SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3208328
DanasDanas1706
JučeJuče1686
Ove sedmiceOve sedmice4187
Ovaj mjesecOvaj mjesec10913
UKUPNO:UKUPNO:3208328

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 169 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za poštivanje Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS

Broj: 2069/19

Sarajevo, 12.12.2019.

SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU KANTONA  SARAJEVO

n/r direktora

PREDMET: Zahtjev za poštivanje Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog  odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, dostavlja se.

Poštovani/poštovane,

Prema saznanjima Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH−Kantonalni odbor Kantona Sarajevo nekim radnicamakoje su na porodiljskom odsustvu uskraćena su određena prava iz radnog odnosa. Naime, radi se o obračunu plate za vrijeme porodiljskog odsustva uvećanom za minuli rad. Podsjećamo da je članom 61. stav 1. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 4/18) (u daljem tekstu: Kolektivni ugovor) propisano da radnik za vrijeme porodiljskog odsustva ima pravo na naknadu plaće prema propisima kantona kojim se uređuje ova oblast, prema mjestu uplate doprinosa, s tim da razliku do visine pune plaće uplaćuje ustanova u kojoj se taj radnik nalazi u radnom odnosu. Nadalje, članom 51. Kolektivnog ugovora propisano je da se osnovna plaća radnika uvećava za svaku godinu penzijskog staža za 0,6%, s tim da ukupno povećanje ne može biti veće od 20%. Iz gore navedenih odredbi jasno proizlazi da svaka radnica koja je na porodiljskom odsustvu ima pravo na razliku plate do visine pune plaće koju je dužna uplaćivati  ustanova u kojoj radnica radi. Također, nesporno je da ova kategorija radnica ima pravo na minuli rad i to u punom iznosu tj. na punu platu. Ovo iz razloga što se osnovna plaća svakog radnika pa i radnica koje su na porodiljskom odsustvu uvećava za svaku godinu penzijskog staža i to u iznosu od 0,6 %.

Imajući u vidu naprijed navedeno ovim putem tražimo da sve ustanove osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo dosljedno primjenjuju gore navedene odredbe Kolektivnog ugovora svim radnicama koje su trenutno na porodiljskom odsustvu, odnosno koje će biti na porodiljskom odsustvu omoguće ostvarivanje svojih prava iz radnog odnosa, a koja su zagarantovana Kolektivnim ugovorom.

Srdačan pozdrav

PREDSJEDNIK

 Saudin Sivro

Dostaviti:

1.      Naslovu,

2.      Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.      Sindikalnim povjerenicima,

4.      Kovačević Amelu, ministru finansija Kantona Sarajevo,

5.      Samostalnim referentima za plan i analizu u osnovnim školama,

6.      Računovodstvenoj agenciji Vortt d.o.o.,

7.      www.ssooioks.com,

8.      a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de