SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3205845
DanasDanas909
JučeJuče848
Ove sedmiceOve sedmice1704
Ovaj mjesecOvaj mjesec8430
UKUPNO:UKUPNO:3205845

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 44 gostiju i nema prijavljenih članova

Nastavnici ne mogu trpjeti dalje urušavanje obrazovnog sistema

Kantonalni odbor Sindikata najavljuje štrajk: Nastavnici ne mogu trpjeti dalje urušavanje obrazovnog sistema

Uprkos prijetnjama koje dobijamo, mi izlazimo na proteste, u fokus stavljamo prava na kvalitetno i pravično obrazovanje učenika i njihovih nastavnika, zaključio je Sivro.

Kantonalni odbor SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor KS-a donio je Odluku o realizaciji protesta i štrajka upozorenja, koji će se provesti u utorak, 8. maja od 12 do 14 sati.

Dodatna ulaganja

- Nastavni plan je sve osim što bi trebao da bude. U ovoj zemlji ima novca za sve osim za obrazovanje, štedi se na svemu. Mi jesmo za uštede, da imamo red i da se poštuje zakon, ali u ovolikoj mjeri je zaista neshvatljivo. Imamo na sceni potpuno birokratizaciju koja oduzima energiju i radne sate nastavnicima. Nastavnici se ne mogu više posvetiti djeci. Nemamo kurikulartnu reformu, da znamo šta od djece da tražimo pa da ih tek onda možemo testirati. Svjedoci smo da svakodnevno dobijamo dodatne zadatke, testiranja. Opterećeni su i direktori škola administracijom. Svi smo u nemilosti onoga što zovu reformom, a u školama se spajaju odjeljenja, maltretiraju direktori, prijeti se kaznama...Ta negativna energija se, nažalost prenosi na naše učenike. Bitne su nam javne nabavke, tenderi, a to što nam mladi ljudi odlaze i odvode djecu, što našu pamet ne koristimo nikome nije važno. Zbog toga smo odlučili da tražimo dodatna ulaganja, nijedan učenik ne smije da bude skup, ne može se pamet djece staviti na vagu i mjeriti i tako se pristupati obrazovanju. Ne borimo se za materijalni status nastavnika, nego obrazovanje koje će koristiti djetetu, kaže Saudin Sivro, predsjednik Sindikata i dodaje kako se u školama ne trebaju učiti nepotrebne, nego korisne stvari.

Inkluzija bez ulaganja 

Sivro naglašava kako djeca nisu motivisana da uče, roditelji imaju problema socijalne prirode i često se rješavanju takvih problema škola mora posvetiti.

- O inkluziji se samo priča, nemamo asisteanata. Za inkluziju se mora izdvojiti nekoliko miliona KM kako bi se toj djeci omogućio pristup svemu i sve im se prilagodilo, dodao je Sivro apelujući na nadležne da omoguće obrazovanje koje će koristiti djetetu i izgrade sistem koji razvija obrazovanje, a ne urušava kao što to čini sadašnji. Uprkos prijetnjama koje dobijamo, mi izlazimo na proteste, u fokus stavljamo prava na kvalitetno i pravično obrazovanje učenika i njihovih nastavnika, zaključio je Sivro.

IZVOR: 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de