SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3199289
DanasDanas441
JučeJuče1433
Ove sedmiceOve sedmice5304
Ovaj mjesecOvaj mjesec1874
UKUPNO:UKUPNO:3199289

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 23 gostiju i nema prijavljenih članova

Sindikat UNSA podržava Ministricu!

Sindikat Univerziteta u Sarajevu izražava najdublje žaljenje, ali i zabrinutost iznenadnom ostavkom Zinete Bogunić na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Sindikat UNSA okolnosti i razloge podnošenja ostavke razumijeva isključivo kao jasan dokaz da je ostavka iznuđena, kao i da je ministrica Bogunić imenovanje doživljavala primarno kao odgovornost prema građanima i široj društvenoj zajednici, a ne kao priliku za ličnu i stranačku afirmaciju, što predstavlja rijetkost u bosanskohercegovačkoj političkoj praksi. "Svojim radom i djelovanjem, a u konačnici i svojom iznuđenom ostavkom, ministrica Bogunić je potvrdila od ranije u javnosti poznatu činjenicu da je za ministricu imenovana kao vrsni stručnjak, nestranački ekspert i osoba visokih moralnih kvaliteta. Postavlja se logično pitanje, da li se takva osoba, nedugo nakon imenovanja na funkciju ministrice, osjetila usamljenom i ostavljenom, da li se osjetila izdanom i da li je osjetila nedostatak političke podrške u svom radu", navedeno je iz Sindikata UNSA.

U odnosu na profesionalne i ljudske kvalitete ministrice Bogunić, Sindikat UNSA smatra da je dovoljno podsjetiti na izjavu premijera Edina Forte koji je ustvrdio: "Ministrica Bogunić je bila osoba koja je svojim profesionalnim stavovima i visokim standardima u radu bila ne samo uzor ostalim u Vladi KS, uključujući i mene, nego i osoba na koju sam se mogao osloniti kada mi je trebao nepristrasan savjet u oblasti obrazovanja".

"Sindikat UNSA poziva premijera Edina Fortu da, ukoliko pridaje značaj vlastitim riječima, ne prihvati ponuđenu ostavku ministrice Bogunić koja je, prema njegovim riječima, njemu i drugim članovima Vlade KS, predstavljala paradigmu profesionalizma i moralnosti u postupanju. Premijer KS Edin Forto, kao odgovorni premijer, bi trebao ministrici Bogunić pružiti konkretnu, a ne samo političku i verbalnu podršku i na takav način se i sam svrstati među one kojima je javni interes iznad ličnog i političkog interesa", navodi se reakciji. 

Ministricina ostavka je iznuđena

Sindikat UNSA poziva i lidere političkih stranaka šestorke u KS da, ako ne u interesu građana KS, onda svakako u vlastitom političkom interesu, najozbiljnije preispitaju stvarne razloge podnošenja ostavke ministrice Bogunić i učine sve kako Vlada i Skupština KS ne bi donijele odluku o prihvatanju njene ostavke. 

"Sindikat UNSA poziva lidere šestorke da dobro promisle o poruci koju bi građanima poslali prihvatanjem ostavke ministrice Bogunić koja je smogla hrabrosti i snage da javno kaže da se nije uplašila ili umorila od obavljanja dužnosti ministrice. Javnosti je sasvim jasno da isključivi razlog podnošenja ostavke predstavlja nemogućnost da dužnost ministrice za obrazovanje, nauku i mlade nastavi obavljati savjesno, uz dosljedno pridržavanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo i u skladu s položenom zakletvom", navode iz Sindikata UNSA.

Sindikat UNSA postavlja pitanje premijeru Edinu Forti i liderima stranaka šestorke, da li će se opredijeliti za prihvatanje iznuđene ostavke ili će javnosti pokazati vlastitu odgovornost tako što će zaštititi ministricu Bogunić, osiguravajući joj politički ambijent da dužnost ministrice obavlja u skladu s ustavnim i zakonskim normama. 

