SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3218377
DanasDanas332
JučeJuče1543
Ove sedmiceOve sedmice3275
Ovaj mjesecOvaj mjesec20962
UKUPNO:UKUPNO:3218377

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 34 gostiju i nema prijavljenih članova

Zaštita na radu

Sivro je kazao da će insistirati prilikom prve izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju da se napad na prosvjetne radnike tretira kao napad na službeno lice i da budu uvedene novčane kazne te druge sankcije za ona lica koja tako postupaju.

 


NAŠA TEMA 

Sindikat će tražiti da se napad na prosvjetare tretira kao napad na službeno lice

Nezadovoljni ocjenama, neki roditelji psuju i nastavnicima prijete otkazima

Problem je što roditelji smatraju da sva djeca trebaju biti odlična

Psovke, vrijeđanje prosvjetnih radnika, pa i fizički napadi, neke su od metoda kojima pribjegavaju pojedini roditelji kada se ne slažu s ocjenama koje je dobilo njihovo dijete. Mnogi smatraju kako njihovo dijete ne zaslužuje manje od ocjene pet, te da nastavnici i učitelji ne znaju pravilno ocijeniti svoje đake.  

 Fizički obračun

S obzirom na učestalost napada širom naše zemlje, reagirali su iz Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja KS istakavši kako većina napada ne bude prijavljena policiji niti počinioci budu kažnjeni.

Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata, kazao nam je kako su imali problema u nekoliko škola, ali da su rješavani bez fizičkog obračuna.

- Uglavnom su to bili verbalni nasrtaji. Problem je što roditelji smatraju da sva djeca trebaju biti odlična. U nedostatku kvalitetnih reformi, roditelji su se počeli baviti obrazovanjem i govoriti koliko dijete dobro zna matematiku, fiziku i koju ocjenu treba imati. Nastavnici nisu zaštićeni od direktora škola, Školskog odbora i taj problem kulminira – dodao je Sivro.

Ističe da u školama dolazi do teških uvreda, napada te da bude i psovki.

- Nije neuobičajeno da roditelji nastavnicima kažu „vi ne znate, vaša ocjena nije uredu, moje dijete zna za pet“. Posljednja dva slučaja zabilježena su u osnovnim školama „Alija Nametak“ i „Mula Mustafa Bašeskija“, gdje je roditelj javno pred svima kazao nastavniku „ja ću vas ostaviti bez posla“ – rekao je Sivro.

Sivro je kazao da će insistirati prilikom prve izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju da se napad na prosvjetne radnike tretira kao napad na službeno lice i da budu uvedene novčane kazne te druge sankcije za ona lica koja tako postupaju.

- Roditelji sada nikome ne odgovaraju. Nastavnici su prisiljeni potražiti pomoć Sindikata ili sami angažirati advokata. Često se dešava da nastavnici zbog takvog pritiska odlaze i na bolovanja – rekao je Sivro.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de