SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3194648
DanasDanas829
JučeJuče1934
Ove sedmiceOve sedmice663
Ovaj mjesecOvaj mjesec50063
UKUPNO:UKUPNO:3194648

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 32 gostiju i nema prijavljenih članova

Cijenjena Ministrice, čitajte dopise, za početak!

Broj: 44/19

Sarajevo, 09.01.2019.

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

n/r mr. Zineti Bogunić, ministrici

PREDMET: Reakcija na izjavu objavljenu na portalu Klix.ba 

Poštovana,

Dana 9.1.2018. godine na portalu Klix.ba objavljen je intervju pod naslovom Ministrica obrazovanja u Kantonu Sarajevo Zineta Bogunić: Nema više zapošljavanja "preko veze" (https://www.klix.ba/vijesti/bih/ministrica-obrazovanja-u-kantonu-sarajevo-zineta-bogunic-nema-vise-zaposljavanja-preko-veze/190109096).

Prije nego se osvrnemo na sve neistine i neargumentovane kvalifikacije upućene prema SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, podsjećamo Vas da nismo dobili odgovor niti na jedan od 11 dopisa koji su Vam službeno dostavljeni putem protokola.

Koristimo priliku da Vam još jednom uputimo čestitku povodom Vašeg imenovanja na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za mandatni period 2018-2022. godina, sa željom da u Vašem resoru ispoštujete sve principe i uspješno realizujete sve mjere iz programa Vlade Kantona Sarajevo, ali na Vašu žalost na osnovu onoga što smo pročitali u pomenutom razgovoru za Klix.ba, mi smo sigurni da to nećete uspjeti ako nastavite kako ste počeli.

Nakon iskrene i dobronamjerne čestitke koju smo Vam uputili 26.12.2018. godine Vi ste svojom današnjom izjavom nagovijestili jednostrano nepovjerenje s Vaše strane i pod upitnik ste stavili institucionalni socijalni dijalog sa Sindikatom, koji predstavlja 3300 radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja. 

Umjesto da se odmah ozbiljno pozabavite Instrukcijom bivšeg ministra o imenovanju maternjeg jezika u osnovnim školama i problem koji imaju učenici i nastavnici riješite, jer se učenicima čiji su se roditelji odbili izjasniti ili su se izjasnili za sve tri opcije još uvijek ne mogu izdati Uvjerenja, Vi ste javno komentarisali zahtjev Sindikata za reviziju diploma, uvjerenja i svjedodžbi, prije nego što ste uopće razgovarali sa predstavnicima Sindikata o toj temi sa ciljem da dobijete dodatne informacije i pri tome kazali, citiramo Vašu izjavu na portalu Klix.ba: „Ona nam govori kako je pročitala taj zahtjev, ali kako se ne može očekivati da neko za sedam dana riješi problem koji postoji više od 15 godina.

Cijenjena Ministrice, mi ne očekujemo da navedeni problem riješite za sedam dana, ali očekujemo da bar pročitate dopis koji Vam je poslan. Da ste ga pročitali, ne bi izjavili u nastavku sljedeće, citiramo Vašu izjavu: „Zašto taj isti Sivro, koji je bio blizak s prošlim ministrom, nije tražio od njega reviziju diploma.“

Cijenjena Ministrice, u dopisu, a i u prilogu istog Vam je dostavljen dopis upućen bivšem ministru!

Cijenjena Ministrice, „taj isti Sivro“ je toliko bio blizak bivše ministru da je najmanje 30-ak puta javno prozivao bivšeg ministra i upućivao mu javne prijetnje, a sukobe „bliskih“ Sivre i bivšeg ministra je često morao rješavati tadašnji premijer Kantona Sarajevo, a sadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i ujedno predsjednik političke partije koja je Vas predložila na tu funkciju.

Cijenjena Ministrice, šta je „bliskost“?

Cijenjena Ministrice, Vi izjaviste, citiramo Vašu izjavu: „Saudin Sivro, kojeg poštujem i ono što je on uradio za Sindikat, do sada je pisao neke akte, a nije se potpisivao, što je potpuno neprikladno. To mi je rečeno prilikom predaje dužnosti.

Cijenjena Ministrice, molimo Vas da javno kažete koje akte je pisao, a nije se potpisivao Saudin Sivro i ko Vam je to rekao prilikom predaje dužnosti?  I usput javno iznesite dokaze o tome? A do tada nemojte da poštujete Saudina Sivru. I ne morate. I nemojte. Ali ćete morati poštovati 3300 prosvjetnih radnika jer je to Vaša zakonska obaveza. I programska. I etička. I institucionalna. U protivnom, prosvjetni radnici će Vas poslati tamo odakle ste i došli. U mirovinu.

Rekoste i to da, citiramo Vašu izjavu: „Iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja u KS kažu kako Bogunić opstruira rad Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS koji vrši nadzor rada prosvjetnih radnika. Ona ističe kako niko za sedam dana rada ne može opstuirati nekoga.

Cijenjena Ministrice, javno recite ko je imenovan za direktora Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, zašto ne provedete odluku Vlade Kantona Sarajevo, gdje i šta trenutno radi novi direktor? Usput nam javno recite ko je trenutno Vaš pomoćnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i da li ga uopće imate? I zašto ga nemate, ako ga nemate?

