SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3204723
DanasDanas634
JučeJuče2049
Ove sedmiceOve sedmice582
Ovaj mjesecOvaj mjesec7308
UKUPNO:UKUPNO:3204723

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

Analiza informacije MONiM KS

Broj: 1605/19

Sarajevo, 16.10.2019.

SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO

n/r predsjedavajućem

n/r zamjenicima predsjedavajućeg

n/r zastupnicima

PREDMET: Analiza informacije Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade     Kantona Sarajevo, dostavlja se.

Poštovane/poštovani,

Analizirajući Informaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koja se odnosi na oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja, a koja je objavljena na službenoj internet stranici Skupštine Kantona Sarajevo, zapažene su određene tvrdnje i konstatacije kojima se Sindikat nastoji prikazati kao neko ko se miješa u organizaciju i funkcionisanje Ministarstva kao osnivača odnosno poslodavca, te kao nezaobilaznog faktora u postupku reforme i unaprjeđenja obrazovnog sistema što je svakako pohvalno pogotovo ako se uzme u obzir da Sindikat treba da bude ravnopravan socijalni partner u socijalnom dijalogu.

Konkretno radi se o sljedećim zapažanjima:

* str. 53. (10.2.1.) Pored toga, Sindikat osnovnog obrazovanja KS često se upliće u odluke u obrazovanju koje nisu u djelokrugu njegovog rada pa tako neke informacije iz MONKS-a (recimo o prekidu nastave) prije doznaju sindikalni povjerenici u školama, nego direktori škola.

Ovakve tvrdnje su apsolutno netačne i predstavljaju uvredu za Sindikat. Naime, po Zakonu o radu i međunarodnim konvencijama, sindikatima i poslodavcima je zabranjeno miješanje u rad socijalnih partnera i Sindikat se toga strogo pridržava. S druge strane, Sindikat kroz svoje djelovanje nastoji očuvati i unaprijediti prava iz radnog odnosa, što je osnovni zadatak i svrha postojanja sindikata, ali i njegove djelatnosti.

* str. 66. U većini teorija upravljanja, predviđeno je da svaki menadžer ima četiri osnovne uloge: planira, organizira, vodi procese u instituciji i kontrolira. Međutim, analizom članova oba zakona, te pravilnika koji reguliraju izbor direktora i onih koji reguliraju radne odnose, vidljivo je da su MONKS i Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS preuzeli veliki dio menadžerskih uloga direktora škola, od planiranja i organiziranja rada, upravljanja finansijama, vođenja dijela ljudskih resursa, dovođenje profesionalnog razvoja nastavnika, tj. oduzet je najveći dio menadžerskih alata direktoru škole. Iz postojećeg stanja je vidljivo da je

ova vrlo važna uloga u obrazovanju reducirana na svega nekoliko funkcija: administrativnu, neznatan dio planiranja i organiziranja i simboličan dio upravljanja ljudskim resursima.

Sindikat shodno konvencijama i pozitivnim propisima u FBiH ima obavezu da štiti prava radnika iz radnog odnosa što je u konkretnom slučaju i definisano kroz Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine KS“, broj: 4/18).Predmetnim Kolektivnim ugovorom apsolutno nije  oduzeta niti jedna od nadležnosti poslodavca, niti Sindikat ima mogućnost da upravlja finansijama. Što se tiče ljudskih resursa, poslodavcu je dato u nadležnost da može odlučivati o pravima radnika iz radnog odnosa, s tim da u tom slučaju mora biti konsultovan sindikat odnosno mora poslodavac dobiti saglasnost sindikata. Dakle, ne stoje navodi koji govore o oduzimanju nadležnosti direktorima škola i prenošenju na Sindikat.

* str. 68 (10.2.5.) Swot analiza osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo (snage). Jak sindikat radnika u osnovnom obrazovanju.

Radi se o konstataciji koja je tačna. Naime, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo konstantno bilježi porast članstva što ga čini još jačim i djelotvornijim u pregovorima. Kao rezultat jačine i opredijeljenosti da se zaštite i unaprijede prava radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja zaključen je Kolektivni ugovor kojim su povećane plate i utvrđena određena prava iz radnog odnosa koja prije nisu imali.

* str. 71 (1.2.) Mjera: Osigurati kadrovske (psiholozi, edukatori - rehabilitatori, logopedi i mobilni stručni timovi), finansijske i prostorne uvjete u osnovnim školama za provođenje standardiziranih postupaka rane identifikacije poteškoća kod djece.

Odgovornost: MONKS, Ministarstvo finansija KS, lokalna samouprava, direktori
osnovnih škola, stručni saradnici i članovi mobilnih stručnih timova, Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH-Kantonalni odbor KS.

Indikatori: Broj formiranih mobilnih stručnih timova (6), broj stručnih saradnika zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama na svim nivoima, broj osnovnoškolskih ustanova koje provode postupak rane identifikacije.

