SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3449721
DanasDanas1129
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice7333
Ovaj mjesecOvaj mjesec26211
UKUPNO:UKUPNO:3449721

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 55 gostiju i nema prijavljenih članova

Obavještenje nakon prvog upozorenja zbog nezbrinjavanja radnika

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

n/r prof. dr. Elviru Kazazoviću, ministru

PREDMET: Obavještenje nakon prvog upozorenja zbog nezbrinjavanja radnika, dostavlja se.

Poštovani,

Tri dana prije zakonskog roka za dostavljenje listi školama, odnosno 07.07.2016. godine smo Vam dobronamjerno uputili upozorenje zbog eventualnog kršenja Pravilnika sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za radnicima koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, a ubrzo nakon toga smo mejlom iz Ministarstva dobili poziv na prvi sastanak Komisije za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo, koji potpisuje Lejla Lihovac.

Budući da je prvi sastanak zakazan tek u ponedjeljak, 11.07.2016. godine u 11 sati, to praktično znači da ste Vi i onaj koji je sazvao sastanak Komisije nakon 10.07.2016. godine grubo prekršili član 10. stav (2) tačka e) Pravilnika koji glasi, citiramo: „ e) dostavi liste iz tačke c) i tačke d) ovog člana ministru i školama, najkasnije do 10.07. tekuće godine;“.

Iznenađeni smo Vašim postupcima jer ponovo Vas upozoravamo da se svjesno ili nesvjesno igrate sa ljudskim sudbinama, odnosno sudbinama preko dvije stotine prosvjetnih radnika od kojih očekujete podršku za reforme u obrazovanju.

Ako odmah ne prekinete sa ovakvim postupcima, ne samo da u narednom periodu možete izgubiti podršku prosvjetnih radnika, već će se desiti da Vas posmatramo neprijateljem prosvjetnih radnika. I da ne bi bilo zabune, prethodna rečenica nije upozorenje, već prijetnja Sindikata, koju javno prezentiramo u ime 3.100 prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo. Prethodno smo Vas upozorili da, ukoliko Komisija ne bude mogla uraditi posao predviđen Pravilnikom, to će uraditi Sindikati u skladu sa Kolektivnim ugovorom i Zakonom.

S tim u vezi, obavještavamo Vas da smo, u skladu sa članom 75. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/04, 21/06, 26/08, 31/11, 15/13 i 01/16) a vezano za čl. 44. i 45. Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 24/06 i 30/10), uradili sljedeće dokumente:

1. Zbirnu rang-listu zaposlenika za čijim je angažovanjem prestala potreba, za svaki nastavni predmet/grupu predmeta/radno mjesto za osnovne škole (tabela/obrazac 2b), uvažavajući liste bodovanja koje su dostavile škole (obrazac/tabela 1) i podatke o radnicima za čijim radom je prestala potreba (tabela/obrazac 2a), koje su dostavile škole za školsku 2016/2017. godinu;

2. Zbirnu listu iskazanih kadrovskih potreba za zaposlenicima u osnovnim školama za svaki nastavni predmet/grupu predmeta/radno mjesto za osnovne srednje škole (obrazac/tabela 3a), uvažavajući liste iskazanih kadrovskih potreba (obrazac/tabela 3) koje su dostavile škole za školsku 2016/2017. godinu;

3. Zbirnu listu zaposlenika sa nepunom nastavnom normom koji su više od pet godina bili u radno-pravnom statusu na neodređeno vrijeme, za svaki nastavni predmet/radno mjesto za osnovne škole (tabela/obrazac 4a), uvažavajući liste zaposlenika sa nepunom nastavnom normom koje su dostavile škole (tabela/obrazac 4) za školsku 2016/2017. godinu ;

4. Zbirnu listu zaposlenika sa nepunom nastavnom normom koji su na osnovu saglasnosti Ministarstva manje od pet godina bili u radno-pravnom statusu na neodređeno vrijeme, za svaki nastavni predmet/radno mjesto za osnovne škole (tabela/obrazac 5a), uvažavajući liste (tabela/obrazac 5) koje su dostavile škole za školsku 2016/2017. godinu;

5. Prijedlog ministru za raspoređivanje zaposlenika na poslove i zadatke koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi u drugoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, javnoj ustanovi, odnosno javnom preduzeću koje se finansira iz Budžeta Kantona Sarajevo za školsku 2016/2017. godinu (obrazac/tabela 6);

6. Listu upražnjenih radnih mjesta u osnovnim školama za koja ministar poslije 01.08. treba dati saglasnost za raspisivanje javnog konkursa u školskoj 2016/2017. godini (obrazac/tabela 7a).

Ukoliko Komisija Ministarstva tokom sutrašnjeg dana, u skladu sa Pravilnikom, ne uradi svoj posao, Sindikat će Vama i školama, u skladu sa zakonom, u utorak, 12.07.2016. godine dostaviti navedene tabele.

I na kraju, ukoliko Komisija Ministarstva do sredine naredne sedmice, ne završi svoj posao, mi ćemo Vam u petak, 15.07.2016. godine lično uručiti sva rješenja kojim se zbrinjavaju radnici i sve pojedinačne saglasnosti školama za raspisivanje javnih konkursa, kako bi iste potpisali, ovjerili i dostavili školama i radnicima.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. Faruku Bešliću, predsjedniku SSVOONK BIH KO KS    

5. Elmedinu Konakoviću, premijeru Kantona Sarajevo,

6. www.ssooioks.com,

7. a/a.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de