SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3205831
DanasDanas895
JučeJuče848
Ove sedmiceOve sedmice1690
Ovaj mjesecOvaj mjesec8416
UKUPNO:UKUPNO:3205831

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 46 gostiju i nema prijavljenih članova

TRAŽE POMOĆ MONKS-A

Članovi Školskog odbora tvrde: Izbor direktora OŠ "Ćamil Sijarić" u Sarajevu se opstruiše

Članovi Školskog odbora sarajevske Osnovne škole "Ćamil Sijarić" obratili su se Ministarstvu obrazovanja KS zbog opstruiranja izbora direktora ove škole, a nakon što je direktorica Jasmina Husić podnijela neopozivu ostavku. Za opstruiranje optužuju predsjednika Školskog odbora koji je ujedno predstavnik ovog ministarstva.

U aktu kojim su se obratili nadležnom ministarstvu 29. januara ove godine navode kako su 27. januara tražili upute za postupanje u vezi s provođenjem procedure izbora direktora u ovoj školi, ali da nisu dobili odgovor od nadležnih.

"Ukazujemo vam da predsjednik Školskog odbora Vildan Hadžihasanović, predstavnik Ministarstva obrazovanja KS, bez adekvatnih i valjanih obrazloženja opstruira donošenje Odluke o izboru direktora škole. Prilikom provođenja procedure za izbor direktora uzeta je u razmatranje prijava jednog kandidata koji u potpunosti ispunjava uslove konkursa Esade Šahinagić, dok druga prijava nije uzeta u razmatranje, jer kandidatkinja Anesa Schaffer ne ispunjava uslove jer nema završen drugi ciklus bolonjskog obrazovanja, o čemu je i obaviještena.

Na sjednici Školskog odbora održanoj 28. januara 2020. godine predsjednik Školskog odbora Vildan Hadžihasanović, i pored toga što je jednoglasno usvojen dnevni red od svih članova Školskog odbora, dao je prijedlog da se ne glasa za Odluku o izboru direktora škole, dok Ministarstvo obrazovanja KS ne dostavi tumačenje obavijesti koju je tražila Općina Novi Grad te predložio da se glasanje odgodi. Kao razlog usmeno je naveo da je zatraženo tumačenje Općine Novi Grad po pitanju obavijesti kanadidata koji ne ispunjava uslove konkursa Anese Schaffer na koju je uložila žalbu Školskom odboru", navodi se u njihovom obraćanju.

Ističu kako se predsjednik Školskog odobra istovremeno postavlja kao predstavnik Općine Novi Grad, iako je predstavnik ministarstva. Dodaju kako mu se u opstrukciji na sjednici pridružila i predstavnica Općine Novi Grad Selma Pobrić koja je također navela da je Općina Novi Grad uputila zahtjev za tumačenje ministarstvu. I ona je to usmeno saopćila. Naglašavaju kako je žalba otvorena na sjednici 28. januara pa se postavlja pitanje kako je Općina Novi Grad mogla uputiti zahtjev te zatražiti tumačenje po osnovu žalbe u pogledu obavijesti Anesi Schaffer koja je predala žalbu na protokol škole 24. januara na ruke predsjednika Školskog odbora i otvorena i razmatrana na sjednici 28. januara.

"Članica Školskog odbora u ime Vijeća roditelja Ajla Hadžikadunić zatražila je da se postupi po dnevnom redu i donese odmah Odluka o izboru direktora, jer je Komisija koja provodi proceduru koja prethodi izboru i imenovanju direktora istu provela pravovremeno u skladu sa zakonom i pravilnikom. Istakla je da nema potrebe da se odgađa glasanje, jer postoje tri pozitivna prijedloga vijeća roditelja, radnici i MONKS", navodi se u obraćanju.

Apelovali su na Ministarstvo obrazovanja KS da djeluju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima kako bi se zakazala nova sjednica Školskog odbora i donijela Odluka o izboru direktora na osnovu pisanih prijedloga koji su obavezujući za strukture koje zastupaju i okončala konkursna procedura za izbor direktora JU OŠ "Ćamil Sijarić".

U molbi za uputu o postupanju koju je uputio i sekretar škole navodi se da je sadašnja direktorica podnijela neopozivu ostavku iz zdravstvenih razloga i otvorila bolovanje, tako da je ova sarajevska škola ostala bez direktora.

Ministarstvu obazovanja KS obratio se i predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro koji je zatražio da hitno razriješe dužnosti predsjednika i člana Školskog odbora-predstavnika lokalne zajednice jer prilikom izbora direktora nisu poštivali pozitivne zakonske propise.

Direktor osnovne škole u Kantonu Sarajevo ima niz obaveza i nadležnosti među kojima su i godišnji program rada, finansijski plan škole, izbor i raspoređivanje radnika, izvršavanje odluka nadležnih institucija, ali i zaštita učenika i uposlenika. Radnici ove sarajevske osnovne škole su zabrinuti, jer su u drugo polugodište ušli bez direktora i nadaju se da će ovaj problem ubrzo biti riješen.

IZVOR:

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de