SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Stižu prve uplate u okviru Akcije

 

U četvrtak, 06. januara 2011. godine bh. nezavisne novine Oslobođenje su objavile članak o Akciji prikupljanja pomoći za otklanjanje posljedice katastrofalnih poplava području Bosansko-podrinjskog i Kantona Sarajevo u kojem stoji:
 SINDIKATI OBRAZOVANJA Akcija prikupljanja pomoći Goraždu i Ilidži nakon poplava: Stižu prve uplate
 
Realizatori akcije smatraju da će do kraja januara oštećeni u posljednjim katastrofalnim poplavama dobiti sredstva
 
 

Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo tek su počele pristizati uplate sredstava prikupljenih do 31. decembra 2010. u osnovnim školama i vrtićima, a namijenjenih za pomoć građanima poplavljenih područja Goražda i Općine Ilidža.

 

"Jedna petina škola je uplatila i radi se o prilično solidnom iznosu od više od 12 hiljada maraka. Uz sredstva koja su neke škole već dale, to je za sada oko 20.000 KM za 20 osnovnih škola. Kad se sva sredstva sliju na naše račune, još ćemo jednom polovinom mjeseca otići u Goražde, gdje smo već obišli oko 40 poplavljenih objekata i mislim da će pomoć do kraja januara stići do krajnjih korisnika", kazao nam je predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro.

 

Pomoć će biti srazmjerna šteti na terenu, a prema Sivrinim riječima, ono što se oštećenima u posljednjim katastrofalnim poplavama može ponuditi je sanacija podova i zidova. Sredstva će biti uplaćivana na žiroračune učenika, odnosno njihovih roditelja i staratelja, te osnovnih škola i vrtića, a gdje ne bude te mogućnosti, pomoć će biti uručena lično u ruke.

 

Prilikom prvog obilaska u Goraždu utvrđeno je da se na dostavljenom spisku nalaze tri objekta koja uopšte nisu bila plavljena, a neki od  oštećenih već su dobili pomoć. Drugi obilazak osiguraće uvid u stvarno stanje na terenu, da se urede liste prioriteta i pomoć podijeli tačno onome kome treba i koliko treba.

 

"Učenici su pomoć za ovu akciju uplaćivali do 31. decembra, a nastavnici će to uraditi do 15. januara. Imam spisak učenika i objekata i kad prikupimo sva sredstva, otići ćemo na teren radi utvrđivanja stvarne situacije kako bi mogli da podijelimo pomoć", izjavio je Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS-a.

 

Prema njegovim riječima, iza 15. januara biće sumirani rezultati provedene akcije i o tome će javnost biti obaviještena.

 

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version