnjavanja od strane nadležnih inspekcija, imamo potrebu naglasiti da je ta bojaznost vrlo opravdana i da bi žalbe kandidata mogle dovesti do poništavanja konkursa upravo zbog toga što nisu usklađeni propisi koji tretiraju ovo pitanje, na čemu ovaj Sindikat i dalje insistira.

Imajući u vidu navedeno te činjenicu da član 10. Pravilnika nije usklađen s Uredbom, a u cilju zaštite prava predstavnika sindikata u komisiji za prijem radnika, kao i ostalih članova komisije, savjetujemo iste, a posebno predstavnika Sindikata u Komisiji da se odmah u pisanom obliku obrate direktoru škole i izjave da ne žele raditi po gore navedenom Javnom konkursu, jer nije raspisan u skladu s Pravilnikom za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj 35/17), odnosno, nemoguće je da na konačnu rang listu članovi Komisije dodaju rubrike za bodovanje po Uredbi, jer je obrazac konačne rang liste sastavni dio Pravilnika koja ne prepoznaje rubriku za bodovanje po Uredbi i koja se ne smije mijenjati.

Na kraju još jednom ponavljamo da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH − Kantonalni odbor Kantona Sarajevo nije protiv primjene navedene Uredbe, što je vidljivo i iz dokumenata koje vam dostavljamo u prilogu, ali je u cilju zakonitog djelovanja i jednoobraznoj primjeni propisa neophodno uskladiti navedeni Pravilnik s Uredbom, što je u isključivoj nadležnosti ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i koji, zbog nepoduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, treba preuzeti kompletnu odgovornost. 

Srdačan pozdrav,

Prilog:

1. Zahtjev za hitan sastanak, akt broj 1789/20 od 16.10.2020. godine,

2. Molba za održavanje zajedničkog sastanka, akt broj 1806/20 od 20.10.2020. godine,

3. Ponovna molba za održavanje zajedničkog sastanka, akt broj 1857/20 od 29.10.2020. godine.

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1.       Naslovu,

2.       Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.       Hodžić Adisu, direktoru JU OŠ ˝Zaim Kolar˝ Dejčići,

4.       Krivić Anisu, ministru za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo,

5.       www.ssooioks.com,  

6.       a/a.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de