SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3186780
DanasDanas80
JučeJuče1311
Ove sedmiceOve sedmice5827
Ovaj mjesecOvaj mjesec42195
UKUPNO:UKUPNO:3186780

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 191 gostiju i nema prijavljenih članova

Nastava na daljinu iz ugla jednog roditelja

Obrazovni argumenti

- online nastava ostavila je djeci samo onaj dio nastave koji im je i inače najmrži - damo im informaciju i očekujemo da je reprodukuju. Svi drugi aspekti obrazovnog procesa su zapostavljeni, tu se više ne može govoriti o školi kao odgojnoj ustanovi, nema interakcije medju djecom, ne socijalizacije, nema ničega što školu čini školom osim pamćenja informacija. Pošto niko u ovom trenutku ne može procijeniti do kad će ovo trajati, da li još pola godine, godinu, možda zauvijek, mislim da se trebamo naviknuti živjeti s virusom i krenuti dalje.

- kvalitet i tako osiromašenog nastavnog procesa je smanjen, mogućnosti nastavnika ograničene, i u tom pogledu mislim da ako online nastava potraje, da će naša djeca imati značajno manje znanja i vještina nego što bi ih stekla u pravoj nastavi.

- treće, ne manje važno, mi trenutno imamo važeće ishode učenja inastavnog procesa, oni se nikako ne mogu dostići online nastavom, stoga ako se ona nastavi i formalno se moraju promijeniti ishodi učenja, u suprotnom cijeli nastavni proces je nevalidan.
- organizacija u domaćinstvima je nemoguća već sa dvoje djece, online nastava zahtijeva mir, posebnu sobu, računar, većina roditelja nema mogućnost da za dvoje djece osigura dvije sobe i u njima mir i tišinu i sebe kao asistenta djeci u nižim razredima.

- UNICEF i WHO su tražili do svih zemalja da se naprave posebni programi za pružanje podrške djeci koja su zbog pandemije kući a ne u školi. Naša zemlja a ni KS nisu implementirali nijednu smjernicu iz tog uputstva, kojeg prilažem kao link.

https://www.unicef.org/india/media/3401/file/PSS-COVID19-Manual-ChildLine.pdf

Logični argumenti

- zabranili smo djeci nastavu da se ne bi zarazila i da ne zaraze ukućane, međutim, otvorili smo bazene, igrališta, igraonice, vrtiće... na sva ta mjesta šaljemo djecu, ona su tu bez maske, a istovremeno ne damo djeci da idu u školu, to nije logično

- Dozvolili smo okupljanje u zatvorenom prostoru do 100 ljudi, imamo svadbe, kongrese, vjenčanja, a ne damo djeci da sjede u razredu sa 25 drugih djaka, to nije logično

- dozvolili smo javni prijevoz, u tramvajim i trolejbusima, na 80m2 stoji 100 ljudi, a mi ne damo djeci da sjede sa 25 djaka u klupama, to nije logično

- dozvolili smo sportska takmičenja, a plašimo se nastave tjelesnog odgoja, to nije logično
mogao bih dalje nabrajati, ali mislim da je i ovo dovoljno da pokaže nelogičnost mjera koje primjenjujemo

Epidemiološki argumenti

Ja nisam zdravstveni radnik, ali na osnovu informacija koje imam mislim da djeca trebaju ići u školu

- osnovne škole nisu zatvorile Francuska, Švedska, i neke druge zemlje. U Švedskoj je obolijevanje djece do 19 godina bilo 8,6% a u Finskoj koja je zatvorila škole bilo je 8,2%, u Federaciji BiH koja je zatvorila sve škole 10,7%, dakle zatvranje škola nije doprinijelo smanjenju obolijevanja kod jece;

- djeca nemaju tešku kliničku sliku ni kad se razbole, to pokazuju podaci WHO

- Nije još uvijek jasno da li djeca prenose virus na isti način kao i odrasli, odnosno francuski naučnici tvrde da kad virus i predje sa djece na odrasle ti odrasli ne budu u teškoj situaciji, šaljem nekoliko relevantnih istrazivanja i linkova kao prilog ovome:

https://adc.bmj.com/content/105/7/618?fbclid=IwAR3LlNKs1tq40DDnxziFLPvZKRC-y6lZITwd5HIj7HI2ooCe0EOjDTVa-Hg
https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.21.2000903

- Na kraju, možda smijem postaviti pitanje - ako djeca ne obolijevaju jako, ako je smrtnost kod djece nikakva, zbog čega mi njima ne damo u školu? Zbog straha za nas. Ako je to tako, onda odluka o zatvaranju škola nije u najboljem interesu djece, nego u najboljem interesu roditelja.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de