SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3216429
DanasDanas1373
JučeJuče1016
Ove sedmiceOve sedmice1327
Ovaj mjesecOvaj mjesec19014
UKUPNO:UKUPNO:3216429

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 146 gostiju i nema prijavljenih članova

Manje odgojno-obrazovnog rada, više birokratije

Danas je na mejlove svih škola resorno ministarstvo dostavilo obrazac Izvještaja koji u procesu interneevaluacije u osnovnim školama od prosvjetnih radnika dodatno pravi birokrate i zapisničare.

Resorno ministarstvo je sistemom pitanja koje sastavljaju školske komisije izbjeglo svoju obavezu utvrđenu po članu 5. Pravilnika i istu prebacilo na nastavnike.

Na taj način je od suštine, koju je Zakonodavac predvidio sistemom interne evaluacije, resorno ministarstvo napravilo formalnost bez smisla i jedan općenito neujednačen sistem evaluacije učenika, koji osim (možda) izuzetno „mršavog“ plaćenog rada nastavnika po komisijama i gubitaka škola na materijalu (papir, toner, amortizacija kopir uređaja) neće imati nikakve efekte.

Postavljamo pitanje ko će platiti dodatna dežurstva nastavnika na internim evaluacijama, a koji nisu članovi komisije i kojima njihov dodatni rad neće biti priznat?

Navedeno proizilazi iz razloga što resorno ministarstvo od direktoraškola očekuje da ličnim nastupom i entuzijazmom izvuku maksimalan besplatan rad od nastavnika u školama.

Možda nam ponovo obznane da se radi o dobrovoljcima kao onima koji su se „dobrovoljno“ prijavili za učešće u projektu „Škola za 21. vijek“, a koji nisu znali ni kada, ni koliko, ni gdje ...

A dobro su osjetili na svom zdravlju prošlog vikenda. Valjda se ne treba čuditi od resornog ministarstva koje formalizira zakonske akte, krši podzakonske, ne poštuje sve odredbe Kolektivnog ugovora ali, ono najgore, što ne poštuje i ne priznaje struku iz koje je i sama proistekla.

„Stručnjaci“ iz resornog ministarstva su izmislili ovaj Izvještaj, koji nije sastavni dio Pravilnika, što znači da ergo sum izmišljaju dodatne obaveze nastavnicima u školama, a kada se treba platiti, onda nam napišu kako to nije planirano u budžetu!

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de