SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3194560
DanasDanas741
JučeJuče1934
Ove sedmiceOve sedmice575
Ovaj mjesecOvaj mjesec49975
UKUPNO:UKUPNO:3194560

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 23 gostiju i nema prijavljenih članova

Ponovni zahtjev za smanjenje sedmičnog fonda časova (II)

Broj: 1065/20

Sarajevo, 25.6.2020. godine

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

n/r mr. Krivić Anisu, ministru 

PROSVJETNO-PEDAGOŠKI ZAVOD

n/r dr. Čolić Nihadi, direktorici      

PREDMET:Ponovni zahtjev za smanjenje sedmičnog fonda časova (II), dostavlja se.

Poštovana/i,

u proteklih nekoliko godina, a posebno u toku rada Komisije Ministarstva, koja je 2017. godine pripremala Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, zastupali smo i još uvijek zastupamo stav da treba uraditi kvalitativnu i kvantitativnu analizu devetogodišnjeg obrazovanja, smatrajući da je osmogodišnji sistem obrazovanja bolji od ovog trenutnog, zatim da je neophodna kvalitetna i sveobuhvatna kurikularna reforma, a posebno želimo da vam stavimo do znanja da smo protiv dodatnog opterećenja učenika kroz uvođenje novih predmeta ili dodavanja novih časova učenicima u osnovnim školama.

Godinama su svima usta bila puna priče o učeniku i o tome kako učenik treba da bude u centru pažnje, a u praksi smo imali suprotno od toga. Jedina pozitivna strana u cijeloj priči su nastavnici, općenito prosvjetni radnici, koji su svojim znanjem, voljom i trudom održavali i održavaju nastavni proces bitnim, kvalitetnim i održivim svih ovih godina.

Zbog svega navedenog, od našim dopisom od 8.5.2020. godine (prilog) zatražili smo da poduzmete aktivnosti koje će dovesti do smanjenja broja predmeta i broja časova tokom osnovnog odgoja i obrazovanja. Problem tehnoloških viškova se može riješiti unutar škola ili na nivou svih škola u Kantonu Sarajevo, na način da se istovremeno sa smanjenjem broja predmeta i sedmičnog opterećenja učenika, smanji broj učenika u odjeljenjima i/ili smanje norme nastavnika, u zavisnosti od razreda do razreda, od nastavnog predmeta do nastavnog predmeta. Navedeni pristup bi sigurno rasteretio učenike, olakšao rad nastavnicima, a s druge strane ne bi došlo do dodatnih finansijskih izdvajanja. 

Obzirom da nismo dobili odgovor po prethodno navedenom dopisu, odgovor na ovaj dopis očekujemo u razumnom vremenskom roku jer nas vrlo brzo očekuju pripreme za školsku 2020/2021. godinu, koja nam donosi nove izazove u kojima ne želimo da učenici, ali ni prosvjetni radnici, budu oni koji će trpjeti zbog grešaka nadležnih institucija.

Srdačan pozdrav,

Prilog: kao u tekstu!

PREDSJEDNIK

                        Saudin Sivro

Dostaviti:

1.      Naslovu,

2.      Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.      Sindikalnim povjerenicima,

4.      Bešlić Faruku, predsjedniku SSVOONK BiH KO KS,

5.      www.ssooioks.com,

6.      a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de