SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3192249
DanasDanas364
JučeJuče912
Ove sedmiceOve sedmice11296
Ovaj mjesecOvaj mjesec47664
UKUPNO:UKUPNO:3192249

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 173 gostiju i nema prijavljenih članova

Obavještenje članstvu – tehnološki višak i konkursi za školsku 2020/2021. godinu (6)

Na osnovu dostavljenih podataka Komisija za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo bi, u skladu sa članom 10. Pravilnika, danas, 30.7.2020. godine konačno trebala utvrditi sljedeće liste: 

1.Zbirnu rang-listu zaposlenika za čijim je angažovanjem prestala potreba, za svaki nastavni predmet/grupu predmeta/radno mjesto za osnovne škole (tabela/obrazac 2b); 

2.Zbirnu listu iskazanih kadrovskih potreba za zaposlenicima u osnovnim školama za svaki nastavni predmet/grupu predmeta/radno mjesto za osnovne srednje škole (obrazac/tabela 3a); 

3.Zbirnu listu zaposlenika sa nepunom nastavnom normom koji su više od pet godina bili u radno-pravnom statusu na neodređeno vrijeme, za svaki nastavni predmet/radno mjesto za osnovne škole (tabela/obrazac 4a);

4.Zbirnu listu zaposlenika sa nepunom nastavnom normom koji su na osnovu saglasnosti Ministarstva manje od pet godina bili u radno-pravnom statusu na neodređeno vrijeme, za svaki nastavni predmet/radno mjesto za osnovne škole (tabela/obrazac 5a);

5.Prijedlog ministru za raspoređivanje zaposlenika na poslove i zadatke koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi u drugoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, javnoj ustanovi, odnosno javnom preduzeću koje se finansira iz Budžeta Kantona Sarajevo (obrazac/tabela 6);

6.Listu upražnjenih radnih mjesta u osnovnim školama za koja ministar poslije 01.08. treba dati saglasnost za raspisivanje javnog konkursa u školskoj 2020/2021. godini (obrazac/tabela 7a).

Na osnovu tabele 6 i tabele 7, Komisija bi trebala istog dana, dakle 30.7.2020. godine budući da je to zadnji rok po Pravilniku, a pred nama su praznični dani, da Ministru predloži rješenja o zbrinjavanju radnika, odnosno pojedinačne saglasnosti školama za raspisivanje javnih konkursa.

Slanje poštom ili uručenje rješenja o zbrinjavanju radnika i saglasnosti školama za raspisivanje javnih konkursa će biti u periodu od 3.8.2020. godine do 5.8.2020. godine.

Još uvijek je nepoznanica da li će biti odobreni konkursi na neodređeno vrijeme, da li će biti odobreni konkursi za asistente i članove mobilnih timova, kao i da li će biti odobrena radna mjesta na koje škole, po zakonu, imaju pravo.

Prethodna upozorenja Sindikata o tome da će javni konkursi kasniti su, nažalost, bila potpuno osnovana što znači da se niti u jednoj školi javni konkurs neće okončati prije početka školske 2020/2021. godine.

U segmentu početka rada svi javni konkursi će sadržavati odrednicu „od okončanja konkursne procedure“, umjesto „od 01.09.2020. godine“ što ukazuje na veliku vjerovatnoću da će dolaziti do promjena učitelja i nastavnika u septembru i oktobru, odnosno po završetku konkursnih procedura.

Posljedice kašnjenja konkursa će dakle definitivno osjetiti i učenici osnovnih škola jer će škole biti prisiljene da prijem radnika od 1.9.2020. godine do okončanja konkursnih procedura vrše u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom, bez konkursa i do 120 dana. A i to će biti moguće jedino ako Vlada potpiše novi Kolektivni ugovor sa Sindikatom prije 1.9. Ako se to ne desi, nastat će dodatna dva velika problema:

1. škole neće moći angažirati radnike bez konkursa na oko 1000 radnih pozicija što će dovesti do kolapsa u sistemu,

2. škole neće moći dobiti saglasnost ministra za prekovremeni rad što znači da će nastavnici raditi a neće biti plaćeni za prekovremeni rad.

Odgovornost za promjenu učitelja i nastavnika, kao i za sve ostale probleme i zloupotrebe koje će biti posljedica kašnjenja konkursnih procedura, mora preuzeti, ne samo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo već i Vlada Kantona Sarajevo.

Javni konkursi će biti raspisivani u periodu od 05. do 15. augusta, a u nekim školama i kasnije

 O cjelokupnoj situaciji po ovim pitanjima, kao i svim ostalim problemima koji su direktno ili indirektno vezani za navedeno, članstvo će biti obavještavano putem službene internet stranice Sindikata i putem sindikalnih povjerenika, koji su jedini ovlašteni da članovima Sindikata daju neophodne informacije.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de