SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3225391
DanasDanas1626
JučeJuče1460
Ove sedmiceOve sedmice10289
Ovaj mjesecOvaj mjesec27976
UKUPNO:UKUPNO:3225391

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 103 gostiju i nema prijavljenih članova

Vlada pristala na intenziviranje socijalnog dijaloga

Nakon što smo 08.10.2019. godine uputili zahtjev Sindikata, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Zaključak da se intenzivira socijalni dijalog sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH-Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Drugi sastanak Pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata održan je 01.11.2019. godine. Pored članova Pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata sastanku je prisustvovao premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Na početku sastanka Premijer Kantona Sarajevo je naglasio da je Vlada spremna na ubrzane konsultacije po zahtjevima Sindikata posebno po pitanju Kolektivnog ugovora, te iznio stav da pregovore treba održavati svake sedmice bilo kroz sastanak pregovaračkih timova ili radnih timova koje će odrediti Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata. Kategorično je odbacio zahtjev povećanje osnovice na 380 KM. Iznio je stav da je Vlada Kantona Sarajevo spremna potpisati novi Kolektivni ugovor i prije isteka važećeg, a kojim će se garantirati već stečena radnička prava, te neka od prava biti vraćena posebno u segmentu po principu za isti posao ista plata.

Po pitanju trećeg Zahtjeva Sindikata (Beneficirani radni staž i umanjenje sedmičnih obaveza za radnike preko 30 godina staža) nije iznio jasan stav, ali se složio da o tome treba pregovarati.

Stav Vlade po pitanju jednake primjene Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu naglasio je da je opredjeljenje Vlade iskazano kroz program Vlade Kantona Sarajevo, da je namjera poštivati ne samo Pedagoške standarde već Kolektivne ugovore i druge propise koji se tiču radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog položaja radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici Sindikata su rekli da ne odustaju od zahtjeva za povećanje osnovice na 380 KM, obrazložili svoje zahtjeve po pitanju Kolektivnog ugovora, beneficiranog radnog staža, potpune primjene Pedagoških standarda i intenziviranje socijalnog dijaloga. Posebno obrazloženje su dali po pitanju nepoštivanja Kolektivnog ugovora u segmentu organizacije i realizacije sistematskog pregleda, definisanje platnih razreda po principu isti posao - ista plata, nagrada za izuzetne rezultate rada i rješavanje problema invalida rada II kategorije.

Sastanak je bio korektan, u duhu međusobnog uvažavanja. Trajao je više od sat vremena i dogovoreno je da Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo uputi pisani poziv za sljedeći sastanak koji će biti održan u ponedjeljak, 11.11.2019. godine, u 14 h.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de