SSOOIOKS

Switch to desktop Register Login

Naslovna

Sindikati u KS potvrdili jedinstvo

 U četvrtak, 18.3.2010. godine u sali za sastanke u ulici Alipašina 9/III održana je press konferencija u organizaciji koordinacije Sindikata budžetskih korisnika Kantona Sarajevo.

Velikom broju elektronskih i printanih medija obratili su se predsjednici Sindikata budžetskih korisnika Kantona Sarajevo: Faruk Bešlić, SVONK BiH KS; Senad Memić, Sindikat službenika, namještenika ... BiH KS, Nedžib Džozo, Sindikat policije BiH KS i Saudin Sivro, SSOOiO BiH KS.
 
U prilogu objavljujemo novinske članke iz kojih se može zaključiti da sindikati imaju jedinstven stav i odlučni su da zaštite interese preko 10000 zaposlenika u budžetskom sektoru u Kantonu Sarajevo.
Sindikati: O sudbini uposlenika ne može se odlučivati bez nas
/tekst objavljen u Dnevnom Avazu u petak, 19.3.2010./
Nakon što je usvojen Prijedlog budžeta Kantona, jučer je Koordinacija sindikata budžetskih korisnika KS održala konferenciju za medije. 

- Vlada je usvojila budžet bez organiziranja javne rasprave, što znači da svi koji se finansiraju iz budžeta i koji ga "pune" nisu dobili priliku dati svoje mišljenje. Novac budžeta nije novac Vlade već građana, oni moraju znati gdje se troši - izjavio nam je Faruk Bešlić, predstavnik Koordinacije, naglašavajući da Vlada mora biti svjesna negativnih posljedica ovakve odluke.
Umanjeni grantovi

Prema nezvaničnim podacima, predstavnici Sindikata su saznali da je budžetom obezbijeđen novac za pokrivanje plaća te "sića" za ostale izdatke.

- Znamo da je za takmičenja djece izdvojeno samo 13.000 KM. To nije ni deset feninga po djetetu! Nedostaju nam savjetnici, umanjuje se grant JU "Djeca Sarajeva", smanjena su sredstva za borbu protiv maloljetničke delikvencije... Ne smiju se umanjivati ti grantovi! Da smo plaćeni za odgoj djece, ne bi dolazilo do maloljetničke delikvencije - kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Sivro dalje upozorava da Vlada KS mora provoditi i poštovati zaključke donesene prošle godine, inače će biti prisiljeni zatvoriti vrata oko 60 osnovnih škola i 20 vrtića.

Gosti na Skupštini

- Mi dolazimo na Skupštinu kao gosti, gdje će nam reći šta se nalazi u budžetu!? Nekada smo imali dobru saradnju s premijerom, ali trenutno je situacija takva da ne možemo ni doći do njega. O sudbini uposlenika ne može se odlučivati bez nas - kaže Suad Memić, predstavnik Sindikata državnih službenika.

Policija dobila samo 50 posto sredstava?

Nedžib Đozo, predstavnik Sindikata policije KS, naglasio je da su nezvanično saznali da je policija dobila samo 50 posto planiranih sredstava.

- Dok se drugi usavršavaju, mi nazadujemo. Niko ne vodi računa o sredstvima s kojima će MUP raditi. Sigurnost građana neće biti narušena, ali mi ćemo tražiti svoja prava, bez obzira na sve - rekao je Đozo.

  
Cirkus u Vladi iritira i budžetske korisnike: umjesto dogovor, dobijamo diktate
/dio teksta objavljen u Oslobođenju u petak, 19.3.2010./

Nije nam drago ovo reći, ali se s Vladom dugo vidjeli nismo, a sve što se dešavalo posljednjih mjeseci saznali smo iz medija

Izražavamo protest načinom usvajanja nacrta kantonalnog budžeta za 2010. godinu, protest da se usvaja bez održane javne rasprave, protest zbog načina rada Vlade, čiji su se ministri danima prepucavali, a onda jednoglasno usvojili ponuđeni nacrt, istakli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Koordinacije sindikata budžetskih korisnika Kantona, posvećenoj nastalim problemima s usvajanjem budžeta za 2010. godinu.

Iza zatvorenih vrata

- Mi ne znamo je li to nacrt ili prijedlog. Sve se radilo iza zatvorenih vrata, a premijer Besim Mehmedić više puta javno je rekao da se u Kantonu ništa neće raditi bez sindikata. Šta je ovo nego direktiva, na koju nećemo pristati. Od rebalansa budžeta nismo imali kontakta sa Vladom, s pojedinim ministrima da, ali s Vladom nismo, upozorio je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Faruk Bešlić, dodajući da nije riječ samo u plaćama, koje bi, predviđeno je, trebale ostati na prošlogodišnjem nivou nego o načinu na koji se Vlada odnosi prema budžetskim korisnicima.  

Nije nam drago ovo reći, ali se s Vladom dugo vidjeli nismo, kazao je Senad Memić, iz Sindikata državnih službenika i namještenika, ističući da su sve ono što Vlada radi posljednjih mjeseci saznavali iz medija.

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Top Desktop version