SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3206729
DanasDanas107
JučeJuče1686
Ove sedmiceOve sedmice2588
Ovaj mjesecOvaj mjesec9314
UKUPNO:UKUPNO:3206729

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 50 gostiju i nema prijavljenih članova

Primjedbe i sugestije na Prijedlog Pravilnika o polaganju stručnog ispita za sekretare škole

Broj: 235/20

Sarajevo, 31.01.2020.

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

PREDMET: Primjedbe i sugestije na Prijedlog Pravilnika o polaganju stručnog  ispita za sekretare škole, dostavljaju se

Veza Vaš akt broj: 11/02-02-27627-05/19 od 21.01.2020. godine

Poštovana,

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH−Kantonalni odbor Kantona Sarajevo od naslova je zaprimio dopis iz veze u prilogu kojeg je dostavljen Prijedlog Pravilnika o polaganju stručnog ispita za sekretare škole. Pomenutim dopisom pozivate nas da dostavimo svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na Prijedlog Pravilnika. 

Analizirajući dostavljeni Prijedlog Pravilnika te uzimajući u obzir  pozitivne propise koji regulišu pitanje rada sekretara škola primjedbe i mišljenje ovog Sindikata se može podijeliti u dvije cjeline.

 

Načelno mišljenje

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH−Kantonalni odbor Kantona Sarajevo prije svega pozdravlja inicijativu da se konačno donese Pravilnik o polaganju stručnog ispita za sekretare škole. Iako je ovaj Sindikat u više navrata ukazivao na ovaj problem i tražio da se u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju donose ovaj podzakonski akt, nažalost od ovog Ministarstva nije bilo razumijevanja. Bilo kako bilo, s ove tačke gledišta, ovo je samo još jedan dokaz da je Sindikat bio u pravu i da se konstantno zalaže za dosljednu primjenu zakonskih propisa, a sve u cilju zakonitog i transparentnog rada u oblasti osnovnog obrazovanja. Analizom teksta Prijedloga Pravilnika uvidjeli smo određene tehničke greške, nedorečenosti, nejasnoće, pojmove koje je potrebno precizirati, a što ćemo kroz konkretne primjedbe iskazati i obrazložiti. Nadamo se da će naše primjedbe prilikom izrade konačnog teksta Pravilnika pomoći da isti bude još kvalitetniji i bez nejasnoća u njegovoj samoj primjeni. 

Konkretne primjedbe

1. U preambuli Prijedloga Pravilnika o polaganju stručnog ispita za sekretare škole (Pravilnik) broj: „6“ koji se nalazi u zagradi zamijeniti brojem „7“.

Obrazloženje: članom 101. stav 7. propisano je da bliži propis o stručnom ispitu donosi ministar. Upravo stav 7. ovog člana  bi trebao biti pravni osnov za donošenje ovog Pravilnika, a ne stav 6. kako je to navedeno.

2. U članu 5. Pravilnika postoje određene dileme u pogledu određivanja samog mentora po koji bi po programu stručnog osposobljavanja trebao da osposobi npr.sekretara- pripravnika škole. Ovdje se postavlja opravdano pitanje na koji način će pripravnik steći znanja ako mu  mentor  nije konstantno prisutan uz njega. Također, treba imati na umu da je prema Pedagoškim standardima i normativima za osnovnu školu propisano da svaka škola može imati jednog sekretara, pa se postavlja opet pitanja da li moguće, po predloženom članu 5. uopšte primiti pripravnika na stručno osposobljavanje. Nadalje, drugi slučaj, ako je sekretar škole zaposlen na upražnjeno radno mjesto a nema položen stručni ispit na koji način će ga mentor koji obavlja poslove sekretara u sasvim drugoj školi osposobiti i uvesti u posao  kada objektivno ni on ne zna s čime se sve škola u kojoj je zaposlen sekretar susreće. Dakle, smatramo da se pitanje mentora u konkretnom slučaju treba riješiti na drugačiji način kojim bi se svaki sekretar škole mogao kvalitetno obučiti, uputiti u posao i osposobiti za samostalan rad.

3. U članu 9. stav 1. Pravilnika riječ „stepenu“ brisati.

Obrazloženje: smatramo da je apsolutno nepotrebno određivati stepen pozitivnog mišljenja o osposobljenosti sekretara škole, a koje daje mentor. Ovo iz razloga, što pojam stepen kroz ovaj Pravilnik nije detaljnije razrađen u smislu da li se radi o nekim nivoima osposobljenosti ili nečemu drugom. Mišljenja smo da je sasvim dovoljno da sekretar dobije pozitivno mišljenje mentora o osposobljenosti za sekretara škole kako bi mogao pristupiti polaganju stručnog ispita. Ukoliko bi se prihvatila ova primjedba onda bi ona bila kompatibilna sa  članom 12. stav 2. tačka b) Pravilnika prema kojem se uz zahtjev za polaganje stručnog ispita, između ostalog, dostavlja i izvještaj mentora o uspješnoj realizaciji programa stručnog osposobljavanja.

4. U članu 15. stav 1. mijenja se i glasi „kandidat koji nije položio pismeni dio ispita nema pravo da polaže usmeni dio ispita“.

Obrazloženje: U cilju otklanjanja nejasnoća u slučaju da sekretar ne položi pismeni dio ispita smatramo za potrebnim da se takav slučaj treba ovim Pravilnikom propisati da sekretar ne može pristupiti polaganju usmenog dijela ispita.

5. U članu 20. stav 3. tačka b) pojam „viša sila“, te tačka d) istog člana pojam „drugi naročito opravdan i adekvatno obrazložen razlog“ treba preciznije definisati. Ovo iz razloga što se u dosadašnjoj praksi primjene zakonskih i podzakonskih akata u bilo kojoj oblasti koji imaju iste ili slične formulacije pojavilo mnogo nejasnoća šta se podrazumijeva pod pojmom viša sila, odnosno drugi naročito opravdan i adekvatno obrazložen razlog. Kako bi se sve sumnje otklonile smatramo da bi korisno bilo da se preciznije definišu ovi pojmovi.

6. S obzirom da je u članu 25. stav 2. navedeno da je obrazac uvjerenje sastavni dio ovog Pravilnika, a da isti nije dostavljen ovom Sindikatu sugerišemo da prilikom konačne izrade teksta Pravilnika obavezno obrazac uvjerenja bude sastavni dio teksta Pravilnika.

Srdačan pozdrav,

                                                                                                                        PREDSJEDNIK 

                                                                                                                          Saudin Sivro

Dostaviti:

1.      Naslovu,

2.      Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.      Sindikalnim povjerenicima,

4.      Alisi Lekić, predsjednici Aktiva sekretara OŠ,

5.      www.ssooioks.com,

6.      a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de