SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3441289
DanasDanas706
JučeJuče1371
Ove sedmiceOve sedmice7564
Ovaj mjesecOvaj mjesec17779
UKUPNO:UKUPNO:3441289

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 36 gostiju i nema prijavljenih članova

Ismet Bajramović: Radnicima treba jak SSSBiH

O Savezu samostalnih sindikata BiH, prekinutom Kongresu u februaru i interesnim skupinama koje nasrću na SSSBiH govori njegov predsjednik

Ismet Bajramović: Radnicima treba jak SSSBiH

Da li je Savez samostalnih sindikata BiH trenutno rasturen?

- Ubijeđen sam da nije.

A radi li se na tome da se Savez pocijepa?

- Radi.

Ko sve to radi? 

- Više faktora, neke politike i određeni dio stranog faktora. Raznim interesnim skupinama, i unutrašnjim i vanjskim, ne odgovara jak i kompaktan sindikat. Za mene ne postoje ni jedan ni drugi blok o kojem se priča nakon prekida Kongresa. No “i jedan i drugi blok” smatraju da se treba održati zajednički sastanak predsjednika svih granskih sindikata i pokušati prevazići problemi. 

Čisti i jedinstveni 

Svi smatramo, većina odgovornih smatra da je na nama odgovornost da se SSSBiH zadrži kompaktan. Situacija koja je nastala na Kongresu nije nigdje predviđena. I sad moramo izaći iz nje. U ovom trenutku meni je najteže. Nemam interes da zadržim fotelju, da sam to htio, kandidovao bih se 22. februara za predsjednika. Moja interesna vodilja je da ovu situaciju prevaziđemo na način da ostane kompaktan, jedinstven i jak Savez. Također mi je interes da SSSBiH ostane čist po pitanju i poslovanja i finansija i da SSSBiH trajno ostane ono za šta smo se 11 godina borili na sudu, za Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. 

Hoćete reći da Vam nije funkcija cilj? 

- Garantujem, i to nije demagogija. Nije cilj moja uloga, moja funkcija ili moj status. Najbitniji je status SSSBiH. Zato ovako sve i radim i ispada da ja nešto “razvlačim”. Za razliku od nekih koji kad ih pitaju kad će se nastaviti Kongres, odgovaraju “kad se steknu uslovi”, ja kažem također “kad se steknu uslovi”, ali su moji uslovi različiti u odnosu na njihove. Moji uslovi su isključivo ti da je to kad prepoznam i procijenim, nakon svega uključujući iskustvo i u skladu sa Statutom, da imamo kritičnu masu normalnih i ozbiljnih ljudi koji su spremni da rade na čuvanju jedinstva SSSBiH.

Mislite li da postoji opasnost iskorištavanja grana ili organa SSSBiH u predizbornoj kampanji? 

- Sindikati su svugdje u predizbornim kampanjama, Sindikati imaju veliko članstvo, tako i biračko tijelo i normalno da su interesantni politikama, posebno vlastima. Vlastima da bi zadržale vlast, a opoziciji da dođe na vlast.

Pokušava se da sindikati budu moneta za potkusurivanje i ja sam se tome stalno suprotstavljao bez obzira na to što sam svrstavan u SDPBiH. Ja sam socijaldemokrata po opredjeljenju, ali nisam član niti jedne partije.

Da li bi bilo dobro da se Kongres ne nastavlja dok se ne završe izbori?

- Smatram da bi bilo dobro da se ne nastavlja do izbora, posebno ne u jeku predizborne kampanje koja slijedi. Nakon izbora, Kongres bismo mogli daleko mirnije završiti, pokazalo bi se tada ko je za SSSBiH, a ko protiv.

Pobornik ste sastanka predsjednika svih grana SSSBiH: koliko je izvjesno da se to desi?

- Mislim da jeste, dio predsjednika grana koji imaju dobre namjere prema SSSBiH su spremni za to. To bi bio međugranski dijalog kako bismo došli do cilja koji se zove kako god: nastavak Kongresa, novi kongres... Ne treba se zaboraviti i da treba tražiti osobu jer, nažalost, kod nas se sve vrti oko persona umjesto oko programa rada i čime ćemo se baviti. Trebamo prepoznati ko je moguća persona, ko će za buduće vrijeme imati kohezioni faktor u SSSBiH i na čelu održati jedinstvo Saveza.

O radnicima

Tražiću da taj sastanak ne bude samo radi sastanka, već da bude i drugarski, s manje napada i više izvinjenja, da pogledamo jedni drugima u oči i sagledamo šta nam je namjera. Mislim da bismo na tom sastanku došli i do saznanja da li je bilo pokušaja da se manipuliše s određenim granskim sindikatima, te da vidimo ko je spreman na otpore. Rekao sam da Statut ne poznaje ovakvu situaciju, ali hajde da tražimo izlaz. Da ne postavljamo stanje da nema izlaza.

Kakva je situacija s radnicima, može li se očekivati da u ovoj BiH radnici ikad više masovno izađu na ulice?

- Stalno pričamo o kongresima, o funkcijama, o predsjedniku Saveza, a niko o radniku i Programu. Razočaran sam da je Program rada Saveza samostalnih sindikata na Kongresu usvojen bez ijedne rasprave. To je van pameti. I niko se ne bavi time, nego ovim. Nadzorni odbor traži izvještaj o imovini. Imovine, pretpostavlja se, ima.

Kakva nam je situacija, mislim da su se protesti i štrajkovi trebali dešavati daleko češće. Sporadično se dešavaju, ali u mom sazivu, i ovom i prošlom, nekoliko zakona je zavređivalo da se održi generalni štrajk. Evropa proklamuje socijalnu povelju, prihvatili smo socijalni dijalog i odjednom se nekom ne svidi to i neko sve blokira. Direktno se miješaju u suverenost drugih socijalnih partnera. Radnička klasa je u daleko lošijoj situaciji nego u prošlom mandatu.

Da li su radnici svjesni šta znači jedinstven i jak SSSBiH?

- Mislim da nisu i tu grešku pravimo na informisanju putem granskih sindikata po dubini. Smatram da je veoma bitno i da živa riječ može puno učiniti, posjeta fabrikama, rad na terenu s radnicima. To može sigurno uliti povjerenje, jer radnici su preplašeni.


IZVOR: https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/intervjui/ismet-bajramovic-radnicima-treba-jak-sssbih-365452 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de