SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Čekićem u glavu, opomena svima nama

Slučaj iz tuzlanske gimnazije svima nama treba biti opomena i alarm da se ozbiljno pozabavimo pitanjem sigurnosti i zdravlja prosvjetnih radnika.

Sistem je loš!

Napad na prosvjetne radnike zakonski treba definirati kao napad na službeno lice.

Sistematski pregledi su čisti formalizam!

Stručni ispiti su toliko dobro organizovani da svi prolaze.

Konkursi neće biti ono što trebaju biti dok god su direktori politički podobni, odnosno dok se u školama ne provede depolitizacija i profesionalizacija!

Do tada, čekićem u glavu, pa koga strefi ...


 

Udruženje pedagoga Kantona Sarajevo je izdalo saopštenju u kojem se jasno rečeno i objašnjeno, te vam isto prenosimo u cijelosti: 

 UDRUŽENJE PEDAGOGA KANTONA SARAJEVO

Broj: 01-1/2019

Datum:  18.1.2019. godine 

Predmet:  Saopćenje za javnost- Osuda nemilih događaja u Gimnaziji  „Ismet Mujezinović“ , Tuzla

Poštovani,

Udruženje pedagoga KS putem medija i društvenih mreža upoznato je sa nemilim događajima u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ u Tuzli i izražava oštru osudu čina nasilja nad kolegicama, uposlenicama škole.

Ujedno pozivamo nadležna Ministarstva, da radi upravo ovakvih dešavanja, poduzmu sve mjere kako do ovakvih nemilih događaja više ne bi dolazilo. Vrlo je važno pojačati kontrolu i samo provođenje sistematskih pregleda koji smo svi dužni obaviti pred početak školske godine. Dosadašnja praksa je pokazala da se ovako važni pregledi, posebno pregled psihijatra ili psihologa, vrše više čisto protokolarno, bez prave analize mentalnog zdravlja svog uposlenika, prosvjetnog radnika.

Ono što očekujemo jeste maksimalna zaštita svakog uposlenika na svom radnom mjestu. Tu zaštitu nam trebaju garantovati resorna Ministarstva i Sindikat. 

Iako su kolegice van životne opasnosti, stres koji su preživjele sigurno će jako dugo imati posljedice na njihovo mentalno zdravlje. 

Drage kolegice, želimo Vam brz oporavak.

Ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, mnogi od nas mogu doći u istu situaciju. 

Srdačan pozdrav, 

Upravni odbor Udruženja pedagoga KS

 

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version