Cijenjena Ministrice, umjesto da se odmah pozabavite navedenim pitanjem, Vi odgovornost prebacujete na Sivru?! Citiramo Vašu izjavu: „Namjera je bila prije tri-četiri godine, na početku mandata ministra Kazazovića, koji je blisko sarađivao sa Sivrom, da se Prosvjetno-pedagoški zavod potpuno ugasi te da se otvori odjel pri nadležnom ministarstvu koji će se baviti ovim poslovima. Tada sam ja, kao direktorica škole, s grupom ljudi iz prosvjete spriječila zatvaranje zavoda. Gdje je tada bio Sivro? Nemoguće je za sedam dana opstruirati bilo čiji rad", komentar je ministrice Bogunić.

Cijenjena Ministrice, Vi imate ozbiljnih problema sa terminom „bliskost“ jer po drugi put navodite da je bivši ministar blisko sarađivao sa Sivrom. Da li želite kazati da je Sivro pokušao potpuno ugasiti Prosvjetno-pedagoški zavod?

Cijenjena Ministrice, Sivro ništa ne gasi niti pali, niti pokušava upaliti ili ugasiti. Ono što Sindikat, a ne Sivro, naumi ugasiti, to bude “ugašeno“ prije ili kasnije. Sutra, aBd, bit će sjednica Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i o Vašim izjavama će se očitovati navedeni organ Sindikata. I „gašenju“ i o Vama i o Sivri. Neko će, aBd, biti „ugašen“. Saudin Sivro je vazda spreman da odstupi, ako to zatraže organi Sindikata. A o Vašim izjavama se ozbiljno treba razgovarati na sjednici Vlade Kantona Sarajevo i na sjednicama organa političke partije koja Vas je delegirala na tu funkciju. Ako Vaše izjave ove vrste podržavaju navedeni organi, da znamo kakvu ćemo imati kasnu zimu i rano proljeće.

Nadalje, citiramo Vašu izjavu: „Kada je riječ o zahtjevu Sindikata obrazovanja za poništavanje odluke bivšeg ministra o imenovanju pomoćnika direktora u sedam osnovnih škola, Bogunić kaže kako mora prvo detaljno pručiti ovaj problem.

Cijenjena Ministrice, javno Vam poručujemo da prvo detaljno proučite naših osam zahtjeva koji su vezani za Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu i učinite sve da se isti uvaže na sjednici Vlade Kantona Sarajevo jer se isti baziraju na Kolektivnom ugovoru, a prva mjera u Vašem resoru je upravo puno poštivanje kolektivnih ugovora. Ako ste iznevjerili nas, nemojte da iznevjerite šest političkih subjekata, među kojima je onaj koji je Vas predložio na tu funkciju.

Cijenjena Ministrice, mi smo očekivali boljeg ministra, promjene na bolje, sigurnija radna mjesta, veće plaće, bolje uslove rada i reforme koje će donijeti bolje i prosvjetnim radnicima i učenicima. Sa Vama ovakvom, koja se bavi prošlošću i onim što je radio ili nije radio bivši ministar, neće biti bolje budućnosti. A posebno sa Vama takvom, kojoj je Sindikat izgleda jedina prepreka za ostvarenje ciljeva.

Cijenjena Ministrice, mnogi ministri prije Vas su nam na početku mandata pričali lijepe i optimistične priče, a svi znamo šta smo imali u praksi. Neki su doživjeli kraj mandata, a neki nisu.

Vi kažete, citiramo Vašu izjavu: „U narednom periodu ministrica planira sjednicu sa sindikatima”, a mi Vama poručujemo da ne moramo imati sjednice nikako. Mi tražimo da pročitate dopise Sindikata i da na njih odgovorite, te da svim zahtjevima koji su zasnovani na zakonu i kolektivnom ugovoru udovoljite. Mi se ne radujemo sjednicama sa ministrima, već odlukama nadležnih institucija koje će unaprijediti radno-pravni i ekonomsko-socijalni status prosvjetnih radnika.

Cijenjena Ministrice, Vaša kćerka je dipl. biolog, a ne profesor biologije. I ona je član SSOOiO FBiH. Mi se borimo i za nju i svih 3300 članova Sindikata.

Cijenjena Ministrice, 17.11.1990. godine prvi predsjednik Vlade RBiH, Muhamed Čengić je izjavio: „Od ponedjeljka počinje pravna država“, a Vaša današnja izjava i naslov na Klix.ba neobično podsjeća na tu izjavu. A gdje ste Vi bili kada se Sindikat borio za Zakon i pravilnike kojim su ukidani mito, nepotizam i korupcija pri zapošljavanju u vrtićima i osnovnim školama?

Cijenjena Ministrice, Vi niste izabrani da budete ministar odbrane, niti smo mi vojnici u vojsci.

I malo se podsjetite, ko ste bili prije 4 godine, prije nego ste otišli u penziju, a za podsjećanje preporučujemo da pročitate ono što se nalazi na:

1. http://ssooioks.com/v1/index.php/home-2/78-direktorica-bogunic-zeli-u-penziju,

2. http://ssooioks.com/v1/index.php/home-2/745-nije-se-ocitovala-vec-odgovarala,

3. http://ssooioks.com/v1/index.php/home-2/737-ocitovanje-direktorice

4. http://ssooioks.com/v1/index.php/home-2/735-da-li-direktorica-skole-vrsi-torturu.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

 

Dostaviti:

1.     Naslovu,

2.     Redakciji Klix.ba,

3.     Edinu Forti, premijeru Kantona Sarajevo,

4.     Elmedinu Konakoviću, predsjedniku Naroda i pravde,

5.     Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

6.     www.ssooioks.com, 

7.     a/a.


 


 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de