SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3190874
DanasDanas1674
JučeJuče2500
Ove sedmiceOve sedmice9921
Ovaj mjesecOvaj mjesec46289
UKUPNO:UKUPNO:3190874

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 16 gostiju i nema prijavljenih članova

Uvjerenja treba podijeliti svim učenicima

Nažalost, još jednom se pokazalo da nadležno Ministarstvo od učitelja pravi pisara o čemu godinama govorimo da je pogrešan smjer u reformskim procesima u obrazovanju.

IZVOR:


Saudin Sivro za BUKU: Djeca ne smiju biti žrtve politike, treba im podijeliti svjedočanstva do kraja sedmice!

Djeca pojedinih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, čiji se roditelji nisu izjasnili za samo jedan od tri zvanična jezika koja će njihova djeca koristiti umjesto izraza“bosanski/hrvatski/srpski jezik” nisu dobila uvjerenje o postignutom uspjehu.

Djeca pojedinih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, čiji se roditelji nisu izjasnili za samo jedan od tri zvanična jezika koja će njihova djeca koristiti umjesto izraza“bosanski/hrvatski/srpski jezik” nisu dobila uvjerenje o postignutom uspjehu na polugodištu.

Zbog ove situacije, ali i zbog situacije što su neke škole podijelile svjedočanstva,  Ministrica obrazovanja u KS Zineta Bogunić uputila je pismo svim osnovnim i srednjim školama da obustave izdavanje uvjerenja do daljnjeg.

Tako je veliki broj djece ostao bez svjedočanstava za prvo polugodište, ne samo oni kojima nisu ranije izdata svjedočanstva ali i oni koji su se za spremili za dodjelu svjedočanstava juče.

O svemu ovome razgovaramo sa predsjednikom Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Saudinom Sivro. 

Gdine Sivro, šta se događa u Kantonu Sarajevo u vezi sa svjedočanstvima? Juče je ministrica obrazovanja u KS obustavila izdavanja svjedočanstava, dakle sada niko neće dobiti taj dokument? Ovo je možda i najgora opcija, koja se mogla dogoditi, ako se ne varam? 

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, mr. Zineta Bogunić, je rano ujutro u ponedjeljak, 14.1.2018. godine svim direktorima osnovnih škola na području Kantona Sarajevo uputila dopis u kojem je naredila da se obustavi izdavanje uvjerenja o ostvarenom uspjehu na prvom polugodištu školske 2018/2019. godine. U istom dopisu je napisala, citiramo: „Nažalost, neke škole izdale su uvjerenje o ostvarenom uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta školske 2018/2019. godine bez konsultacija sa ministricom obrazovanja što je izazvalo negativnu reakciju javnosti“. Žalosno je jedino to što je naša ministrica dopustila da se desi jedna od najgorih opcija, a to je da su 14.1.2019. godine, zbog njene šutnje i (ne) djelovanja učenici i njihovi roditelji, direktori i nastavnici u nekoliko osnovnih škola doživjeli novi stres, jer su učenici i roditelji „poljubili vrata škola“, a direktori i nastavnici ni krivi ni dužni morali da se stide zbog cjelokupne situacije. Sindikat je danima javno ukazivao na probleme koji će nastati zbog ankete koju je bivši ministar poslao u škole, ali očigledno da nije bilo želje i volje da se problem riješi. Trenutno imamo situaciju da je jedan broj učenika dobio uvjerenje, a veliki broj učenika nije i ne zna se kada će ih dobiti. 

O kojem broju djece govorimo, dakle koliko djece ne može dobiti svjedočanstva jer su izabrali BHS opciju? 

Prema našim informacijama preko 20.000 učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo nije dobilo uvjerenja o ostvarenom uspjehu na prvom polugodištu školske 2018/2019. godine, ali napominjemo da se ne radi samo o učenicima čiji su se roditelji izjasnili za sve tri opcije, odnosno za tzv. „BHS“ opciju ili o roditeljima učenika koji se uopće nisu izjasnili već se radi i o učenicima čiji su roditelji izjasnili za jednu od tri ponuđene opcije, a bitno je istaknuti da je ovih posljednjih preko 19.000.

Kako se to sve dogodilo, kako je došlo do brisanja u elektronskom sistemu opcije BHS? Da li su time i zaključne ocjene iz tog predmeta izbrisane? 

Odgovornost zbog brisanja naziva predmeta u EMIS bazi i bazi e-Dnevnik mora preuzeti Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo jer Ministarstvo upravlja sistemom. Mi smo oštro kritikovali takav postupak koji je proveden 9.1.2019. godine jer su razrednici zbog toga morali ponovo unositi ocjene, dakle radili isti posao po treći ili četvrti put. Nažalost, još jednom se pokazalo da nadležno Ministarstvo od učitelja pravi pisara o čemu godinama govorimo da je pogrešan smjer u reformskim procesima u obrazovanju.

Šta biste vi savjetovali roditeljima djece koja nisu izabrala opciju BHS ali i onima koji su to učinili? 

Učenici i roditelji trebaju znati da odgovornost po pitanju anketiranja i neizdavanja uvjerenja mora preuzeti Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te da direktori i nastavnici u školama, baš kao i oni, trpe zbog ovog problema i da se sve lomi preko leđa prosvjetnih radnika, učenika i njihovih roditelja. Poručujemo im da daju još veću podršku prosvjetnim radnicima u borbi za kvalitetno i pravično obrazovanje, obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, u borbi za Kurikularnu reformu i sve ono što je SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo tražio na protestima u maju i tokom štrajka u septembru prošle godine. Zahvaljujemo im se još jednom za podršku i očekujemo da ćemo se zajedničkim snagama izboriti za ono što je dobro za njih i nas, radnike u prosvjeti.

Dakle možemo li zaključiti da se ovdje radi o diskriminaciji djece? 

Mi u Sindikatu smatramo da je povreda prava djece, povreda i ljudskih i radničkih prava. Niti jedno dijete ne smije biti diskriminisano od strane nadležnih institucija i pojedinaca. U ovoj situaciji nadležne institucije i odgovorna lica ne misle o pravima djece, jer da misle rješenje bi našli i ono bi zadovoljilo svu djecu i njihove roditelje, a prosvjetnim radnicima bi bilo mnogo lakše raditi.

Ali na drugu stranu kritičari će reći, pa šta fali neka roditelji izaberu jednu od tri opcije, šta biste im vi poručili? 

Mi u Sindikatu smatramo da je potpuno pogrešno da se roditelji izjašnjavaju po pitanju naziva predmeta, jer onda bi za sve predmete trebalo pitati roditelje i tek onda bi nastao pravi haos. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo putem Prosvjetno-pedagoškog zavoda treba donijeti odluku o ovom pitanju do kraja ove nastavne godine kako bi u školsku 2019/2020. godinu ušli spremni i bez stresa. 

Kako vidite rješenje ovog problema?

Kratkoročno rješenje problema je da se svim učenicima do kraja sedmice izdaju uvjerenja o ostvarenom uspjehu na prvom polugodištu školske 2018/2019. godine onako kako su se roditelji izjasnili, na način da se zanemare i u drugi plan stave sve ideološke i političke priče, a u prvi plan interesi učenika. A srednjeročno rješenje je da se Prosvjetno-pedagoški zavod uz pribavljanje mišljenja akademske i naučne zajednice ponudi konačno rješenje problema Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koje do 30.06.2019. godine treba donijeti odluku, koja će biti zakonita i provodiva u školskoj 2019/2020. godini i dalje.       

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de