Osiguranje kadrovskih, finansijskih i prostornih uvjeta u osnovnim školama za provođenje standardiziranih postupaka rane identifikacije poteškoća kod djece je u isključivoj nadležnosti poslodavca, odnosno u konkretnom slučaju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Ovo iz razloga što je ovakva obaveza predviđena Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, a svakako Sindikat će stajati na raspolaganju da se ovakvi ili slični procesi što kvalitetnije realizuju na dobrobit svih učesnika u odgojno-obrazovnom procesu i unaprjeđenja društva u cjelini.

* str. 77. (3.4.2) Uključiti savjetodavni rad s učenicima s poteškoćama u razvoju u učiteljsku/nastavničku normu neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima.

Odgovornost: MONKS,Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH -
Kantonalni odbor KS. 

Indikatori: Uvedene izmjene u propise koji definiraju normu učitelja i nastavnika.

U ovom slučaju radi se o organizaciji posla koja je u isključivoj nadležnosti poslodavca uz konsultacije, odnosno saglasnost sa Sindikatom.

* str. 78. (3.5.2.) Uključiti dopunsku nastavu u učiteljsku/nastavničku normu neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima.

Odgovornost: MONKS, Eksperti MONKS-a, sindikati.

Indikatori: Propisi koji reguliraju normu učitelja/nastavnika dopunjeni odgovarajućim rješenjima.

Radi se o institutu koji je propisan Pedagoškim standardima i općim normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 30/18) i koji se kod pojedinih radnika za čijom nastavom je iskazana potreba primjenjuje pri određivanju norme tog radnika. 

* str. 81 (4.5.1.) Zaposliti potreban broj stručnih saradnika tako da u svakom vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi postoji stručni tim koji se obavezno sastoji od najmanje dva stručna saradnika, od kojih je jedan obavezno edukator - rehabilitator (za vrtiće i osnovne škole), odnosno psiholog (za srednje škole), a drugi stručnjak logoped, psiholog, pedagog ili socijalni pedagog, zavisno od specifičnih potreba ustanova, pri čemu ukupan broj stručnih saradnika ne smije biti ispod broja propisanog važećim Pedagoškim standardom.

Odgovornost: MONKS, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH -Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, lokalna samouprava.

Indikator: Broj osnovnih škola s ekipiranim stručnim timovima

U cilju što kvalitetnijeg osposobljavanja djece i učenika kroz odgojno-obrazovni proces, Sindikat je u prethodnom periodu od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo tražio rješavanje ovog problema, međutim do realizacije ovih aktivnosti u punom kapacitetu nije došlo.

* str. 82 (4.5.4.) Uvesti licenciranje (1) stručnih saradnika i (2) direktora, odgajatelja, učitelja i nastavnika, kroz obnovu licence u periodu od 5 godina i uključivanje programa za razvoj profesionalnih kompetencija za pružanje različitih oblika podrške djeci i učenicima sa poteškoćama u razvoju.

Odgovornost: MONKS, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS, PPZ KS, centri za razvoj inkluzivnih praksi, visokoškolske ustanove, ustanove za obrazovanje odraslih, nevladina udruženja i vanjski stručnjaci.

Indikatori: Uvedeno licenciranje na petogodišnjem nivou, broj novih programa stručnog usavršavanja, broj zaposlenih u odgoju i obrazovanju uključenih u program stručnog usavršavanja i licenciranja.

S obzirom da su ova pitanja uređena Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17, 33/17 i 30/19), Kolektivnim ugovorom za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 4/18) i Pravilnikom o inkluzivnom obrazovanju (Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 32/19), te da postoje određene neusklađenosti pojedinih odredbi pomenutog Pravilnika s navedenim propisima, neophodno je, prije samog uvođenja eventualnog licenciranja, uskladiti sve podzakonske akte sa Zakonom kako bi se osigurala dosljedna primjena istog.

* str. 82 (4.5.5) Uspostaviti efikasan sistem odobravanja, finansiranja, angažiranja, edukacije i licenciranja asistenata u nastavi.

Odgovornost: MONKS, PPZ KS, Sindikati, centri za razvoj inkluzivnih praksi, Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, škola te drugih saradničkih institucija,

Indikatori: Usvojen pravilnik koji regulira sve aspekte rada asistenata u nastavi. Broj angažiranih, educiranih i licenciranih asistenata u nastavi.

S obzirom da je Pravilnik tek usvojen u Augustu 2019. godine neophodno bi bilo određeni vremenski period pratiti primjenu navedenog pravilnika te u skladu s tim zauzeti odgovarajuće stavove kako bi se sistem obrazovanja unaprijedio.

* str. 88. (6.4.1) Izmjena Pravilnika s kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos u predškolskim  ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području KS.

Odgovornost: MONKS i Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja.

