SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3226006
DanasDanas2241
JučeJuče1460
Ove sedmiceOve sedmice10904
Ovaj mjesecOvaj mjesec28591
UKUPNO:UKUPNO:3226006

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 34 gostiju i nema prijavljenih članova

Pregovarački timovi pregovore privode kraju

Na četvrtom sastanku pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata koji je održan 4.12.2019. godine dogovoren je peti sastanak za 11.12.2019. godine u 13h.

Pregovarački tim Sindikata je upoznao drugu stranu o rezultatima izjašnjavanja članstva po pitanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora u segmentu koeficijenata i platnih razreda, naglasivši da je članstvo saglasno te je, u skladu sa Statutom Sindikata, neophodno još samo da se donese odluka Skupštine povjereništva Sindikata o prihvatanju teksta Kolektivnog ugovora i ovlasti osoba koja će isti potpisati.

Na današnjem sastanku usaglašen je tekst Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 4/18). Ministar finansija je zamolio da mu se u elektronskom obliku dostavi kalkulacija pregovaračkog tima Sindikata o potrebnim sredstvima kako bi se u Ministarstvu finansija izvršili završne kalkulacije potrebnih sredstava u Budžetu KS za 2020. godinu.

Obje strane su se usaglasile da se ovaj put izvrši i korekcija koeficijenta u 21. platnom razredu, te da se brišu odredbe člana 50. Kolektivnog ugovora o najnižoj plati kako bi se u svim ustanovama predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja otklonile sve nedoumice u shvatanju i primjeni Kolektivnog ugovora, što je jedan od glavnih zahtjeva članova Sindikata koji obavljaju poslove radnika svrstanih u taj platni razred.

Dogovoreno da se izvrše i korekcije u segmentu plaćanja poslova radnog mjesta odgovornih odgajatelja koji će biti svrstani u 3 kategorije, kao vid dodatka na odgovornost tog radnog mjesta. Dogovoreno je da se izvrši i korekcija koeficijenta direktora ustanove predškolskog odgoja koji obavlja najodgovornije poslove u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Dogovoreno je da pregovarački timovi na petom sastanku u potpunosti usaglase ispregovarani tekst Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 4/18), da Vlada Kantona Sarajevo prihvati usaglašeni tekst na sjednici Vlade u četvrtak 12.12.2019. godine te da Skupština povjereništva Sindikata na svojoj sjednici prihvati usaglašeni tekst sa petog sastanka. Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama važećeg Kolektivnog ugovora će stupiti na snagu 01.01.2020. godine i trajat će do 31.08.2020. godine, odnosno do roka važenja Kolektivnog ugovora. Na istoj sjednici u potpunosti je usaglašen tekst Protokola o pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, pri čemu je bitno naglasiti da se radi o protokolu o pregovorima čiji će predmet biti odredbe Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 4/18).

Prema navedenom Protokolu, koji potpisuju predsjednica Pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo, Ministrica za pravdu i upravu Kantona Sarajevo i predsjednik pregovaračkog tima SSOOiO FBiH - KO KS definisani su principi, strane u pregovorima, sastav pregovaračkih timova, tok sjednica, vrijeme trajanja sastanaka i druge bitne stavke koje će obje strane obavezati da se novi Kolektivni ugovor ispregovara najkasnije do 15.06.2020. godine.

Obje strane u pregovorima su izrazile zadovoljstvo zbog stepena uvažavanja druge strane u pregovorima kao i rezultatima dosadašnjih pregovora tokom kojih su u potpunosti sačuvana sva stečena prava radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja te izrazili želju i jasno opredjeljenje da se pregovori oko novog Kolektivnog ugovora završe prije prestanka važenja važećeg Kolektivnog ugovora, sačuvaju i u određenoj mjeri poboljšaju prava radnika.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de