SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3216697
DanasDanas195
JučeJuče1446
Ove sedmiceOve sedmice1595
Ovaj mjesecOvaj mjesec19282
UKUPNO:UKUPNO:3216697

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 198 gostiju i nema prijavljenih članova

Inicijativa: Digitalni i besplatni udžbenici za sve učenike

Broj: 970/19

Sarajevo, 29.05.2019. godine

VLADA KANTONA SARAJEVO

n/r Edinu Forti, premijeru

PREDMET: Inicijativa: Digitalni i besplatni udžbenici za sve učenike, dostavlja se.

Poštovani,

U skladu s aktuelnom intencijom ministarstva, a vezano za odabir i korištenje jednog “najkvalitetnijeg”  udžbenika, smatramo da je potrebno, pored ovog ujednačavanja, obezbijediti i online dostupnost svih udžbenika za sve učenike Kantona Sarajevo.

Ovom inicijativom želimo ukazati na potrebu formiranja jedinstvene baze digitalnih udžbenika i drugih učila za sve učenike iz svih nastavnih predmeta. Navedeni digitalni udžbenici bi u digitalnom obliku trebali biti dostupni za sve učenike putem web stranice ministarstva, zavoda i svih škola u Kantonu Sarajevo  koje u realizaciji NPP-a upotrebljavaju učenici i nastavnici.

U slučaju potrebe izmjene ili korekcije sadržaja udžbenika, isto bi se kroz formirane komisije veoma brzo izvelo a izmjene bi odmah bile dostupne u svim školama Kantona Sarajevo. Izmjene i unaprjeđenje udžbenika bi bilo veoma brzo i ne bi iziskivalo značajne izdatke po ministarstvo, roditelje i škole. Za potrebe realizacije nastave u školama, ministarstvo bi kao vlasnik sa autorskim pravima odštampalo potreban broj udžbenika i iste dostavilo školama. Učenici bi u školskim kabinetima imali dostupne školske udžbenike, koje bi za vrijeme nastave upotrebljavali. Učenici ne bi nosili lične udžbenike u školu, čime bi njihova trajnost bila značajno produžena, a školska torba olakšana.

Svjedoci smo sve povoljnijih cijena i prisustva IT uređaja u svakodnevnom životu naših učenika. Veoma mali procenat učenika u školu dolazi bez tableta ili mobilnih uređaja, dok ogromna većina iste ima i koristi kod kuće. Tehnika i IT uređaji na smiju biti posmatrani kao neprijatelji odgojno-obrazovnog procesa, isti trebaju biti upotrijebljeni da se nastavni proces obogati i kvalitativno popravi. Smatramo da bi nakon izvijesnog vremena, roditelji prestali kupovati štampane udžbenike. Upotrebom digitalnih udžbenika značajno bi se pomoglo kućnim budžetima roditelja, a sama primjena istih bi pokazala i ekološku osviještenost Ministarstva i Vlade KS.

U vremenu kada se bavimo školom za 21. vijek, kada želimo primijeniti najbolje evropske i svjetske prakse u obrazovnom sistemu našeg kantona, potrebno je napraviti dodatni iskorak i omogućiti besplatan pristup udžbenicima svim učenicima našeg kantona. Iskorak u 21. vijek i uvođenje novih i boljih praksi, neće naići na odobravanje svih. Moguće je da se pojavi nerazumijevanje kod različitih interesnih grupa. Ovom inicijativom ne želimo “zabraniti” štampanje udžbenika za one koji to lično žele, ovom inicijativom samo želimo da udžbenici u digitalnom obliku budu dostupni učenicima.

Srdačan pozdrav,                     

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1.  Naslovu

2.  Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3.  Sindikalnim povjerenicima,

4.  www.ssooioks.com,

5.  a/a.

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de