SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3218995
DanasDanas950
JučeJuče1543
Ove sedmiceOve sedmice3893
Ovaj mjesecOvaj mjesec21580
UKUPNO:UKUPNO:3218995

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 57 gostiju i nema prijavljenih članova

Izražavamo uznemirenost i ogorčenje zbog izjava o smanjenju plata

Broj: 545/20

Sarajevo, 23.3.2020.

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

n/r ministra, mr. Anisa Krivića

PREDMET: Izražavamo uznemirenost i ogorčenje zbog izjava o smanjenju plata

Poštovani,

Dok se radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo iz petnih žila trude da što kvalitetnije realiziraju online sistem nastave i svakodnevno ulažu maksimalne napore da učenici ne budu prepušteni sami sebi, pokazujući svoje opredjeljenje i odlučnost da solidarno daju svoj veliki doprinos za prevladavanje ove ozbiljne epidemijske krize koja je zadesila i građane u Kantonu Sarajevo, premijer FBiH, Fadil Novalić, najavljuje smanjenje plata za 10% (https://www.klix.ba/biznis/novalic-predlaze-smanjenje-plata-u-javnom-sektoru-za-10-posto-ustedu-preusmjeriti-za-pomoc-privatnom-sektoru/200322002), ministar finansija Kantona Sarajevo, Jasmin Halebić, najavljuje Zakon o uštedama prema kojem će Vlada Kantona Sarajevo regulisati plate, odnosno smanjiti iste, a na vrhuncu ove priče kolegij SDA od svih institucija zahtijeva da se za vrijeme proglašenog stanja nesreće izazvane pandemijom koronavirusa u javnom sektoru značajno ograniče plaće koje prelaze visinu prosječnog ličnog dohotka (https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-trazi-da-se-objave-imena-osoba-kojima-je-odredjena-mjera-izolacije/200322076).

Radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo su zbog navedenih izjava uznemireni, ogorčeni i demotivisani i s pravom se pitaju da li će Vlada Kantona Sarajevo donijeti Zakon o uštedama prema kojem će njihova primanja biti umanjena?

Dobronamjerno Vas upozoravamo da bi navedeno postupanje i jednostrane odluke Vlade Kantona Sarajevo proizvele nesagledive posljedice, dovele do radničkog neposluha, dodatno usložnile tešku situaciju, a u konačnici nanijele nesagledivu štetu svima u Kantonu Sarajevo.

Od Vas, kao našeg resornog ministra, tražimo da se zauzmete za radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo tražeći da Vlada Kantona Sarajevo donese odluku i zauzme jasan stav da se primanja radnika neće i ne smiju umanjivati bez saglasnosti istih.

Svi Vaši prethodnici su teško ili nikako dobijali povjerenje i podršku radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Od Vas očekujemo da nastavite putem kojim ste krenuli i sigurni smo da ćete se zauzeti za one bez kojih se ništa u obrazovanju ne može uraditi, a to su vrijedni radnici, koji su ovih dana očekivali zahvalnost u svakom smislu, pa i u materijalnom. Nažalost, dešava se suprotno.

Mi znamo da se iz budžeta Kantona Sarajevo finansiraju: političke partije, ini potrebni i nepotrebni projekti, posebno oni koji se sigurno neće moći realizirati u ovoj godini, zatim ine potrebne i nepotrebne komisije, radna tijela, upravni i nadzorni odbori, udruženja, grantovi i da ne nabrajamo dalje jer toga je veliki broj i radi se o milionskim sredstvima planiranim u budžetu Kantona Sarajevo. Primanja radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo moraju biti posljednja stavka o kojoj Vlada Kantona Sarajevo treba razmišljati kada je riječ o uštedama jer uštede u obrazovanju vode u propast jednog društva.

I jedna napomena, ne dozvolite da Vam niko pa ni ministar finansija Kantona Sarajevo pričaju kako ne može drugačije i imajte na umu da će radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo biti solidarni i dati dio svojih primanja tek nakon što se uštede urade na prethodno navedenim manje bitnim stavkama u budžetu Kantona Sarajevo.

Budimo saveznici u ovoj krizi i ne dozvolite da Vlada Kantona Sarajevo od nas napravi svoje ljute neprijatelje.

Srdačan pozdrav,  

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:                                                                                       

1.    Naslovu,

2.    Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.    Članovima Sindikata (putem sindikalnih povjerenika),

4.    Direktorima osnovnih škola i JU „Djeca Sarajevo“ Sarajevo,

6.    Printanim i elektronskim medijima,

7.    www.ssooioks.com,

8.    a/a.

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de