SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3190996
DanasDanas23
JučeJuče1773
Ove sedmiceOve sedmice10043
Ovaj mjesecOvaj mjesec46411
UKUPNO:UKUPNO:3190996

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 23 gostiju i nema prijavljenih članova

Zasnivanje radnog odnosa bez javnog konkursa u drugoj školi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto

Broj: 285/19

Sarajevo, 1.2.2019.

SSOOiO FBiH – KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

n/r sindikalnim povjerenicima

n/r članovima SSOOiO FBiH

PREDMET: Zasnivanje radnog odnosa bez javnog konkursa u drugoj školi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto    

Poštovani/poštovana,

mr. Zineta Bogunić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je na sastanku koji je održan u petak, 1.2.2019. godine u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predstavnicima SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i SSVOONK BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo predložila da se, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, u obostranom interesu intenziviraju zajedničke aktivnosti Ministarstva i Sindikata oko pitanja zasnivanja radnog odnosa bez javnog konkursa u drugoj školi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto. SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo izražava izuzetno zadovoljstvo zbog ministricinog prijedloga i poziva članove Sindikata da postupe na sljedeći način:

Član Sindikata koji ima zaključen ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme na punu nastavnu normu/puno radno vrijeme (40 sati), a koji želi zamijeniti mjesto rada/školu, odnosno zasnovati radni odnos bez javnog konkursa u drugoj školi u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto za koje ispunjava opće uslove, u tom slučaju potrebno je:

1. da usmeno obavijesti direktora škole u kojoj radi i poželjno je da dobije njegovu usmenu saglasnost;

2. da usmeno razgovara i postigne usmeni dogovor sa direktorom škole u kojoj postoji upražnjeno radno mjesta radi zasnivanja radnog odnosa bez javnog konkursa u toj školi;

3. da se u pisanom obliku obrati direktoru škole u kojoj želi da zasnuje radni odnos bez javnog konkursa molbom u kojoj će obrazložiti razloge zbog kojih želi da zamijeni mjesto rada te da u molbi zamoli da se direktor te škole u pisanom obliku obrati ministrici za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, odnosno Komisiji za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo, radi pribavljanja pisane saglasnosti, koju ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, na prijedlog Komisije, daje u skladu sa:

a) članom 89. stav (1) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17 i 33/17), citiramo: „Izuzetno, radni odnos može se zasnovati ugovorom o radu naodređeno ili na neodređeno vrijeme i bez javnog konkursa uskladu sa kolektivnim ugovorom.,“ i

b) članom 115. stav (1) tačka e) Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 4/18), citiramo: „ukoliko postoji upražnjeno radno mjesto u drugoj ustanovi, a radnik, u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, želi zamijeniti mjesto rada, a postoji pisana saglasnost Ministra, sporazum između ustanove i radnika koji je u radnom odnosu na neodređeno vrijeme“,;

4. da istovremeno kada se obraća u pisanom obliku direktoru škole u kojoj želi zasnovati radni odnos bez javnog konkursa, u pisanom obliku obavijesti sindikalnog povjerenika u školi u kojoj radi, koji ima obavezu da u pisanom obliku o svemu obavijesti sindikalnog povjerenika u školi u kojoj želi da zasnuje radni odnos i Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo. 

Nakon što Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objema školama dostavi pisanu saglasnost, član Sindikata će, u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom, potpisati sporazumni raskid ugovora o radu sa direktorom škole u kojoj radi i zaključiti ugovor o radu sa direktorom škole u kojoj postoji upražnjeno radno mjesto na neodređeno radno vrijeme na punu nastavnu normu/puno radno vrijeme (40 sati).

Srdačan pozdrav,               

PREDSJEDNIK 

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Mr. Zineti Bogunić, ministrici za obrazovanje,nauku i mlade Kantona Sarajevo,

3. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

4. Direktorima/direktoricama osnovnih škola,

5. Pravnoj službi SSS BiH,

6. www.ssooioks.com,

7. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de