"Domaća javnost se pita da li ministrica Bogunić traži nešto na što nema pravo ili nešto što se u zrelim demokratijama podrazumijeva. Sindikat UNSA poziva lidere stranaka šestorke da svojim odgovorom na konkretnu situaciju javnosti ponude odgovor na ovo pitanje. Izražavamo iskrenu zahvalnost ministrici Bogunić što je iskazala visok stepen razumijevanja, odgovornosti, ali i brige za akademsku zajednicu, kada je s dnevnog reda Vlade KS povukla nametnute, ishitrene, ali i izuzetno suspektne izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje su trebale biti usvojene po hitnom postupku", poručuju iz Sindikata UNSA. 

Dodaju da je od neprocjenjivog značaja činjenica da je ministrica Bogunić još jednom potvrdila svoje ranije iskazano opredjeljenje za sistemska rješenja u oblasti visokog obrazovanja i nauke koja se mogu zasnivati samo na prethodno provedenim analizama i javnim raspravama, a nikako na subjektivnim procjenama pojedinih političkih lidera stranaka šestorke. 

"Sindikat UNSA potpuno opravdanim i društveno odgovornim doživljava stav ministrice Bogunić da izmjene i dopune Zakona o visokom obrozavanju treba provoditi isključivo nakon tematske sjednice Skupštine KS koja je planirana za mjesec septembar ove godine, a nikako na osnovu trenutnih i proizvoljnih procjena pojedinaca. Postavlja se pitanje da li i kome eventualno ne odgovara održavanje tematske sjednice Skupštine KS koja bi bila posvećena sagledavanju stanja u oblasti obrazovanja i nauke te na osnovu čijih zaključaka bi se definirali pravci budućih reformskih procesa", ističu iz Sindikata UNSA.

Ostavka nije uzaludna

Sindikat UNSA smatra da je krajnje vrijeme da se izmjenama zakonskih propisa u oblasti obrazovanja pristupa uz intenzivno provođenje širih društvenih konsultacija ali i javnih rasprava s akademskom zajednicom te da samo takav kontekst može predstavljati platformu za ozbiljne reformske zahvate i sistemska rješenja u oblasti obrazovanja na svim nivoima. Svako instant rješenje, zasnovano na subjektivnim procjenama političkih aktera i posredovano željom i potrebom za političkim revanšizmom može rezultirati isključivo devalvacijom obrazovnog sistema.

"U skladu s navedenim, Sindikat UNSA smatra da iznuđena ostavka ministrice Bogunić predstavlja gubitak ne samo za akademsku zajednicu, nego da istovremeno predstavlja poraz politike koja je radi svojih parcijalnih interesa spremna žrtvovati profesionalizam, ljudsku čast i dostojanstvo, zaboravljajući pri tome da svaka politika koja ne respektira ove univerzalne vrijednosti ne može polagati pravo na povjerenje građana i vlastitu opstojnost. Ukoliko stranke šestroke ne iskažu društveno odgovoran odnos i političku zrelost te ne pruže podršku ministrici Bogunić, njihovi lideri će ostati upamćeni samo kao 'njihovi lideri', ali ne i kao politički subjekti na koje se građani u svojim nadanjima za sretnijom i sigurnijom budućnosti mogu osloniti", navodi se u reakciji. 

Sindikat UNSA poručuje ministrici Bogunić da njena žrtva nije uzaludna i da je njena ostavka od akademske zajednice prepoznata kao neprocjenjiv doprinos izgradnji boljeg i kvalitetnijeg obrazovnog sistema. 

"Na kraju pozivamo sve ministre u Vladi KS i zastupnike u Skupštini KS da ne prihvate ostavku ministrice Bogunić, dajući joj na taj način punu podršku za nesebičan rad i zalaganje u uspješnoj provedbi reformskih procesa u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju. U isto vrijeme molimo ministricu Bogunić da za dobrobit svih nas u visokom obrazovanju, kao i šire društvene zajednice, nastavi dalje obavljati funkciju ministra obrazovanja i nauke i uspješno okonča sve započete procese u ovoj oblasti", zaključuju iz Sindikata UNSA.
IZVOR:

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de