SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3219678
DanasDanas326
JučeJuče1307
Ove sedmiceOve sedmice4576
Ovaj mjesecOvaj mjesec22263
UKUPNO:UKUPNO:3219678

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 54 gostiju i nema prijavljenih članova

Zahtjev za očitovanje - Uredba o postupku prijema u radni odnos

Broj: 847/19

Sarajevo, 29.04.2019.

VLADA KANTONA SARAJEVO

n/r Edinu Forti, premijeru

PREDMET: Zahtjev za očitovanje - Uredba o postupku prijema u radni odnos, dostavlja se.

Poštovani,

Kao što Vam je poznato, dana 28.02.2019. godine, u Službenim novinama Kantona Sarajevo objavljena je Uredba o postupku prijema u radni odnos u Zavodima, Agencijama, Direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50% ukupnog kapitala. Pomenutom Uredbom regulisan je postupak prijema u radni odnos, postupak prijema pripravnika, izuzeci, postupak objave i sadržaja javnog oglasa, imenovanje komisije za provođenje javnog oglasa i način njenog rada kao i drugi principi koji se odnose na postupak prijema kandidata u radni odnos.

Nakon objave Uredbe u Službenim novinama Kantona Sarajevo u praksi su se pojavile određene nedoumice u vezi same primjene pomenute uredbe iz razloga što u oblasti osnovnog obrazovanja postoji Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 35/17). Navedenim Pravilnikom je, pored toga što je transparentno uređena oblast prijema u radni odnos, bitno  smanjen uticaj ljudskog faktora kod provjere radnih i stručnih sposobnosti kandidata koji konkurišu za posao u oblasti obrazovanja. Dakle, iz navedenog se jasno može zaključiti da je Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju te Pravilnikom kao lex specialis propisima već uređena ova oblast.

Bitno je napomenuti da je članom 1. Uredbe propisano da se istom uređuje postupak prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u Zavodima, Agencijama, Direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50% ukupnog kapitala, osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno.

Predstavnici Sindikata održali su sastanak sa ministrom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, ministricom za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo te ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo, na kojem se razgovaralo o pomenutoj Uredbi i konstatovalo da u oblasti osnovnog obrazovanja postoji Pravilnik za prijem radnika u radni odnos, te ukoliko se kroz primjenu Uredbe pojave dobre prakse koje imaju za posljedicu transparentnije provođenje konkursne procedure i zapošljavanja, takve prakse, odnosno rješenja bi se mogle primijeniti i u oblasti obrazovanja uz prethodne izmjene i dopune Pravilnika.

Iako smo konstatovali na pomenutom sastanku da će se primjenjivati Pravilnik, do današnjeg dana nismo dobili pisani akt o tome, te molimo da se hitno uključite u rješavanje ovog problema, jer odgovornim osobama iz oblasti obrazovanja su potrebne smjernice kako bi se znalo po kojem aktu će se vršiti prijem radnika u djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja.

Napominjemo Vas da je članom 149. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 4/18), propisano da Vlada, Ministarstvo, upravni/školski odbori i direktori ustanova obavezuju se, prije izrade nacrta i prijedloga zakona i drugih propisa i akata koji utiču na radno-pravni, socijalni, profesionalni i materijalni položaj radnika u ustanovi i djelatnosti, zatražiti prijedlog i mišljenje Sindikata, kao i omogućiti predstavnicima Sindikata učešće u izradi tih propisa i akata . Također, odredbom člana 119. tačka 20. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17) propisano je da prilikom donošenja svih akata koji tretiraju problematiku iz nadležnosti sindikata ministar će provoditi konsultacije sa njihovim ovlaštenim predstavnicima.

Srdačan pozdrav,     

 PREDSJEDNIK

                                                                                                               Saudin Sivro

Dostaviti:

1.      Naslovu,

2.       a/a. 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de