Indikator: Pravilnik s kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos koji direktoru daje veću slobodu u odabiru saradnika čija bi se selekcija temeljila na posjedovanju određenih znanja i vještina, kao skupine specifičnih kompetencija potrebnih za uspješno obavljanje određenog posla.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo postigli su dogovor o novom tekstu Pravilnika koji bi uz saradnju s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo uskoro trebao stupiti na snagu. Dakle, Sindikat je saučesnik reformskih procesa te opredijeljen da se ova oblast uredi na što brži i transparentniji način.

* str. 91(8.6.1) Izraditi plan transformacije specijaliziranih ustanova.

Odgovornost: MONKS, stručnjaci za područje inkluzije i specijalizirane ustanove, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS.

Indikator: Izrađeni planovi transformacije specijaliziranih ustanova.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevoje potpisao sporazum o saradnji između sindikata i strukovnih udruženja u Kantonu Sarajevo. S tim u vezi Sindikat očekuje od udruženja kao što su Udruženje defektologa, edukatora-rehabilitatora u Kantonu Sarajevo ˝Stol˝, Udruženje porodica djece/osoba s poteškoćama u razvoju ˝Dajte nam šansu˝ i  Udruženje pedagoga Kantona Sarajevo  i dr. da poduzmu sve potrebne aktivnosti i svojim učešćem doprinesu izradi plana transformacije specijaliziranih ustanova koje će garantirati poštivanje prava radnika u punom kapacitetu.

* str. 91. (8.6.2) Provesti postupak preregistracije specijaliziranih ustanova u centre za razvoj inkluzivnih praksi i promijeniti organizacijsku strukturu.

Odgovornost: MONKS, specijalizirane ustanove, stručnjaci iz područja inkluzije, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

Indikator: Broj preregistriranih specijaliziranih ustanova u centre za razvoj inkluzivnih praksi, ugovori o radu, izrađene nove organizacijske strukture.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo nepodržava postupak preregistracije specijaliziranih ustanova, a ukoliko se to ipak desi, mora se voditi računa da prilikom preregistracije ne dođe do ugrožavanja radničkih prava koja su utvrđena Kolektivnim  ugovorom i drugim propisima iz radno-pravne oblasti.

* str. 91 (8.6.3.) Opremanje transformiranih specijaliziranih ustanova/centara za razvoj inkluzivnih praksi.

Odgovornost: MONKS, centri za razvoj inkluzivnih praksi, stručnjaci iz područja inkluzije, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS.

Indikator: Oprema za pružanje podrške redovnom odgojno-obrazovnom sistemu

Nakon preregistracije, promjene ugovora o radu i izrađenih novih organizacijskih struktura, svaki centar za razvoj inkluzivnih praksi treba biti opremljen potrebnim didaktičkim sredstvima i pomagalima, IT opremom, literaturom i inventarom za kvalitetno pružanje podrške redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama. Oprema se razvrstava prema
kabinetima: logopedski kabinet, kabinet za fizioterapiju, kabinet za radnu/okupacionu terapiju, kabinet za senzornu terapiju, kabinet mobilnih stručnih timova, kabinet za psihosocijalnu podršku i centar znanja. Stručnjak iz područja inkluzije izrađuje listu potrebne opreme koju je osnivač dužan osigurati za početak rada centara za razvoj
inkluzivnih praksi.

Sindikat smatra da ovo pitanje treba prepustiti struci kako bi se kvalitetno i adekvatno opremile specijalizirane ustanove. Svakako smatramo da se u ovu aktivnost trebaju uključiti Udruženje defektologa, edukatora-rehabilitatora u Kantonu Sarajevo ˝Stol˝, Udruženje porodica djece/osoba s poteškoćama u razvoju ˝Dajte nam šansu˝, Udruženje pedagoga Kantona Sarajevo i druga strukovna udruženja.

* str. 92 (8.6.4) Provođenje obuke zaposlenih u centrima za razvoj inkluzivnih praksi.

Odgovornost: MONKS, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS, stručnjaci iz područja inkluzije, ustanove za obrazovanje inkluzivnih praksi.

Indikator: Broj i sadržaj provedenih obuka, broj zaposlenih centara za razvoj inkluzivnih praksi.

S obzirom da su ovo pitanja koja su u nadležnosti poslodavca, Sindikat smatra da provođenje obuke zaposlenih u centrima za razvoj inkluzivnih praksi treba da se provede na adekvatan i kvalitetan način kako bi zaposleni mogli odgovoriti svom zadatku. Sindikat će pomno pratiti postupak obuke, te ukoliko dođe do ugrožavanja određenih prava radnika u smislu nepoštivanja Kolektivnog ugovora ili drugih prava utvrđenih pozitivnim propisima koji regulišu ovu oblast, poduzet će sve potrebne aktivnosti kako bi zaštitio radnike.

Srdačan pozdrav,       

PREDSJEDNIK

                                                                                                               Saudin Sivro 

 

Dostaviti:

1.      Naslovu,

2.      Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.      www.ssooioks.com,

4.      a/a.


 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de