SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3441224
DanasDanas641
JučeJuče1371
Ove sedmiceOve sedmice7499
Ovaj mjesecOvaj mjesec17714
UKUPNO:UKUPNO:3441224

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 57 gostiju i nema prijavljenih članova

Vlada KS-a ignoriše i zahtjeve Sindikata, ali i svoje zaključke

Saudin Sivro: Vlada KS-a ignoriše i zahtjeve Sindikata, ali i svoje zaključke

Vlada KS je četvrtim zaključkom izrazila punu spremnost za nastavak pregovora sa sindikatima u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na unapređenje odgojno-obrazovnog procesa u KS-u

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a ističe da Vlada KS-a ignoriše i zahtjeve Sindikata, ali i svoje zaključke. Iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja su 17. maja poslali zahtjev da se održi sastanak sa premijerom, a kako nisu dobili odgovor poslali su urgentni zahtjev 23. maja.

- Predložili smo da tema sastanka bude realizacija Zaključaka Vlade KS-a od 7. maja i tražili smo da sastanku pored predstavnika Sindikata osnovnog odgoja prisustvuju i Faruk Bešlić predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture, te ministri u Vladi KS-a Elvir Kazazović, Mario Nenadić, Mirvad Kurić i Jasnmin Halebić, rekao je Sivro.

 

Prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama u KS-u 8. maja su održali štrajk upozorenja i protestni skup pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja". Naime, neki od zahtjeva su bili ukidanje viška birokratizacije, provođenje kurikularne reforme, potpuno zaustavljanje mjera štednje, novi pedagoški standardi i normativi, ukidanje novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka, kao i potpuno poštivanje kolektivnih ugovora.

Dan pred proteste, Vlada KS-a je donijele zaključke, čvrsto opredjeljenje za dosljednu provedbu važećih kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja, naloženo je da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a hitno odgovori na zahtjeve sindikata u skladu sa svojim nadležnostima, resornom ministarstvu je naloženo da hitno pokrene proceduru donošenja Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i pomagala po predmetima za osnovnu školu i dostavi ih Vladi KS na razmatranje. Vlada KS je četvrtim zaključkom izrazila punu spremnost za nastavak pregovora sa sindikatima u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na unapređenje odgojno-obrazovnog procesa u KS-u.

- Nismo upućeni u dešavanja oko realizacije zaključaka, a u Vladi niko nije raspoložen da nas informiše. Pedagoški standardi i opći normativi su nam jako bitni, a imamo informaciju kako se s tim nije ni počelo, zaključio je Sivro.


IZVOR: 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de