SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3217847
DanasDanas1345
JučeJuče1446
Ove sedmiceOve sedmice2745
Ovaj mjesecOvaj mjesec20432
UKUPNO:UKUPNO:3217847

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 53 gostiju i nema prijavljenih članova

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST, 08.10.2020.godine

 

 

 

 

 

Broj: 1713/20

Sarajevo, 8.10.2020.

PRINTANIM I ELEKTRONSKIM MEDIJIMA  

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

"Zbog nesaradnje između dva ministarstva očekuje se pravni haos na javnim konkursima"

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo uputilo je obavijest prema osnovnim školama na području Kantona Sarajevo  o obavezi primjene Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama u Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo i općinama u Kantonu Sarajevu, koja je objavljena u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“, broj: 37/20.

 

Članom 1. stav (4) navedene Uredbe propisano je da su institucije u Kantonu Sarajevo dužne primjenjivati bodovanje po osnovu ove uredbe pri zapošljavanju, primjenom Uredbe o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima sa javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, Grada i Općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači Kanton, Grad ili Općina, te u privrednim društvima u kojima Kanton, Grad ili Općina učestvuju sa više od 50% ukupnog kapitala („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 9/19 i 21/20). Međutim,članom 88. stav (6) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17, 33/17, 30/19 i 34/20) propisano je, između ostalog, da se upražnjeno radno mjesto oglašava putem javnog konkursa koji se provodi u skladu s Pravilnikom sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo koji donosi ministar uz konsultacije sa sindikatom i uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo. Podsjećanja radi, takav Pravilnik je i donesen od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo 2017. godine. Navedenim Pravilnikom je, pored toga što je transparentno uređena oblast prijema u radni odnos, bitno smanjen uticaj ljudskog faktora kod provjere radnih i stručnih sposobnosti kandidata koji konkurišu za posao u oblasti obrazovanja. Dakle, iz navedenog se jasno može zaključiti da je Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju, te Pravilnikom kao lex specialis propisima već uređena ova oblast. U prilog navedenom govori i činjenica da je članom 1. Uredbe iz 2019. godine propisano da se istom uređuje postupak prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u Zavodima, Agencijama, Direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju s više od 50% ukupnog kapitala, osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno.

S obzirom da se gore navedena Uredba iz 2019. godine nije primjenjivala u oblasti osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo jer je to pitanje regulisano posebnim propisom, a imajući u vidu formulaciju odredbe iz člana 1. stav (4) Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama u Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo i općinama u Kantonu Sarajevu („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 37/20) proizlazi da se iz gore navedenih razloga ista ne može primijeniti.

Međutim, kako se radi o vrlo ranjivoj populaciji kojoj treba pomoći u ostvarivanju egzistencijalnih pitanja što je ovaj Sindikat i prepoznao kroz član 10. važećeg Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, informisali smo Ministarstvo za boračka pitanja KS da je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo ponovo spreman učestvovati u izradi novog Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, koji će sadržavati odredbe iz Uredbe, ali te procese, shodno odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, pokreće ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, uz dosljednu primjenu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 36/20).

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1.     Naslovu,

2.     Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.     www.ssooioks.com,

4.     a/a.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de